یادداشت ریحانه نعمتی

📄 #یادداشت
📘 #زخم_داوود
🖋️ #سوزان_ابولهوی
📚#انتشارات_آرما

داستان فلسطین زخم همه مسلمانان‌هاست. اما جنگ آنها با ما که تجربه جنگ تحمیلی را در کارنامه خود داریم فرسنگ‌ها فاصله دارد. این کتاب ما را در وهله اول به این جنگ نزدیک می‌کند و تفاوت آن را با دفاع مقدس خودمان به خوبی نمایش می‌دهد.
کتاب زخم داوود به روایت چند نسل از یک خانواده فلسطینی می‌پردازد و از قبل از اشغال فلسطین آن را توصیف می‌کند. توصیفات کتاب به نظر من خوب بود البته من توصیفات زیاد را دوست ندارم شاید بعضی‌ها توصیفات بیشتری دوست داشته باشند. من با این خانواده فلسطینی در باغهای زیتون آن‌ها قدم زدم و طراوت درختهای زیتون که حاصل تلاش ۴۰ نسل از این خانواده است حس کردم.
وقتی یهودیان به فلسطین مهاجرت کردند و اعراب فلسطین از آن‌ها پذیرایی کردند به یاد سرخ‌پوستان آمریکا افتادم که استعمار از همان راه وارد شده بود. وقتی چکمه‌های استعمار با تمام بی‌رحمی با اعراب برخورد کرد من منتظر مقاومت بودم مقاومتی از جنس دفاع مقدس خودمان یعنی حلقه گمشده فلسطینی‌ها اما فلسطینیان منتظر کمک ارتش اعراب بودند...
نمی‌خواهم داستان را کامل تعریف کنم و لذت خواندن آن را از کسانی که آن را نخوانده‌اند بگیرم اما لحظه لحظه بودن با این خانواده طعم سخت زندگی در اردوگاه‌های آواره‌ها را به من چشاند چیزی که کمتر از آن خوانده بودم و اطلاعات خوبی از زندگی فلسطینیان به من داد.
به شخصه انتظار مقاومت بیشتری داشتم اما نویسنده فلسطینی تبار که در آمریکا زندگی می‌کند علی رغم توصیفات وحشی‌گری اسرائیلی‌ها اما نخواسته بود یا نتوانسته بود آن را در کتاب به خوبی نمایش بدهد این که خودش چون ساکن فلسطین نیست آن را درک نکرده یا به دلیل ملاحظاتی نخواسته بود نمی‌دانم.
خواندن این کتاب علی رغم ایرادات فرمی و تکنیکی که دوستان متخصص در مبنا به آن اذعان داشتند اما برای من مفید بود چون زندگی فلسطینیان آواره و ظلم بی‌حد اشغالگران را خوب توصیف کرد. قدر مقاومت مردان مرد دوران دفاع مقدس وطنم را بيشتر دانستم و نعمت رهبری که فلسطینیان نداشتند بهتر فهمیدم و دلیل طوفان الاقصی و قیام هفت اکتبر را بهتر درک کردم.
خصوصا که به تازگی پیروزی مردم غزه دل ما را شاد کرده از اینکه مردم فلسطین بعد از سالها فهمیده‌اند باید دست بر زانوی خود بگذارند و علی رغم شهادت عزیزانشان اما خودشان برای کشور و وطن خود تلاش کنند خوشحالم و این قطعا نتیجه تلاشهای جان برکفانی چون یحیی سنوارهاست.
اگر صفحاتی از کتاب حذف می‌شد کتاب مناسب نوجوانان نیز بود موضوعاتی که حذف آن‌ها خدشه‌ای بر اصل داستان نمی‌زند و مترجم می‌توانست با هوشمندی آن‌ها را حذف کند.
در هر صورت از حلقه کتابخوانی مبنا برای فراهم‌سازی شرایط همخوانی این کتاب به همراه برنامه مصاحبه با خانم دیب که فلسطینی ساکن ایران است، سپاسگزارم.

بهمن ١۴٠٣

#با_کتاب_قد_بکش