یادداشت محمد رحمانی گورجی

وضعیت اجتماعی امروزین ما، همراه با تلاقی و جدال فرهنگ های مختلفی است که ما را صحنه تعارض و نبرد خود قرار داده اند. فرهنگ سنتی ایران، فرهنگ دینی و مذهبی، فرهنگ انقلابی برخواسته از قیام ۵۷ از طرفی، و هژمونی فرهنگ مدرن که گاهی خود را در لباس شرقی نیز نمایان می کند. دلسوزان همواره به دنبال فهم این پیچیدگی فرهنگی و بهبود آن بوده و چه از این بهتر که روایت شبیه این اتفاق را - البته با تمایزات بیشمار - در تاریخ ایتالیا در این کتاب مرور کنیم.
ایتالیای قرن ۱۴، ۱۵ و ۱۶ از طرفی با حاکمیت دین و نهاد پاپ - که از طرفی دچار فساد سیستماتیک گردیده و از طرفی واعظان زاهدی در خود پرورش داده بود - و از طرف دیگر با فرهنگ باستان - که پیروان و مروجانی با نام اومانیسم داشت و خوب و بد آن را ترویج میکرد - مواجه بود و این تعارضات فرهنگی در لایه نخبگان و عموم مردم بروز و ظهور میکرد.
بررسی تاریخی نویسنده از حوزه موسیقی و هنرهای تجسمی گرفته تا ویژگی های اخلاقی، از نظامات قدرت گرفته تا گرایش مردم به دین و کلیسا و بسیاری از مباحث جذاب دیگر را شامل میشود.
این کتاب اولین جلد از سیر مطالعات حوزه مدرنیته است که مطالعه آن را به دوستان غرب پژوه توصیه می کنم.