یادداشت خانه ادبیات نوجوان

لی‌لی به همراه مادر و خواهرش بعد از یک سفر جاده‌ای طولانی پر باران به خانه مادربزرگ (هالمونی) مهاجرت می‌کنند، در راه لی‌لی ببر بزرگی را که اندازه ماشین‌شان است در جاده می‌بیند، مادر و خواهرش به حرف‌هایش توجهی نمی‌کنند اما مادربزرگ به محض این‌که می‌شنود لی‌لی ببری دیده‌ است می‌ترسد و به لی‌لی می‌گوید: ببر به دنبال من آمده تا چیزی که از او دزدیدم پس بگیرد.
لی‌لی که ذهنش پر از سوال است خوابش نمی‌برد و نیمه شب وقتی همه خواب هستند به طبقه پایین خانه می‌رود. این گردش شبانه باعث می‌شود لی‌لی به رازهای دیگری هم پی ببرد، مثل اینکه مادربزرگ به‌شدت بیمار است و آن‌چیزی که از ببرها دزدیده چیست!
حالا که فقط لی‌لی می‌تواند ببر‌ها را ببیند پس فقط اوست که می‌تواند برای مادربزرگ کاری کند. ببر بزرگ از او میخواهد در ازای سلامتی مادربزرگش چیزی از او بگیرد. اما آیا لی‌لی جرئت این معامله را دارد؟

کتاب "اگر ببری به دام تو افتاد" پیوند یک افسانه‌ی کره‌ای با زندگی مدرن یک دختر نوجوان در آمریکاست که مادربزرگش سال‌ها پیش به دلایل نامعلوم از کره به آمریکا مهاجرت کرده‌است.

"شناختن خود" و "آشنا شدن با تاریخچه خانوادگی" درونمایه اصلی کتاب است که به شیوه هنرمندانه در قصه روایت شده است و مخاطبان نوجوان و حتی بزرگسال خود را به فکر کردن وادار می‌کند.

لی‌لی که راوی داستان ماست لحن و نگاه شاعرانه‌ای دارد و آشنا شدن یا این شخصیت و خواندن جملات از زبان او، کتاب را لذت‌بخش‌تر می‌کند. هالمونی و عقاید افسانه‌ای و مدل حرف زدنش که در ترجمه به فارسی بیشتر شبیه به فارسی حرف زدن هندی‌ها شده یکی دیگر از شیرینی‌های داستان است که شما را به لبخند زدن وادار می‌کند! اما از حق نگذریم کتاب ترجمه روانی دارد.

ژانر کتاب رئالیسم‌ جادویی است که کمتر کتابی در این ژانر جذاب برای نوجوان‌‌ها دیده‌ام و همین یکی از دلایلی است که نشان می‌دهد با یک کتاب غیر تکراری برای نوجوان‌ها مواجه هستیم.

کتاب در سال ۲۰۲۱ برنده‌ی مدال نیوبری شده‌‌ است که از جوایز معتبر ادبیات کودک و نوجوان است. من تا به‌ حال هر کتابی از برندگان نیوبری خواندم پشیمان نشدم و برایم تجربه لذت‌بخشی بوده. شما چطور؟

نویسنده‌ی مرور: معصومه فراهانی