یادداشت سهیل خرسند
1401/9/20
ضعیفترین، کم محتواترین و بدترین کتاب موراکامی! گفتار اندر نقد ناشرین سودجوی ایرانی فیل ناپدید میشود، عنوان یک مجموعهی داستان کوتاه، متشکل از ۱۷ داستان است که عناوین آنها را در بخش کارنامه برشمردهام. متاسفانه در ایران ناشرها بدون اجازهی صاحب اثر طبق معمول به کتاب موراکامی حمله برده و ضمن گلچین کردن داستانهایش، هرکدام چند داستان کوتاه را با نامی مندرآوردی با مترجمهای ناشناخته چاپ و منتشر کردهاند. بنابراین اگر نام کتاب را دیدید فکر نکنید این کتاب همان یک داستان کوتاه «فیل ناپدید میشود» است و یا چند داستانی که در قالب یک کتاب توسط نشری متقلبانه به فروش میرساند. بر پدر و مادر ناشری که حقوق نویسنده را ضایع و با آبروی او بازی میکند شونصد و پونزده بار لعنت. گفتار اندر نقد نویسندهی محبوبم از نوامبر سال گذشته که ناداستان مترو را خواندم، فقط و فقط یک کتاب از موراکامی باقی مانده بود که از میان دهها رمان، صدها داستان، ناداستان، مقاله و ستون روزنامه از موراکامی نخوانده بودم، و این کتاب را هم گذاشته بودم برای روز مبادا، برای روزی که دلتنگ قلمش شوم اما...! سوای داستان آغازین کتاب(پرندهی کوکی و زن سهشنبه) که بخشی از رمان «وقایع نگاری پرندهی کوکیست» و خواندنش من را برد به دورانی که عاشقانه هر سطر از رمانهای موراکامی را میخواندم، حقیقتا حال و انرژی مضاعفی برای خواندن ادامهی داستانها پیدا کرده بودم اما به شکل باور نکردنی پس از پایان کتاب دلم میخواست کتاب را به درون سطل زباله بیندازم! شخصا اکثر این نوشتهها را چرکنویس هم نمیدانم چه رسد به داستان کوتاه... موضوعات بیاهمیت با پرداختهای ضعیف و پایانی بیمحتوا که خواندن آنها را برای خواننده نامفهوم میکند! کارنامه همانندِ تمامِ مجموعههای داستان کوتاهی که خواندهام، ابتدا برای هر داستان به شرح زیر امتیاز جداگانه دادهام: «پرندهی کوکی و زن سهشنبه» ۵ستاره، «حملهی دوم به نانوایی» ۲ستاره، «بیانیهی کانگارو» ۲ستاره، «دیدن دختر صددرصد دلخواه در صبح زیبای آوریل» ۳ستاره، «خواب» ۵ستاره، «سقوط امپراطوری روم، قیام ۱۸۸۱ هند، حمله هیتلر به لهستان و قلمرو بادهای خروشان» ۱ستاره، «لدرهوسن» ۳ستاره، «آتشسوزی انبار کاه» ۳ستاره، «هیولای سبز کوچک» ۲ستاره، «امور خانوادگی» ۲ستاره، «یک پنجره» ۲ستاره، «آدمهای تلویزیونی» ۲ستاره، «قایقی آرام به سوی چین» ۳ستاره، «رقص کوتوله» ۲ستاره، «آخرین چمنهای بعد از ظهر» ۳ستاره، «سکوت» ۲ستاره، «فیل ناپدید میشود» ۳ستاره. سپس از مجموع امتیازات که ۴۴ستاره بود برای ۱۷ داستان، میانگین ۲.۵۸ بدست میآید. با توجه به اینکه عاشق موراکامی هستم و نمرهی برخی کتابهایش را به سمت بالا گرد کردهام و این مجموعه داستان را ضعیفترین اثر موراکامی میدانم، با ذکر مجدد اینکه حق کتاب را ۲.۵ستاره میدانم، دو ستاره برای این کتاب منظور میکنم. دانلود نامه فایل ایپابِ کتاب به زبان انگلیسی را در کانال تلگرام آپلود نمودهام، در صورت نیاز میتوانید آنرا از لینک زیر دانلود نمایید: https://t.me/reviewsbysoheil/482 دهم آذرماه یکهزار و چهارصد و یک