یادداشت ماهنامهی شهر کتاب
1401/3/11
نشر چشمه چاپ دوم مجموعه داستان بنیآدم نوشتهی محمود دولتآبادی را در دههزار نسخه منتشر کرده است. دههزار نسخهی چاپ اول این کتاب در عرض دو ماه به فروش رفته.غیر از این، رمان کلنل دولتآبادی همچنان گرفتار ممیزی ارشاد است و بعید به نظر میرسد مجوز انتشار بگیرد. نویسندی کلیدر در گفتوگو با روزنامهی شرق (سی فروردین 1395) گفته: «در دورهی قبل که میگفتند نمیشود [کلنل را چاپ کرد] و مدام ایراد گرفتند و من تصحیح کردم. در دروهی جدید مرا دعوت کردند و صحبت کردیم. بنا شد کتاب در آستانهی نوروز منتشر شود. من از وزارت ارشاد آمدم بیرون، فردایش اعلام کردند: کلنل از سد سانسور گذشت و منتشر شد. درحالیکه من در پاسخ خبرنگار گفته بودم هنوز این اتفاق نیفتاده. بعد از انتشار خبر، بلافاصله «کلنلِ» قلابی آمد. همهی اینها بازی بود و من بسیار متأسفم. این که اصرار دارم کتابی که در زبان فارسی نوشته میشود با تشخص زبان فارسی منتشر شود، چیزی غریب با امتیاز خاصی نیست که من میخواهم، نه در اینترنت که به شیوههایی دیگر میتوانم کارهایم را چاپ کنم. یک نسخه هم که به ایران وارد شود همه از روی آن چاپ میکنند. اما این کارر ا نکردهام. من پرنسیبها را رعایت کردهام. انضباط یک نویسندهی ایرانی را رعایت کردهام. انضباط یک نویسندهی ایرانی را رعایت کردهام، ولی برخی افراد این پرنسیبها را هرگز محترم نشمردهاند و ماندهام در این سوال که آیا ایشان هموطنهای من هستند.» ماهنامهی شهر کتاب، شمارهی هشتم، سال 1395. ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ شش داستان کوتاه. داستانهای این مجموعه با حال و هوای داستانهای کوتاه قدیمی دولتآبادی بسیار متفاوتند. ماهنامهی شهر کتاب، شمارهی هشتم، سال 1395.