یادداشت‌های اختر خانوم (10)

اختر خانوم

اختر خانوم

7 روز پیش

          حماسه ای به نام نوروز.
 خاکستر میبارد. زمان متوقف شده. همه آب ها تبدیل به گنداب شده اند؛ دنیا رو به نابودی است و مردم این رو از چشم جم، شاه پیشدادی میبینند و اعتقاد دارند او نفرین شده.
بعضی برای رهایی از این وضعیت به سرزمین های دیگر میروند، بعضی سعی دارند شاه را بکشند، بعضی قصه میگویند و تقریبا همه در آخر پایشان به چاه فراموشان باز میشود.
پادشاه و مردم باید هفت خوان را بگذرانند تا از این تاریکی خلاص شوند.

این خلاصه ای از شروع حماسه بود. ایده واقعا ناب و جذابی بود. خط به خط کتاب، رفت و برگشت زمانی، توصیف ها واقعا دقیق و جذب کننده بود. از عناصر ایرانی به شدت استفاده شده بود و شرح اونها خیلی جذاب بود. از رنگ و طرح لباس ها گرفته تا غذا ها و حتی شکل گیری ایده ها برای درست کردن چیزی تا توصیف احوالات و مکان ها و رویداد ها.
شما شاید شخصیت جمشید یا حتی دختران جمشید که شهرناز و ارنواز هستند رو توی شاهنامه باهاشون آشنا باشید و حتی موجودات اساطیری دیگه، ایزد ها، و یا اگه فانتزی ایرانی خون باشید شاید اسم های بعضی شخصیت ها خیلی براتون اشنا باشن ولی ما اینجا با یک چهره دیگه ای از همه این شخصیت ها رو به رو هستیم. شخصیت پردازی واقعا عالی و حتی اسم گذاری بعضی شخصیت ها و دلیلی که بعدا برای اون اسم ها میارن خیلی زیبا و پر احساس هست. یک فانتزی کامل ایرانی =)

و یک ستاره کم کردم چون زمان و سن شخصیت ها کمی برام گیج کننده بود. البته برای خودم دلیل آوردم چون کلا خورشید و زمان متوقف شده بودند ولی من با قسمت سن شخصیت ها وقتی هنوز جهان این طور نشده بود مشکل داشتم. و دلیل بعدی اینکه چند جا انگار نویسنده (یا شاید هم اشتباه تایپی و ویراستاری هست) یک چیزی که قبلا رد کرده رو میاد تایید میکنه یا یک چیزی که قبلا انگار دو نفر میدونستن در ادامه فقط یک نفر ازش خبر داره.

ولی در کل این حماسه شما رو همزمان در غم، قدرت، شادی، عشق و محبت فرو میبره و در جای جای کتاب به ایرانی بودنتون افتخار میکنید.
        

2

اختر خانوم

اختر خانوم

7 روز پیش

داستان حما
          داستان حماسه ای که شروع و پایان آن با مردم بود.
_لطف کنید اگه یادداشت به نظرتون طولانیه حتما آخرش رو بخونید_

