یادداشت همشهری جوان
1401/2/19
داگلاس آدامز نویسندهای انگلیسی است که بیشتر شهرتش را مدیون یک کمدی رادیویی است که در سال 1978 توسط رادیو بی بی سی پخش میشد. بعدتر این قسمتها در یک مجموعه کتاب پنج جلدی جمعآوری شد و یک سریال تلویزیونی، چندین اثر نمایشی، یک فیلم سینمایی و یک بازی کامپیوتری هم از روی آن ساخته شد. جلد اول این اثر با عنوان "راهنمای کهکشان برای اتواستاپزنها" به فارسی ترجمه شده است. انتشار راهنمای کهکشان برای اتواستاپزنها که در سال 1979 منتشر شد نه تنها در حوزهی داستانهای علمی تخیلی خیلی تأثیرگذار بود، بلکه فرهنگ عمومی آمریکا را هم تحت تأثیر قرار داد. نتیجهاش هم همین انیمیشن ریک و مورتی که گفته میشود نویسندگانش از طرفداران نظریههای آدامز هستند و بالاخره توانستهاند ارزشها و نظریههای نوشتههای آدامز را در یک سریال به خوبی به تصویر بکشد. ریک و مورتی هم مانند کتابهای این نویسنده، مملو از مفاهیم فلسفی، هستی شناسانه و پرسشهای علمی است که در دل یک کمدی دیوانهوار گنجانده شدهاند. سفرهای میان ستارهای، سفر در زمان، تکنولوژیهای پیشرفته، موجودات فضایی، فرهنگها، زبانها و تمدنهای مختلف در کهکشان همه سوژههایی هستند که در کتاب راهنمای کهکشان برای اتواستاپزنها به چشم میخورند. رمان با حادثهای مهیب برای کرهی زمین آغاز میشود. همان روزی که خانهی آرتور دنت به دستور شورای شهر برای احداث یک بزرگراه بین شهری تخریب میشود، وگونها، یکی از نژادهای کهکشان برای احداث یک بزرگراه بین کهکشانی سیارهی زمین را نابود میکنند. کرهی زمین نابود میشود اما آرتور دنت به یاری بهترین دوست خود فورد پریفکت از این فاجعه جان سالم به در میبرد. فورد پریفکت بی آنکه آرتور بداند، مردی است از سیارهای دیگر و با دستگاهی که به همراه دارد خود را به سفینهی وگونها منتقل کرده و از آن پس با اتواستاپ زدن سفر خود را در کهکشانها ادامه میدهد. اگر علمی تخیلی باز هستید که هیچ، این کتاب را بخوانید بعد هم سریال را ببینید و به جان ما دعا کنید. اما اگر مثل من علمی تخیلی باز نیستید، باز هم مطمئن باشید که از خواندن این کتاب و همراه شدن با دنیای کمدی و دیوانهوار جاری در آن لذت زیادی خواهید برد. یادداشت فائزه خابوری برای همشهری جوان، شماره 529، 23 آبان 1394