کتاب بی نام اعترافات

کتاب بی نام اعترافات

کتاب بی نام اعترافات

1.7
3 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

4

خواهم خواند

6

ناشر
افراز
شابک
9789642432974
تعداد صفحات
308
تاریخ انتشار
1390/12/28

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        
داوود غفارزادگان:
گفته بودند من سیزیف این ماجرایم و تا آخر عمر کارم غلتاندن سنگ بیهودگی است. البته بعدها فهمیدم که منظورشان همین بیهودگی نوشتن بوده. اما من خودم راستش اسطوره را از روی عکس قوطی پنج کیلویی روغن نباتی به یاد دارم. یعنی کنجکاو شده بودم که این مرد کیست که یک تنه همه ی جهان را بر دوش دارد. به گمانم نه یا ده سالم بود...

      

لیست‌های مرتبط به کتاب بی نام اعترافات

پیش رویجامعه های ماقبل صنعتی: کالبدشکافی جهان پیشامدرنبرج سکوت

سیاهه‌ی دوصد

100 کتاب

15 سال پیش «سیاهه‌ی صدتایی رمان» را نوشتم. در این فاصله‌ی پانزده ساله بیش از هزار کتاب جدی خوانده‌ام که 920 تا را شماره زده‌ام و یادداشتی ولو کوتاه نوشته‌ام درباره‌شان. بارها از من خواسته‌اند که افزونه‌ای بزنم بر سیاهه‌ی صدتایی و مثلاً سیاهه‌ی دوم را بنویسم و من همیشه بهانه آورده‌ام که هر که صد رمان بخواند، خود در رمان قریب‌الاجتهاد است و ادامه را به سلیقه‌ی تربیت‌یافته‌ی خودش انتخاب خواهد کرد. فرار از مصاحبه با همشهری جوان و پیگیری‌های مداوم خانم حورا نژادصداقت باعث شد تا قبول کنم سیاهه‌ی جدیدی بنویسم. اما این سیاهه، سیاهه‌ی دوم نیست. حتا سیاهه‌ی رمان هم نیست. در حقیقت انتخابی‌ست از به‌ترین کتاب‌هایی که در این پانزده سال خوانده‌ام. می‌خواستم به ترتیب اهمیت باشند که این ترتیب هم رعایت نشد. بیش از بیست ساعت کار مفید و پنجاه ساعت کار غیرمفید به انتخاب آثار گذراندم و حاصل‌ش شد همین «سیاهه‌ی دو صد». اما توضیحی مهم راجع به «سیاهه‌ی دو صد». تنها به رمان نپرداخته‌ام، اما به یقین می‌گویم که هیچ عنوانی هرگز از مفهوم ادبیات تهی نیست در این سیاهه. اگر دقیق‌تر بنگریم و رمان را ادبیات تعلیق بدانیم، می‌توان گفت که آن‌چه در این سیاهه آمده است حتا در سرزمین‌های دوردست از مرزهای کشور رمان، تنه می‌زند به رمان. یعنی کتاب تاریخی و مقاله‌ی بلند و حتا متن‌نامه‌های مذهبی در این سیاهه تعلیق دارند و از منظر ادبیات به آن نگاه شده است. اصح و ادق این که رمان‌نویس ام‌روز نیاز به متونی دارد که پیکره‌ی داستان را نشان بگیرد؛ پیکره‌ای که دیگر نه شخصیت است و نه فضا و نه حتا درام؛ پیکره‌ای که ذات مفهومی رمان است... همه‌ی عناوین انتخاب شده با این پیکره هم‌راستاست. «سیاهه‌ی دوصد» سیاهه‌ای است از جنس ادبیات برای رمان‌نویس... ثلث‌ش حتما سلیقه‌ی من نگارنده است اما یحتمل دوسوم‌ش مشترک است در بسیاری نگاه‌ها... خوش‌حالی دیگری دارم که نمی‌توانم پنهان‌ش کنم. پانزده سال پیش وقتی سیاهه‌ی صدتایی رمان را می‌نوشتم، دربه‌در می‌گشتم دنبال مولف فارسی‌زبان و رمان فارسی و داستان ایرانی... کم از ده درصد، رمان و داستان داخلی یافتم... تازه آن هم با اغماض... و حالا نویسنده‌گان نیمی از آثار «سیاهه‌ی دو صد» فارسی‌زبان‌ند... رضا امیرخانی، 15 اردیبهشت 1397

108

یادداشت‌ها

          نمیدونم فیلم دو فیلم با یک بلیط رو دیدید یا نه؟ از فیلمهای دهه شصته. یک عده داشتن فیلم میساختن و مخاطب هم داستان فیلم رو میدید هم داستان عوامل فیلم رو. 
این کتاب هم یه همچین فرمی داره. یک داستان سه لایه که به زیبایی و هنرمندانه در هم پیچیده بدون اینکه از دل داستان بیرون بزنه. داستان اصلی در فضای سالهای پیش از انقلاب میگذره. اما برخلاف داستان های مشابه خیلی به مبارزات سیاسی نپرداخته. داستان ماجرای یک پسر نوجوان بعد از فوت پدرشه که در طی داستان به جوانی میرسه. 
این داستان یادداشت های باقی مونده از یه نویسنده است که داره توسط پسرش رونویسی  میشه که این پسر هم داستان خودش رو داره. این رو از همون سطرهای اول کتاب متوجه میشید. و یک لایه دیگه که غافلگیری داستانه.
داستان اصلی در فضای آذربایجان میگذره اما ما به جز دو سه جمله اول کتاب هیچ نشانه ای از ترک زبان بودن آدمهای داستان نمیبینیم. فضاسازی داستان طوریه که میشه هرجایی اتفاق بیفته حتی همین تهران. مکان هیچ کاربردی توی داستان نداشت. این کتاب برای کسانی که در حال آموختن رمان هستن رو پیشنهاد میدم.
من نسخه‌ای که نشر نیستان منتشر کرده خوندم.
        

1