پردیس

پردیس

بلاگر
@keshavarzi_pardis

278 دنبال شده

355 دنبال کننده

                دانشجوی تحصیلات تکمیلی زبان و ادبیات فارسی
کاوش‌گر زبان و ادبیات | علاقه‌مند به فلسفه‌ی سیاسی، تاریخ و اسناد
              

یادداشت‌ها

نمایش همه
 پردیس

پردیس

1401/12/15

        این کتاب جنجال‌برانگیز، همان ابتدا خمیر شد. هیچ‌وقت به بازار نیامد، نویسنده‌اش را هم به دادگاه برد. 


در وهله‌ی اول، سیروس شمیسا «معلم» ادبیات است. «معلم» خواندن ایشان نه در کاستن از شأن ایشان است، بلکه با نگاهی است به تلاش‌هایی که طی این سال‌ها برای آموزش ادبیات و مدون کردن دروس دانشگاهی این رشته داشته‌اند. ایشان در آموختن به‌خوبی عمل می‌کنند و از کتاب‌هایی که به‌عنوان درسنامه برای رشته‌ی ادبیات تألیف کرده‌اند، می‌توان نکات بسیاری آموخت. کتاب‌های دانشگاهی‌اش  حاصل تلاشی است برای آموزش مجموعه‌ای از سنن ادبی، قواعد هنری و موارد فنی‌تری چون عروض و سبک‌شناسی که قصد دارند دانشجوی ادبیات را از سردرگمی برای خواندن منابع متعدد و گیر افتادن در گردابی چنان هایل، برهانند.
در قدم دوم، احتمالاً کنجکاو باشید که «شاهد» به چه معناست؟ و اینک دهخدا:
شاهد:  مرد نیکوروی و خوش صورت . ریدک . نکل . نوخط. نوجوان.
در ادبیات فارسی، واژه‌ی «شاهد» در بسیاری از جای‌ها برای «محبوب» و «معشوق» به کار رفته است. مثل آن بیت مشهور سعدی:
شب است و شاهد و شمع و شراب و شیرینی / غنیمت است چنین شب که دوستان بینی
  و اما شاهدبازی در ادبیات فارسی، که کتابی است ایستاده در میانه، در میانه‌ی کارهای پژوهشی و کارهای درسی شمیسا، بیش‌تر از آن‌که خوانده شده باشد، درباره‌اش حرف زده‌اند. این سرنوشت بعضی از کتاب‌هاست که کم‌تر خوانده می‌شوند و بیش‌تر پیرامونشان حاشیه می‌سازند و قصه می‌گویند. نویسنده در این کتاب، ابتدا نیم‌نگاهی به عشق داشته و آن چیزی که در سنت‌ها، به‌ویژه سنت یونانی که جهان اسلام بسیار متأثر از آن است، «عشق» می‌خواندندش. خواهیم دید که اساساً این مفهوم  با چیزی که ما در  قرن‌های بیستم و بیست‌ویکم مراد می‌کنیم، مطابق نیست. رویکرد شمیسا در ادامه مبنای تاریخی دارد و از دوره‌ی غزنوی آغاز می‌کند و در این بین به رسوم و رویدادهای خاص که در هر دوره‌ حول این موضوع ایجاد شده است می‌رسد، مکث می‌کند. با بررسی شاعران و فضای ادبیات عاشقانه‌ی آن دوره در هر بخش می‌کوشد شمایی از تصویر معشوق و بازنمایی عشق در شعر آن دوران به دست دهد و در این مسیر، البته بسیاری از تصورات ذهنی افراد را به هم می‌ریزد. پس از خواندنی با درنگ و نگرشی انتقادی به این کتاب، پیشنهاد می‌کنم به سراغ بخش اول کتاب «هفتاد سال عاشقانه» از محمد مختاری فقید بروید.
      

33

 پردیس

پردیس

1401/12/7

        اگر بخواهم درباره‌ی تاریخ مطالعه‌ی این دفتر شعر کوچک و عجیب بنویسم، باید از ماه‌ها در کنار گرفتنش بگویم. به عادت مألوف نسیان ناخواستنی‌ام، یادم نمی‌آید کجا بود که گرفتمش. داد به دستم و شروع کردیم به خواندنش. ترم سوم کارشناسی. سرمای هزار و سیصد و نود و چند. هنوز شکاف‌های غیرقابل‌برگشت‌ اجتماعی به وجود نیامده بود، چنانکه می‌بینیم. مفتون بودم و هر صبح با انرژی بسیار بیدار می‌شدم، تمام روز با مرثیه‌های دوئینوی ریلکه در کوله‌پشتی‌ام داشتمش و از دانشکده تا انقلاب، از باغ فردوس تا هر جا که پایمان می‌کشید و زمان تن نمی‌زد، با من بود و تکه تکه می‌خواندم، فرو می‌رفتم و نه، دیگر نمی‌توانستم، کتاب را می‌بستم. مزه‌اش مثل انگور سیاه یاقوتی زیر زبانم است. شعرهایی که بندهایی میانشان آمده بود، سطرهای کوتاه و گاه یک بند بلند. شعرها را با برف به یاد می‌آورم، و با سبد میوه، چنانکه خود احمدرضا احمدی می‌خواست به یاد آورده شوند. آخرین تصویرم از این کتاب، پیش از تمام شدن آن روزهای خوش و طلایی، آن است که روی زانوهایم بود و نمی‌توانستم بازش کنم بخوانم، درحالی‌که در آستانه‌ی مسجد جامع عباسی میدان نقش جهان اصفهان، یحتمل در سرما، روی آن سنگ‌های مرمر همیشه پذیرا، نشسته بودم.
      

