یادداشت Navid Kalahroudi

زندگی نامه ی آیزایا برلین
        پسرکی یهودی، تک فرزندی عزیز خانواده، ناز پرورده و خپل، حراف و بذله گو، با استعداد و درس خوان و برخوردار از یک زندگی مرفه به واسطه پدری تاجر. مجموعه این خصوصیات بن مایه های زندگی فردی را تشکیل می دادند که امروزه ما از او به عنوان یکی از شگفت انگیز ترین فیلسوفان سیاسی قرن بیستم یاد میکنیم. ایزایا برلین ترکیبی بود از پسری روسی، تبعید شده به انگلستان و خو کرده به منش لیبرالی آن جا و تاثیر پذیرفته از ایالات متحده البته با حفظ فاصله ها. دانشجویی محبوب در دانشگاه که اتاقش در آکسفورد همواره میزبان دوستانی بود که بعدها در عرصه های مختلف به مردان و زنانی پر نفوذ بدل شدند. عاشق مهمانی و گعده و موسیقی کلاسیک و دارای هوشی فراوانی در اقناع دیگران. گزارش نویسی چیره دست با قلمی استادانه که مورد توجه وینستون چرچیل قرار گرفته بود و گزارش هایش در مقام کارمند اطلاعات انگلیس از وضعیت آمریکا و بعدها شوروری بسیار در سیاست خارجی بریتانیا موثر بود. مایکل ایگناتیف در این کتاب که حاصل گفتگوهای بیش از ده سال او با برلین و دوستان و آشنایان اوست هنرمندانه زندگی شگفت انگیز برلین را بر روی کاغذ ثبت کرده است. روابط گسترده او با شخصیت های معروف از کندی تا انیشتن، از مارگارت تاچر تا تونی بلر و در میان دانشگاهیان با ویتگنشتاین، پوپر، لئو اشتراوس، چارلز  تیلور و... از برلین مردی کارآزموده و با تجربه ساخته بود که البته مدام در کشاکش بین فلسفه و تاریخ فکر، در کشاکش میان فردی شفاهی یا نویسنده ای پر کار گیر کرده بود و تقریبا از دهه چهارم زندگی اش بود که کم کم متفکری شد که کسی نمی توانست نادیده اش بگیرد. مثل هر متفکر سیاسی دیگری زندگی شخصی برلین، تجربه های تلخش از استبداد شوروی، رابطه عارفانه اش با شاعر شهیر روس آنا اخماتووآ و تجربه اش در کارهای دیپلماتیک و سیاسی بود که زندگی و حیات فکری او را شکل داد و او را بدل به لیبرالی میانه رو ساخت. کتاب از کودکی برلین، چگونگی ورودش به اکسفورد، رابطه عمیقش با پدر و مادر، دوستی های فراوانش، پرهیز از هر گونه رابطه جنسی تا چهل سالگی، نقدهایش به هانا آرنت به عنوان یک یهودی و ... به ما خبر می دهد. در لابلای سطور ما با چگونگی نگارش برخی از مهم ترین کتاب ها و مقالات برلین همچون مجوس شمال، متفکران روس، کارل مارکس، تقسیم بندی معروف از آزادی به مثبت و منفی و... آشنا می شویم. این پانصد صفحه خواندنی نمیشد اگر ترجمه درخشان استاد عبدالله کوثری را نداشت. کمتر کتابی این چنین مرا گرفتار خودش کرد و عمیقا تحت تاثیر قرار داد پس خواندنش را از دست ندهید

#ایزایا_برلین
#زندگی_نامه