(چون جلد ها به هم پیوسته هستند، شمایی که هنوز مجموعه رو نخوندید لطفا به یادداشت من برای جلد اول این پنج گانه یعنی حماسه سر آغاز برید تا ببینید قضیه پنجگانه از چه قراره.)
-با فرض اینکه شما یادداشت جلد یک رو خوندید:
جهانی که توسط اعمال مردم و پادشاه جدید (در واقع ملکه) درست شده جهانی تاریک هست که باید توسط خودشون هم اصلاح بشه. این دفعه نه کاری از دست فره بر میاد، نه نیرو های خوب ماورایی کمکی به انسان میکنه. انسان ها باید خودشون دست به کار بشن و در برابر انگره مینو و دیو هاش بایستند.
راهنمای انسان در این مسیر، پتش خوآرگر هست. یک ابر مرد که زندگی و گذشته پیچیده ای داره. شخصیت های دیگه ای همراه پتش خوآرگر هستند که از جلد دوم به بعد هر کدوم شاهد یک بعد هایی از ماجرایی که برای جهان داره اتفاق میفته هستند.
(از حجم ذوق نمیدونم چجوری نوشته م رو مرتب کنممم)
با اینکه پرش بین شخصیت ها برای روایت داستان و همچنین زمان های گذشته و حال ممکنه بعضی رو که با این سبک نوشتار ارتباط برقرار نمیکنن گیج بکنه ولی برای من بسیاااار دلنشنین بود.
شخصیت پردازی واقعا محشر بود. جوری که میتونستی تصویر پردازی کاملی توی ذهنت داشته باشی.
توصیف مکان ها و احوالات و میزان تندی روند داستان مناسب و جذاب بود. (هر چند من از بعضی از قسمت ها تند رد میشدم و به نظرم میشد حذف بشه ولی خب به هر حال باعث تکمیل جهان شده بود.)
این که کتاب نقشه داشت واقعا جالب و قشنگ بودددد.

و چیزی که دلم میخواد توی این یادداشت بهش اشاره کنم اینه که ما واقعا شناخت کمی از اساطیر خودمون داریم.
واقعا چند نفرمون بیشتر از اینکه از موجودات اساطیری و داستان های خودمون اطلاعات داشته باشیم از اساطیر یونان و روم و نورس و مصر خبر داریم؟
من نمیگم خوندن اون داستان ها بده. نه. خودم یکی از طرفدار های وحشتناک داستان های اساطیری هستم. (خصوصا کتاب های ریک ریوردان) ولی وقتی میای و اساطیر مناطق دیگه رو با اساطیر ایرانی مقایسه میکنی میفهمی که انگار تنها جایی که به جای اینکه از 12 تا خدا حرف بزنه که تازه خودشون از خدایان دیگه ای زاده شدن اینجا فقط یک خدا وجود داره. و حتی اهریمن هم موجودی که قدرتی برابر خدا و فقط در حیطه شر داشته باشه نیست. اصلا چیزی برابر با خدای یکتا نیست. زیبایی و آرامشی که فرشته ها و ایزد ها بهت منتقل میکنن توصیف ناپذیره. داستان هایی که هر کدوم دارن. اخه کی دیگه سیمرغ داره؟ =) هر کدوم یک دنیای زیبا و پاک هستن.
و واقعا یکی از دلایلی که با تمام وجودم از این مجموعه لذت بردم این بود. فرق بین اساطیر ما و بقیه جهان.
خلاصه که بخونین این کتاب رو... بخونین که اگه نخونین نصف عمر شریفتان بر باد فنا میرود.
(و امیدوارم مثل من آخرش به گریه بیفتین...)
        

4

          اگه آب دستتون هست بگذارید زمین و خوندن این مجموعه رو شروع کنید.

داستان با فرار کردن فره ایزدی از سرزمین شروع میشه. دروازه دوزخ باز شده و دیو ها به فرمان اهریمن به جهان حمله کرده اند و حکومت دو سالی میشود که به باد رفته. آراستی، از طرف فره فرمان میبینه که پتش خوآرگر رو پیدا بکنه و جهان رو از چنگ اهریمن بیرون بکشه. پتش خوآرگری که بسیار مرموز است و داستان های زیادی پشت سرش وجود دارد.
در این بین، شما با شخصیت های زیادی آشنا میشوید. از افراد دربار و آدم های عادی تا دیو ها و موجودات پاک. هر کدام ماجرای خاص خودشون رو دارند و شما در هر قسمت کتاب ماجرا رو با دیدگاه اون ها میبینید.
چرخش روایت داستان بین انواع شخصیت ها و مکان ها و زمان های مختلف همیشه برای من جذاب بوده و توی این مجموعه به شدت ازش استفاده شده و باید ذهنتون رو مرتب نگه دارید تا وقایع داستان هارو بر اساس شخصیت ها و زمان های مختلف توی ذهنتون طبقه بندی کنید.
توضیحات واژه های نا آشنا در آخر کتاب به شما در درک بهتر داستان کمک میکنه و مثل بعضی کتاب های دیگه شما رو محتاج به گوگل برای فهمیدن حرف های کتاب نمیکنه.
سیر روایت داستان و توصیفات به نظر من مناسب بوده. شخصیت پردازی واقعا قوی هست  و در کل باید بگم که من واقعا از خوندن این مجموعه دارم لذت میبرم و واقعا دارم توی اون جهان زندگی میکنم. (راستی نقشه ای که اول کتاب اومده واقعا جالبه و به تصور ذهنی تون کمک میکنه.) 
لطفا مراقب باشید فصل های انتهایی رو نصفه شب خونید چون نمیدونید برای تخلیه هیجانات باید چیکار بکنید.
        

