بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

تاوان اصلاحات: مجموعه مقالات

تاوان اصلاحات: مجموعه مقالات

تاوان اصلاحات: مجموعه مقالات

5.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

0

در مجموعه حاضر بیست و سه مقاله از "سعید حجاریان "درباره اصلاحات، دوم خرداد، اوضاع و احوال سیاسی و رویدادها و جریانات جاری کشور در سال های اخیر فراهم آمده است .این مقالات که پیش از این در نشریات و روزنامه های مختلف کشور به چاپ رسیده عبارت اند از" :محافظه کاران را نمی توان نادیده گرفت"، "آزادی بیان"، "فساد سیاسی"، "درآمدی تاریخی بر مبحث دین و دولت"، "رابطه دین و خشونت"، "توسعه، عدالت، اسلام"، "توسعه و پیش فرض های کلامی ـ فقهی"، "تاثیر انقلاب اسلامی بر نظریات علوم اجتماعی"، "بررسی نظریه های رهبری انقلابی با تکیه بر رهبری امام خمینی (ره)"، "قرائت امام از ولایت فقیه چیست؟"، "جریان های روشنفکری ایران معاصر"، "تحول گفتمان ترقی در اندیشه روشنفکران دینی"، "به سوی یک تئوری برای جنبش دانشجویی"، "جنبش دانشجویی :گذشته، حال، آینده"، "احزاب و هزینه مشارکت سیاسی شهروندان"، "جناح بندی سیاسی اپوزیسیون در ایران امروز"، "ویژگی های مجلس ششم"، "بحران دو گانگی در قدرت "و چند مقاله دیگر .

یادداشت‌های مرتبط به تاوان اصلاحات: مجموعه مقالات

            «البته بنای من این نیست که از خودم دفاعی بکنم، بلکه آن چه مرا واداشته که پس از دوم خرداد 76 در برابر سیل مفتریات و اتهامات باشم، برافکندن دستگاه نظری تولیدکننده این قاذورات و تکیه بر جنبه های آموزشی و تربیتی آن است». (حجاریان،سعید. "تاوان اصلاحات". هزینه پروژه نوسازی سیاسی، صفحه364)

"تاوان اصلاحات" منعکس کننده بخشی از تلاش های نظری سعید حجاریان به عنوان مشهورترین نظریه پرداز جنبش انتخاباتی دوم خرداد است. در این کتاب به غیر از مصاحبه اول کتاب، بقیه مطالب مربوط به قبل از ترور ایشان است. حجاریان در این کتاب مباحث متنوعی شامل آزادی بیان، فرهنگ عاشورا، امنیت ملی، گفتمان توسعه، جنبش های اجتماعی، جنبش دانشجویی، مشروعیت دوگانه و ... میپردازد. ویژگی اصلی مباحث حجاریان، ارائه کردن یک چارچوب نظری برای تحلیل مسائل و پدیده های اجتماعی و سیاسی ایران است که باعث میشود فراتر از بدست آوردن داده ها و اطلاعات، شیوه تفکر و دیدن مسائل برای خواننده علاقه مند تغییر کند. همچنان که خود حجاریان معتقد است، هر حرکت و جنبشی نیاز به نظریه دارد و هیچ نظریه ای هم بازنشسته نخواهد شد حتی اگر آن جنبش افول کند. درستی نظر حجاریان را تجربه خود او اثبات می کند که اگرچه جنبش اصلاح طلبی فراز و فرودهایی داشته و تا الان به اهداف اعلامی خود دست نیافته، اما همچنان به یمن وجود اندیشه ای که آن را آبیاری می کند زنده و برقرار است. و البته چقدر تلخ که دشمنان اصلاحات تصور کردند که با هدف قراردادن حامل فیزیکی اندیشه میتوانند خود اندیشه را نابود کنند طرفه آنکه اگرچه حجاریان را برای همیشه از نعمت سلامتی محروم کردند اما حتی نتوانستند وجودش را از دوستان و خانواده و مملکت دریغ کنند چه رسد به اندیشه اش!

با اینحال هنوز تفکرات واپس گرایانه از جامعه ما رخت برنبسته اند و به مدد رانتهای حاکمیتی در عرصه عمومی جولان می دهند و از همین رو لازم است تا دوباره تاملات نظری اصلاح جویان را مرور کرد تا در برابر اندیشه هایی که امروز بخاطر مشکلات اقتصادی و بن بستهای سیاسی و اجتماعی سودای تاسیس دولت نظامی در سر می پرورانند به روشنگری پرداخت. بیراه نیست که حجاریان چندماه قبل از ترور و در پاسخ به چرایی تهاجمات به خودش این شعر #حافظ را در جواب می گوید:

ترسم از ترکان تیرانداز نیست
طعنۀ تیر آورانم می کشد