یادداشت سهیل خرسند
1401/9/13
3.4
کالسکه٬ نام یک داستانِ کوتاه با تم طنز از نیکلای واسیلیویچ گوگول نویسندهی مشهور روسیست. کالسکه توسط آقای خشایار دیهیمی ترجمه و نهایتا توسط نشر چشمه چاپ و منتشر گردیده است٬ همچنین این کتاب جلدِ هشتمِ مجموعهی «تجربههای کوتاه» است که زیر نظر آقای حسن ملکی برای اولین بار در ایران با هدف کمک به عاشقان کتاب و کتابخوانی که وقت کافی جهت خواندنِ داستانهای بلند را ندارند منتشر شد. داستان کتاب در دهه ۱۹۸۰ رخ میدهد٬ زمانیکه یک هنگِ ارتش شامل ژنرال٬ سرهنگ٬ سرگرد٬ سرباز و خدمه وارد شهری میشوند و با آمدنشان بار دیگر شهر را از سکون خارج و جنب و جوش را به آن بر میگردانند. مجلسِ عیشِ مردانهای ترتیب داده میشود و تمام نظامیان به گردِ هم میآیند و در این زمان با شخصیتی آشنا میشویم به نام فیثاغور فیثاغوروویچ چرتوکوتسکی که در حضور ژنرال و... ادعای داشتنِ کالسکهای خاص میکند و ژنرال و همراهانش را برای دیدن آن و پذیراییِ نهار به خانهی خود دعوت میکند و خود نیز مست پای بساط قمار مینشیند و بسیار دیروقت یعنی نزدیکهای صبح هنگامی که همسرش خوابیده است به خانه میرود و میخوابد٬ ظهر وقتی ژنرال و همراهانش به خانهی او میآیند... . در آخر در مورد نمرهی کتاب باید عرض کنم که در مقام مقایسه با سایر داستانهای کوتاه که خواندهام در حد و اندازههای ۵ و ۴ستاره نبود اما بین ۲ و ۳ ستاره بخاطر تم طنز و روان بودن متنِ داستان ۳ستاره را برایش مناسب میدانم.