یادداشت سیدمهدی حسینی
1403/6/23
4.3
1- دانیل کانمن در این کتاب به خطاهایی میپردازد که ما انسانها به دلیل کارکرد فعال سیستم 1 و تنبلی سیستم 2 انجام میدهیم. خطاهایی که حتی ما انسانها بعضیها را به عنوان خطا نمیشناسیم، باور داریم و البته به طور روزمره با آنها مواجهیم. از نظر کانمن راه جلوگیری از خطاهایی که از سیستم 1 سرچشمه میگیرند، در کل ساده است. نشانههایی که حاکی از میدان مین ذهنی است شناسایی کنید، آرام شوید و بکوشید از سیستم 2 کمک بگیرید. متأسفانه این فرایند عاقلانه در اوقاتی که به آن نیاز است، بسیار کم مورد استفاده قرار میگیرد. همهی ما وقتی نزدیک به ارتکاب خطای جدی هستیم، به زنگ خطری نیاز داریم که با صدای بلند نواخته شود. اما چنین زنگ خطری موجود نیست و خطاهای ذهنی، در کل، بسیار دشوارتر از خطاهای درکی تشخیص داده میشوند. 2- کتاب ۳۷ فصل دارد و در هر فصل یک موضوع مطرح میشود. به همین دلیل این کتاب حجیم (ترجمه ۶۸۰ صفحه ای) هرچه جلوتر میرویم جذابتر میشود. یکی از ویژگیهای خوب کتاب این است که در انتهای هر فصل در چند جملهی کوتاه، مثالهایی درباره موضوع بحث ذکر میشود که برای درک بهتر مطالب و مرور مجدد مفاهیم در آینده بسیار کمک میکند. 3- متاسفانه ترجمه خانم تالوصمدی خوب نیست و بعضی جاها کلافه میکند؛ اشتباههای املایی و حتی محتوایی هم دیده میشود که شاید به خاطر سبک نگارش سخت کتاب توسط کانمن باشد. امیدوارم در چاپهای مجدد این مشکلات مورد بازبینی و تصحیح قرار بگیرند. جاهایی که شک داشتید یا متوجه نشدید را با متن انگلیسی تطبیق بدهید. فایل کتاب را برای دانلود در آدرس زیر قرار دادم. https://goo.gl/52G5q2 4- کانمن مینویسد: «تصمیمگیری مانند سخن گفتن به نثر است. افراد بدون اینکه از آن آگاه باشند و حتی هنگام آگاه بودن، پیوسته این کار را انجام میدهند.» همانطور که انتظار داریم جان مطالب کتاب در فصل «نتیجهگیریها» آورده شده است. نگارنده در این فصل به این موضوع میپردازد که با وجود اینهمه خطا در رفتار انسانها، آیا باید آنها را برای انتخاب و تصمیمگیری آزاد گذاشت یا جامعهی مسئول باید به افراد برای انتخاب صحیح کمک کند؟