معرفی کتاب پسر ایل: مستند داستانی از زندگی روحانی شهید مدافع حرم محمد علی قلی زاده اثر مهدی باتقوا

پسر ایل: مستند داستانی از زندگی روحانی شهید مدافع حرم محمد علی قلی زاده

پسر ایل: مستند داستانی از زندگی روحانی شهید مدافع حرم محمد علی قلی زاده

3.5

1401/8/1

کتاب «پسر ایل» زندگی‌نامه داستانی شهید دفاع از حرم، محمدعلی قلی زاده، است. ایشان نماینده ولی فقیه در سپاه علی ابن ابی طالب قم بودند که داوطلبانه عازم جنگ سوریه شدند و در عملیات آزادسازی شهر نبل و الزهرا به فیض شهادت نائل آمدند. ایشان فرزند ایل قشقایی بودند که از همان کودکی به دین و روحانیت علاقه وافری داشتند و با راهنمایی آیت الله صدیقی رهسپار تحصیل در مدرسه علمیه شدند. ایشان پس از تکمیل دوره سطح تصمیم می گیرند برای ادامه خدمت وارد سپاه پاسداران شوند. ایشان پس از چند سال مربی عقیدتی در سپاه خمین به شهر قم برگشتند و به نمایندگی ولی فقیه منصوب شدند اما عشق و علاقه وافر ایشان به جهاد و شهادت سبب شد تا دست از این جهان پست بکشند و در طلب رسیدن به مقصود خود راهی شام بلا گردند. این اثر داستانی که از زبان خود شهید ماجرا را روایت می‌کند به خوبی لحظات مختلف زندگی شهید را به تصویر کشیده و نشان می‌دهد چگونه او با سربلند شدن از آزمون‌های بزرگ زندگی توانست خود را شایسته لباس شهادت گرداند.

بسم الله

زندگی‌نامه شهید حجت‌الاسلام محمدعلی قلی‌زاده، طلبه قشقایی، مدافع حرم، نماینده ولی‌فقیه در سپاه و...

راوی کتاب خود شهید است. در فصل اول سیر شهادتش را بیان می‌کند، با رسیدن به فصل دوم، او از لحظه شهادت به ماقبل برمی‌گردد و زندگینامه‌اش را برای ما نقل می‌کند.
سیر روایت او نامنظم است، گاهی به عقب می‌رود، گاهی به جلو... به مناسبت‌های مختلف و بعضاً بدون رعایت قواعد زمانی، خاطراتش را بیان می‌کند اما به جا و درست...
به نظرم این جنس روایت و اینکه شهید، خود به عنوان دانای کل، زندگی‌اش را توصیف می‌کند سبک جدیدی است که در سایر کتاب‌های خاطره نگاری قابلیت اجرایی بالایی دارد.

اما نکته جالب در نوع نگاه نویسنده برای روایت است، اول شخص (شهید) در جای جای کتاب سعی دارد تا از نقاط مختلف زندگی اش، سبک زندگی استخراج کرده و به مخاطب ارائه دهد. شباهت این نوع روایت را در ذهنم تنها با نوشته‌های مرحوم حجت‌الاسلام علی صفایی‌ حائری (عین.صاد) مقایسه می‌کردم. اگر کتاب آیه‌های سبز یا خاطرات مرحوم صفایی را در کتاب‌های مختلفش مطالعه کنید، پی خواهید یافت که او نیز با همین جنس روایت سعی دارد تا از کوچکترین مسائل و لحظات زندگی سبک الگویی ارائه دهد تا دقیق‌تر به زندگی و اتفاقاتش نظر داشته باشیم.

یکی دیگر از جذابیت‌های کتاب ارجاعات مختلف و بازگشت به عقب‌های بسیارِ نویسنده به سبک زندگی ایل و پدر و مادرش است، نکاتی که آن‌ها (پدر و مادر) سعی کرده‌اند تا جزئی ترینش را در زندگی رعایت کرده و بن‌مایه‌های زندگی فرزندان‌شان را براساس آن پی ریزی نمایند.
به عنوان نمونه دقت پدر در کسب حلال، توجه به حق‌الناس، رعایت ادب های پدر فرزندی، فهم عمیق در عین بی‌سوادی و... ویژگی‌های منحصر به فرد پدر شهید است که با عناوین مختلف، این خاطره‌ها در دل کتاب استخدام شده است.
جالب است در قسمت‌های مختلفی از کتاب، شهید بیان می‌کند که ما (اهل خانه)، در زمان حرف زدن با پدرمان فقط روبروی او می‌نشستیم و او بدون اینکه ما بگوییم چه می‌خواهیم یا چه مشکلی داریم، صرفاً با دیدن نگاه‌هایمان پاسخ مان را می‌داد.

به طور کل، کتاب ارزش یکبار خواندن را دارد. اما اگر بخواهیم به جذابیت کتاب برای تمام افراد، نمره‌ای از پنج بدهیم احتمالاً کتاب نمره ۳ بیاورد.

آخرین نکته‌ای که به ذهنم رسید، طرح جلد خوب کتاب و تایپوگرافی عالی عنوان کتاب است. امیدوارم ناشرین علاوه بر دقت بر محتوا، پیگیر ظاهر بهتری برای کتاب‌هایشان باشند، که ظاهر دریچه ورود بسیار مهمی برای جذب مخاطب و ارتباط گیری او با کتاب است.