3

          آگاتا کریستی که فقط با دوتا شخصیت هرکول پوآرو و خانم مارپل کتاب نمی نویسه که! یهویی دیدی یه آنتونی کید اومد وسط و کل تصوراتت به هم خورد.
شما همزمان توی این داستان دارید هم دنبال قاتل میگردید، هم دنبال ویکتورشاه میگردید، هم میخواید سر در بیارید اون نامه های عاشقانه چه قضیه ای دارن.
مثل همیشه یکی از اسکاتلندیارد هست (جناب باتل که به خاطر اون تیکه ای که به شرلوک هلمز انداحت ازش کمی دلخورم ولی شخصیتش رو خیلی دوست داشتم😁)، یه سری مظنون و آنتونی کید که اوایل داستان انگار معلوم نیست دقیقا داره چیکار میکنه.
شاید سر جا هایی از داستان بگید که خب معلومه قاتل کیه و چرا سرکار کریستی انقدر داره کش میده داستان رو ولی خب در 99 درصد مواقع (مثل همیشه) دارید اشتباه میکنید و باید به آخر داستان و پشت پرده داستان برسید.
اینکه آگاتا یک کشور خیالی ساخته (هرزاسلواکی) برام واقعا جالب بود و همچنین متوجه شدم که ارادت بی حد و اندازه ایشون به شرلوک هلمز انگار که رها شدنی نیست!
امیدوارم که لذت ببرید. هر چه سریع تر این کتاب را بخورید.
        

6

          به بهانه نصف شدن موسسه وایزمن با موشک های ایرانی.

قصد نداشتم برای این کتاب یادداشتی بنویسم. پارسال خونده بودمش و اصلا کتاب یک کتاب علمی هست که یادداشت نوشتن برایش کار یک متخصص علم ژنتیک هست و من هم صرفا یک دانش آموز علاقه مند به این علم. ولی از دیشب که خبر ویران شدن موسسه وایزمن با موشک های ایران رو دیدم این اسم "وایزمن" تمام مدت برام آشنا بود تا همین دو ساعت پیش که یادم اومد توی این کتاب و در قسمت هایی که درباره فعالیت های پژوهشی عادا یونات پژوهشگر اسرائیلی روی مولکول دنا و پروتئین ها و بلور های دنا صحبت میکرد به این موسسه خیلی اشاره شده بود. درواقع جایی که یونات در اسرائیل روی این موضوع تحقیق می کرد همین انیسیتوی وایزمن بود.
موسسه ای که علاوه بر موضوع ژنتیک (که موضوع اصلی کتاب هست) روی فیزیک اتمی و هسته ای، قسمت نظامی و خیلی چیز های دیگه ای کار می کرد.
زدید؛ یکی هم بخورید. اگر دانشمندان ما رو ترور میکنید منتظر با خاک یکسان شدن مراکز تحقیقاتی خودتون هم باشید.
        

1

          تاریخ به قلم آقای شاه آبادی همیشه زیباست.

