یادداشت مسعود آذرباد

                اول اینکه خانم تاکمن این کتاب را به پیشنهاد ویراستارش نوشته است، پس قدر ویراستارتان را بدانید!
دوم توپ‌های ماه اوت پر از جزییات تاریخی اعم از اشخاص و مکان‌های مربوط به اروپای ابتدای قرم بیستم است. حتما یک نقشه از آن دوره دم دستتان باشد و گوگل را جلویتان باز نگه دارید.
کتاب روایت یک ماه اول از جنگ جهانی اول است. البته در دو سه فصل اول، به صورت فشرده، با دوران صلح مسلح و وضعیت شکننده اروپا در انتهای قرن نوزدهم و وضعيت کشورهای مهم اروپا آشنا خواهیم شد.‌از بریتانیا در غرب تا عثمانی در شرق.
لحن کتاب طنز تلخی دارد که هم به کتاب تشخص می‌دهد هم متناسب با حس و حال کتاب است.
از طرف دیگر، این که تمرکز کتاب فقط بر یک ماه است و حجم ۵۰۰ صفحه‌ای کتاب، نشان میدهد که نوینسنده خیلی ریز شده است. در واقع هر نود دقیقه از ماه اوت، یک صفحه جلو می‌رویم!
پس کتاب کندی است و برخلاف بسیاری از کتابهای مربوط به جنگ جهانی دوم ریتم پرشتابی ندارد اما ریتمش مناسب است.
این کتاب به خوبی نشان می‌دهد وقتی خوی استکباری و استبدادی در کنار تسلیحات نظامی باهم جمع شود چه می‌شود! دقیقا مثل آن است که تیغ تیز را به دست زنگی مست داده باشند!
تاکمن تلاش فراوانی کرده است که در نزاع بین کشورهای اروپایی بی‌طرف بماند اما خون آنگلوساکسونش برخی اوقات کار دستش داده و به طرفداری از دولت‌های متحد برخواسته است. حال آن‌که‌ همه کشورهای استعمارگر در ماجرای جنگ جهانی اول مقصرند. دامن هیچ‌کس از آنها آلوده نیست. 
با این حال هیچکس نمیتواند از روایت مسحورکننده تاکمن درباره سی روز اول جنگ‌جهانی اول به سادگی بگذرد و از تلاش‌های او برای روشن کردن وضعیت جنگ در آن دوران چشم بپوشد. ترجمه خوب محمد قائد را هم باید از دیگر نکات مثبت و چشم‌گیر کتاب دانست. قائد توانسته‌ است حس و حال قلم نويسنده را با بيشترين شباهت به زبان فارسی برگرداند.
اگر درباره اروپا در ابتدای قرن بیستم کنجکاوید و می‌خواهید با ریشه‌های جنگ جهانی اول آشنا شويد، کتاب خوبی است.
        
(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.