یادداشت فاطمه نباتیان
1402/4/11
کتاب #سرزمینهای_تکهتکه حاصل روایتهایی است که اسکات اندرسون خبرنگار نیویورک تایمز طی ۱۸ ماه سفر در خاورمیانه نوشته است. ۶ شخصیتِ واقعی از مصر و لیبی و سوریه و عراق و اقلیم کردستان عراق، شخصیتهای اصلی این روایت مبسوط اویند. اندرسون طی این ۱۸ ماه با این افراد گفتگو کرده است و زندگی آنها را در پنج بخش خاستگاه، جنگ عراق، بهار عربی، ظهور داعش و مهاجرت دستهجمعی در کتاب آورده است. در هر بخش کتاب زندگی این افراد را در زمانهای یکسان موازی با یکدیگر دنبال میکنیم و در متن این زندگیها، وقایعی که در کشورهایشان جاری بود را در ملموس ترین قرائت ممکن_از زبان شهروندان و فعالینشان از یک عراقی داعشی تا یک فعال سیاسی لیبیایی و تا یک فرماندهی کُرد_میخوانیم. اسکات اندرسون نقطهی شروع همهی ناآرامیهای منطقه را حمله آمریکا به عراق در سال۲۰۰۳ میداند، لذا شروع روایتها از همین زمان است و روایت تاثیراتِ غیربومی نیروهای ائتلاف بر جامعه عراق و ادامهی ماجراها در باقی کشورها. فرم کتاب جذاب و حیرت انگیز و پرکشش بود، این سبک پرداخت به چنین موضوعاتی واقعا کم است. البته همچنان آن نگاهی که یک انسان غربی سرش را به سمت راست میچرخاند و ما شرقی ها را میبیند در لایه لایهی این داستان خودش را نشان میدهد و حتی آزاردهندهاست. هرچند اندرسون تقریبا تمام تلاشش را کرده است که بی طرف روایت کند. پ.ن: مطلقا هیچ ردپایی از ایران در کتاب نمیبینیم. پ.ن۲: همچنان سرنوشت مصر برای ما عبرتانگیز و حیرتانگیز است.