یادداشت مجتبی شاهسون

مبانی انسان شناسی
        کتاب مبانی انسان شناسی، به نوشته ناصر فکوهی، هیئت علمی دانشگاه تهران، به توضیح کلی و مختصر مبانی علم انسان شناسی پرداخته است. ناصر فکوهی، مبانی انسان شناسی را در شش فصل به بحث گذاشته است و این کار را در فصل اول با توضیح تاریخچه شکل گیری علوم اجتماعی و انسان شناسی در کشورهای مختلف و سنت علمی که ابتدا بر فضای علمی این رشته در دانشگاه های کشورهای مختلف حاکم بود، آغاز می‌کند. او در این فصل هم چنین درارتباط با روش های مورد استفاده در انسان شناسی و شاخه‌های این علم مطالبی ارائه کرده است.
پس از آن، از فصل دوم به موضوعاتی می‌پردازد که موضوع مطالعه علم انسان شناسی می‌باشد. بطور مثال او در فصل دوم درباره منشا انسان و فرهنگ انسانی سخن می‌گوید که از دید انسان شناسان به بحث گذاشته شده است. در این فصل ناصر فکوهی به توضیح مختصر و کلی دوره های مختلف انسانی می‌پردازد و شرایط زندگی انسان‌ها یا گونه‌های مشابه انسان که ما با عنوان انسان های پیشین یا هوموساپینس می‌شناسیم در هر دوره تاریخی را بررسی می‌کند تا به انسان امروزین می‌رسد. در کنار آن، درباره منشا زبان، ابزار، تمدن و نظام اجتماعی نیز سخن به میان می‌اورد.
در فصل سوم، ناصر فکوهی به بررسی لغاتی می‌پردازد که در علم انسان شناسی تعاریف دقیق و مشخصی دارند. در واقع تعریف علمی این کلمات بخش مهمی از اموزش مبانی انسان شناسی می‌باشد. کلماتی مانند فرهنگ، ارزش، ضد ارزش، فرهنگ پذیری، تشویق و تنبیه ، انسجام فرهنگی، انتقال فرهنگ، عرف، قانون، آداب و رسوم و امثال این کلمات .
سپس در فصل چهارم به مساله انسان شناسی خانواده و خویشاوندی پرداخته است که یکی از مهم ترین شاخه‌های این علم به حساب می‌اید. در این بخش توضیح کاملی درباره تعریف ازدواج، انواع آن از گذشته انسان های ابتدایی تا امروز، پدر سالاری ، نظام خانوادگی ، شجره و امثال آن ارائه شده است. پس از آن در فصل پنجم و ششم نیز به دوشاخه مهم دیگر پرداخته شده است که شامل انسان شناسی سیاسی و انسان شناسی دین و عقاید می‌شود. 
با وجود انکه این کتاب، کتاب بسیار مهم و درخوری برای آشنایی ابتدایی با علم انسان شناسی است با این حال، بسیار مختصر و کوتاه نوشته شده است و تمامی ابعاد انسان شناسی را در خود جای نداده است.
 


      
1

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.