13

 پردیس

پردیس

1401/8/5

        مرثیه، در اصطلاح ادبی، شعری است که در سوگ و وصف کسی سروده می‌شود. بیش از کسان دیگر، مرثیه‌‌ی سعدی در رثای واپسین خلیفه‌ی عباسی، مرثیه‌ی خاقانی و مرثیه‌ی حافظ هر دو سوگ فرزند و مرثیه‌ی رودکی در سوگ شهید بلخی در پهنه‌ی ادبیات فارسی شهره‌اند و می‌درخشند. و اما ویژگی این دفتر آن است که به پدیده‌ای مهم در تاریخ ادبیات فارسی پرداخته و هم‌چون دفتر یازدهم، نمونه‌ی غزل فارسی، کوشیده است سیر مرثیه‌گویی و انواع آن را در این تاریخ پی گرفته و نشان دهد. این دفتر، از بهترین گزیده‌های این مجموعه است؛ با مقدمه‌ای مختصر در تاریخ مرثیه‌گویی به قلم ابوالقاسم رادفر، استاد دانشگاه و پژوهشگر ادبیات، که هم مخاطب عام را با مرثیه و مرثیه‌سرایی آشنا می‌کند و هم مخاطب حرفه‌ای ادبیات را کار ‌آید. ترتیبِ کارِ ادامه‌یِ کتاب بدین شرح است که از رودکیِ آدم‌الشّعرا تا واپسین سراینده‌ی کلاسیک شعر فارسی، ملک‌الشّعرای بهار، نمونه‌هایی چند از مراثی، به ترتیبِ تاریخیِ شاعران، آورده شده و طبق روال این مجموعه توضیحات و حواشی مورد نیاز به آن افزوده شده است. هم‌چنین پیش از رسیدن به مرثیه‌ی هر شاعر، در شناسان او چند سطری از منابع مرسوم ادبیات کهن ذکر شده که برای مخاطبان راهگشاست.
      

23

 پردیس

پردیس

1401/7/21

        دکتر زهرا کیا، پژوهشگر و استاد ادبیات، نویسنده، مترجم و فعال در عرصه‌ی مسائل زنان بود. از شاگردان نسل اول دانشکده‌ی ادبیات دانشگاه تهران که رساله‌ی دکتری خود را زیر نظر ملک‌الشعرای بهار به‌انجام رساند. وی هم‌نین سال‌ها در همراهی با همسر خود، دکتر پرویز ناتل خانلری، مجله‌ی سخن را منتشر کرد.

در این کتاب، به اختصار توضیحی درباره‌ی غزل، این قالب شعری پر رمز و راز با تاریخچه‌ای جالب توجه که در ابتدا گویی تغزّل ابتدای قصاید بوده و بعدها در گذر قرن‌ها رفته‌رفته در هیئت قالبی مستقل درآمده، و تاریخچه‌ی پیدایش آن آورده و پس از آن شاهد نمونه‌هایی چند از غزل‌های غزل‌سرایان مشهور ادبیات فارسی خواهیم بود که ضمیمه‌ی آن توضیح کوتاهی است درباره‌ی چگونگی غزل‌سرایی آن شاعر و تأثیرش بر سیرِ تاریخِ غزلِ فارسی. این غزل‌سرایان از این قرارند: سنایی غزنوی، سیدحسن غزنوی، انوری ابیوردی، عطار نیشابوری، مولوی بلخی، سعدی شیرازی، امیرخسرو دهلوی، خواجوی کرمانی، حسن دهلوی، سلمان ساوجی و حافظ شیرازی. طبیعی است که کتاب دربرگیرنده‌ی برخی از غزل‌سرایان متأخر نیست و در بررسیدنِ غزل‌هایی که انتخاب شده جانب اختصار را گرفته است؛ اما قطعاً برای آشنایی گذرا به‌ویژه برای افراد غیرتخصص در ادبیات یا نوجوانان بسیار مفید است.
      

20

باشگاه‌ها

این کاربر هنوز عضو باشگاهی نیست.

چالش‌ها

لیست‌ها

این کاربر هنوز لیستی ایجاد نکرده است.

بریده‌های کتاب

این کاربر هنوز بریده کتابی ننوشته است.

فعالیت‌ها

فعالیتی یافت نشد.