یادداشت ریحانه نعمتی
1403/3/18
3.8
📄 #یادداشت 📘 #سیمرغ_سی_مرغ 🖋️ #محمد_قائم_خانی 📚 #انتشارات_شرکت_چاپ_و_نشر_بین_الملل امام خمینی از شخصیتهای خاص و تاثیرگذار معاصر است. رهبر انقلابی که تاریخ دو هزار و پانصد ساله سلطنت در ایران را دگرگون کرد. تغییراتی در حکومت را رهبری و به انجام رساند که آرزوی دست نیافتنی انسانهای بزرگ بود. فردی که در زمانه خودش شناخته نشد و شاید هنوز هم شناخته نشده است. او در کنار رهبری ایران و شاید جهان اسلام، انسانی عارف بود. آشنایی با شخصیت ایشان از مهمترین نیازهای نسل امروز است تا شبهات اینکه چرا انقلاب کردیم پاسخ داده شود. کتاب سیمرغ سی مرغ در تلاش است سیر زندگی ایشان را در پنج فصل روایت کند. طرح جلد و عکسهای صفحات اول و عناوین فصل ها هوشمندانه انتخاب شده است. مقدمه کتاب را اکثر دوستان کتابخوانم دوست نداشتند و شاید آن را تقلیدی از کارهای نادر ابراهیمی میدانستند اما من نوع نگاهش به زندگینامه را دوست داشتم و پسندیدم هرچند متن روانی نداشت. در کتاب سه دیدار نادر ابراهیمی شخصیت عمه ایشان بسیار پررنگ تر از مادر امام نمایش داده بود اما اینجا بیشتر با مادر امام آشنا شدم. مطمئنا ایشان به عنوان مادر از تأثیرگذارترین افراد در شکلگیری شخصیت امام بودند. نویسنده معتقد است "هاجرخانم تا پانزده سالگی نگهبان فطرتش بود و دامن پرمهرش، روح الله را در مسیر اعتماد به توانایی های خود و عزت نفس، پرورانده بود تا هیچ گاه خویشتن را محدود در شرایط نبیند و اهل خطر کردن باشد. او آزاد و آزاده تربیت شد تا بعدها تجسم آزادی و آزادگی باشد و رسمی نو در حوزه علمیه و جامعه ایران و امت اسلامی دراندازد. " شکل گرفتن عرفان امام خمینی تحت تعلیمات آیت الله شاهآبادی از نکات قابل توجه فصل دوم بود. وقایع مهم سالهای 1340 تا 1342 در فصل سوم بحث شد و حاج آقا روح اللهی که از هر کاری که بوی مرجعیت میداد فرار میکرد ناگهان هنگام تغییر مواضع حکومت و احساس خطر برای اسلام روی دیگری از خود به مردم نشان داد بارها مرگ به ایشان نزدیک شد اما او در راه اسلام دست از جان خود شسته بود. در فصل چهارم سالها کار تشکیلاتی امام در تبعید به تصویر کشیده شده بود. نویسنده برای من دلایل جدیدی از اصلاحات شاه را نمایش داد و دلیل جواب ندادن این اصلاحات در ایران را نیز توضيح داد گرچه متن یک دست نبود و بعضی قسمتها ثقیل میشد اما شاید به دلیل عدم اطلاع من از این نکات، کتاب برایم دلنشین و ناب بود. عامل به وظیفه نه نتیجه بودن امام هم از راههای شناخت امام است. نهایتا این فصل با وقایع سالهای منتهی به انقلاب و ورود امام به ایران و پیروزی انقلاب اسلامی به پایان رسید. فصل پنجم با طعم شیرین پیروزی انقلاب شروع شد و تا حدی کارهای بنیادین امام برای تشکیل حکومت اسلامی شرح داده شد. شاید از نقاط اوج این فصل برای من ایستادن قلب امام در سالهای اول انقلاب و بازگشت ایشان بود و اینکه این واقعه را نویسنده با این عبارت تبيين کرد "هنوز از رسالتش بخش مهمی مانده بود. شاید هم آزمونی بود برای ملت ایران؛ امتحانی از تبلور رابطه امام و امت." به نظر من این جملات از توصیفات قابل توجه برای شروع جنگ تحمیلی بود. در لابهلای مطالب این فصل به نکاتی اشاره شده که برای من جدید بود مثلا توضیحاتی که نویسنده بعد از برکناری بنی صدر از فرماندهی کل قوا توسط امام نوشته، برایم قابل تامل بود البته صحت و سقم آن را نمیدانم ولی اگر درست باشد وجهه قابل توجهی از مشکلات کشور در طول چهل و چند ساله بعد از انقلاب است. در این فصل ظاهرا وقایع دهه شصت گذرا توضیح داده میشود اما در بطن آن نکاتی مطرح میشود که بواسطه رهبری امام حاصل شده است نتایجی که متاسفانه بعد از پایان جنگ و رحلت امام نتوانستیم با وجود تلاشهای بسیار آن را حفظ کنیم یکی از این موارد نقش زنان در پشتیبانی از جبهه بود. در جای دیگری نویسنده از اتحاد قلوب مردم در جنگ میگوید: "این اتحاد قلوب، به اصل انقلاب و حرکت امام برمیگردد و موضوعی فرعی نیست. همین نزدیکی باطنی است که امکان مقاومت گسترده و مستمر را به نیروهای نظامی و غیرنظامی داده است. " همیشه پذیرش قطعنامه را با توصیف خوردن زهر از جانب امام شنیده بودم نگاه نویسنده به این واقعه و نحوه ارتباطش با آیه ای از سوره هود که میگویند پیامبر آن را عامل پیری خود ذکر کرده بودند برایم جدید بود. بند پایانی کتاب و ارتباط آن با نام کتاب، پایانی قابل توجه به متن کتاب داده بود که آن را نیز دوست داشتم. در آخر شاید لازم باشد بگویم من از خواندن این کتاب لذت بردم، البته اگر به دنبال یک متن یکدست و روان هستید کتاب را به شما توصیه نمیکنم اما اگر آن را با دید تحلیلی بخوانید نکات قابل توجهی دارد. از بزرگوارانی که شرایط همخوانی این کتاب را فراهم کردند صمیمانه تشکر میکنم. خرداد ١۴٠٣ @BargiAzDanesh 🌱🌾 .