یادداشت مهدی منزوی

        "هنر شفاف اندیشیدن" اثر "رولف دوبلی ۲۰۱۱"
اصل کتاب به زبان سوییسی نوشته شده. 
ترجمه از زبان انگلیسی به فارسی "عادل فردوسی پور،بهزاد توکلی،علی شهروز ۱۳۹۴"
کتاب جالبیه که ۹۹ مورد از خطاهای شناختی( Bias ) رو که در زندگی روزمره مرتکب میشیم رو در ۹۹ بخش کوتاه به ما یادآوری میکنه، بلکه آگاهانه بتونیم از بروز مجددش جلوگیری کنیم. هرچند که کار بسیار سختیه و حتی خود نویسنده هم در کتاب خودش اذعان میکنه که قادر نیست بسادگی به مطالبی که در کتاب آورده عمل کنه! ما که هیچ :) ولی دونستن اونها خالی از فایده نیست.
برای خود من آخرین خطا از همه جالبتر بود چون سالهاست که آگاهانه سعی می کنم از بروزش جلوگیری کنم و اونهم عبارت است از "دنبال نکردن اخبار - توهم اخبار". ما هرروز بمباران اطلاعاتی میشیم وای نمیدونیم چرا؟ اخبار برای ذهن مثل قند میمونه و برای بدن، اشتهاآور، آسان هضم و در دراز مدت بسیار مخرب. شما اگر خودتون از دنبال کردن اخبار محروم کنید میبینید که هیچ چیز مهمی رو از دست ندادید! ( البته منظور کسانی نیست که از راه انتشار اخبار کسب روزی میکنن!) دلایل دوری از اخبار:
- مغز ما به انواع اطلاعات واکنش های نا‌متناسبی نشون میده.
- اخبار نا‌مربوطند.
- خواندن اخبار تلف کردن وقت است.
به عقيده نویسنده بجای اخبار، مقالات و کتاب‌های مطرح را بخوان. "هیچ چیز رقیب کتاب در شناخت جهان نمی‌شود."
من خودم سالها قبل امتحان کردم که اگر اخبار رو دنبال نکنم، خبرهای خیلی مهم بالاخره از یک راه دیگه‌ای به گوشم میرسه، باقی خبرها هم حتما انقدر مهم نبوده که به من نرسیده! بعقیده‌ من که دیدن تلویزیون و ماهواره علی الخصوص بخش اخبار و زیرنویس و ... که در راس امور باید حذف بشن! حالا یسری از صبح تا شب دارن از شبکه های ماهواره ای و صداسیما اخبار نگاه میکنن، اونهم تکراری! جل الخالق! کانالهای شبکه های اجتماعی داخلی و خارجی که بماند و تعهد به فوروارد همه مطالب به همگان:) 
این حالا آخرین پند کتاب بود، باقی پند ها هم خواندنی است و کلا این مبحث خطا‌های شناختی چیز جالبیست. 
مثلا یک خطای جالب دیگه، "تمایل به گزافه گویی" هرچه شرایط یک شرکت بدتر باشد، سخنرانی‌ های مدیر طولانی‌تر می‌شود چون مشکلات باید پنهان بماند. البته من خودم تعمیم میدم به حاکمان یک کشور، هرچی کشور داغون تر، وراجی سرانش بیشتر! جک وِلش مدیرعامل سابق جنرال الکتریک میگه: "نمیتوانید باور کنید ساده و واضح رفتار کردن چه‌قدر دشوار است. مردم از این‌که به عنوان یک ساده‌لوح به آنها نگاه شود می‌ترسند. اما در واقع، عکس آن درست است."
چگونه بیان کردن آیینه‌ای از ذهن است. جهان پیچیده است و حتی برای درک بخش کوچکی از آن نیاز به کوشش ذهنی فراوان است. تا وقتی چنین تجربه ای در ما تجلی نیافته، بهتره به توصیه مارک تواین عمل کنیم : "اگر چیزی برای گفتن نداری، چیزی نگو."

۳۲۴ صفحه
#هنر_شفاف_اندیشیدن #رولف_دوبلی #عادل_فردوسی_پور


      
4

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.