کتاب، شخصیت میرزا یوسف دیلماج رو از زبان نویسنده ای بیان میکنه که کتابی درباره این شخصیت نوشته ولی به جهت پیچیدگی های شخصیت یوسف دیلماج و تناقض های روایت ها برای نشر اون با ناشر به مشکل بر میخوره. کتاب متشکل از متن کتاب آقای نویسنده (به نام خسرو ناصری) و نامه های رد بدل شده بین اون و مدیر انتشارات هست. 

شاید با خوندن کمی از کتاب فکر بکنید که این فقط شبیه یک کتاب تاریخ هست که کمی روایت هایش شبیه داستان شده؛ ولی این در واقع سبک نوشتاری هست که به نویسنده ی داخل داستان کمک میکنه مطالبش رو اون جور که دلش میخواد به خواننده برسونه. (کتاب در کتاب هست یه جوری به خاطر همین میگم نویسنده داخل داستان) و خود این آقای خسرو ناصری دلیل خوبی داره برای نوشتن کتاب به این صورت که خود این موضوع دلیل اصلی رد توسط ناشر هست.

ولی باز با همه این جذابیت ها اگه تازه میخواین خوندن کتاب های آقای شاه ابادی رو شروع کنید این کتاب نباید اولین کتابی باشه که میخونید. مخصوصا اگه نوجوان هستید. بهتره با کتاب های دیگه مثل لالایی برای دختر مرده و تابوت سرگردان شروع کنید و بعد اگه دیدید به این نوع رمان های تاریخی جذب میشید بعد سراغ این کتاب بیاید.
        

5

          اولین کتابی که بعد از آخرین امتحان ترم خوندم که به نظرم موضوع جذاب ولی بیان متوسطی داشت‌.
(از همین تریبون سلام و تشکر از دوست گرامی که این کتاب رو داد بهم)
داستان اصلی کتاب حول ماجرای پوریم و نسل کشی ایرانیان توسط یهود میگذره. یک دختری به اسم شیرین که برای تولدش اومده شیراز و توی تخت جمشید تصمیم میگیره که چادرش رو برداره و به قولی به سبک نیاکان آریایی خودش عمل کنه که یه خانومی رو میبینه و اون خانم بهش یک گردنبند میده و شیرین وارد دنیای تحت حکومت خشایارشا میشه و اونجا به عنوان خواهر پادشاه یعنی بانو ایشتین باید زندگی بکنه و سه سنگ زمردی گردنبند رو پیدا کنه تا بتونه به دنیای خودش برگرده.

با همین داستان شروع به سوق دادن داستان به سمت چگونگی نفوذ یهود به دربار هخامنشی میکنه ولی از اونجایی که به صورت موازی با داستان اصلی سعی داره حجاب و روابط زن و مرد در ایران باستان رو هم توضیح بده (که به نظر من بسیار مستقیم و بدون سناریو سازی با یک جمله وارد اون مبحث میشه) توی خیلی از صحنه ها خواننده رسما حس میکنه محتوای کتاب از داستان پوریم به تاریخچه شکل گیری عفاف و حجاب تغییر پیدا کرده!
ولی ایده کتاب درباره باز کردن یک وجه دیگه از رابطه یهود با ایران واقعا جالب و نو هست. دلیل اصلی من برای خوندن جلد دوی کتاب همینه.

محتوا و سیر داستان روان و جالبه (البته اگه پرداخت زیاد به بعضی قسمت ها و سرسری رد شدن از بعضی جاهای دیگه رو در نظر نگیریم) ولی اگه از اساطیر ایرانی خوانان سابقه دار هستید شاید خیلی براتون جذابیت نداشته باشه. ولی به خاطر باز کردن یک قسمت کمتر پرداخت شده از تاریخ خوندنش خالی از لطف نیست.

پیشنهاد میکنم در کنار خوندنش یه کتاب یا سایت معتبر مربوط به تاریخ دوران هخامنشیان هم کنار دستتون باز باشه.
        

1