یادداشت قاسم صفایینژاد
1401/7/8
4.8
آداب الصلوه نام یکی از کتب کمنظیر امام خمینی (ره) است که نگارش آن در 30 فروردین 1321 به اتمام رسیده است. امام خمینی (ره) در مقدمه کتاب نوشتهاند که کتاب قبلی ایشان یعنی «اسرار صلوه» متناسب با احوال عامه نبوده و در واقع «آداب الصلوه» را کمی فارغتر از مباحث عرفانی و قابل فهمتر نگاشتهاند؛ هر چند که باز فهم کتاب سختیهای خود را برای عامه مردم دارد. در این کتاب امام به ابعاد مختلف نماز پرداختهاند. کتاب از چیستی و چرایی عبادت آغاز میشود، به حضور قلب و طهارت میرسد و پس از آن تک تک اجزای نماز را مورد بررسی قرار میدهد. اذان، اقامه، نیت، تکبیر، قرائت، تفسیر خلاصه سورههای مبارکه «حمد»، «توحید» و «قدر»، رکوع، سجده، تشهد،سلام، تسبیحات اربعه و قنوت، اجزایی هستند که به صورت مبسوط به تشریح آنها پرداخته شده است. نکته جالب توجه، زاویه دید کاربردی امام در تمامی بخشها است که خارج از سخنرانیهای مرسوم و کتب معمول، از دیدگاه سیر الی الله به تمامی این موارد پرداختهاند؛ اوج این نگاه را میتوان در تفسیر سوره حمد در این کتاب دید که امام نوشتهاند: تا کنون تفسیری برای کتاب خدا نوشته نشده است، زیرا قرآن کتاب هدایت است و مفسر باید مقصود نزول را برساند و نه سبب نزول. متن کامل کتاب را از اینجا بخوانید. قبلا در این وبلاگ، 18 بند خواندنی از این کتاب را در بخش «نقل قول» گنجانده بودم که توصیه میکنم با خواندن آنها به خواندن کامل کتاب علاقهمند شوید. عناوین این 18 بند در زیر آمده است که میتوانید برای خواندن آنها روی آن کلیک کنید: مردانه باید قیام کرد! راضی شود از او به کم... ذرهای از حب دنیا... حب به خود! اشتغال به عیب خود پیدا کن اگر قلب موافقت نکند... کسانی که دعوت به صورت محض میکنند... بعضی مراتب اخلاص غاصب منزلگه حق سرچشمه گل آلود! نظر تعلیم و تعلم به قرآن شاهکار شیطان! غیر از تفاسیر موجود در قرآن تفکر کنیم پناه بردن به دشمن؟! دلهای سخت را برق عاطفه قلبت نرم کند... فراموشی حادثه بزرگ! فانیان در خدا گمراهند مگر... ما قرار ندادیم برای یک نفر دو قلب http://safaeinejad.ir/1393/12/10