محمد فرح زاد و 1 نفر دیگر
0.0 1 یادداشت

1395/3/17

نشر کتاب در ایران با سابقه ای دویست ساله از جمله صنوف تأثیرگذار فرهنگی است که نقش پررنگی در دوره های مختلف زمانی و در عرصه های گوناگون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... داشته و دارد. مجموعه «مشاهیر نشر کتاب ایران» به معرفی افراد تأثیرگذار در این عرصه اختصاص یافته است. دفتر حاضر دربردارنده شرح زندگی و احوال محمود کاشی چی است. وی در خانواده ای مذهبی در مشهد به دنیا آمد. او تحصیلات خود را در همان شهر، پی گرفت و پس از آن به کار در کارگاه پدرش پرداخت. پس از سفر پدرش به افغانستان، کارگاه را تعطیل کرد و با مشارکت دوستانش کتابفروشی گوتنبرگ را تأسیس کرد.

یادداشت ها

ناشر کیلویی‌فروش
کتاب محمود کاشی‌چی (محمد فرحزاد، تهران: خانه‌ی کتاب: 1395) منتشر شده است. محمود کاشی‌چی (1301-1393 ش) ناشر، کتاب‌فروش و موزع بود. در سال 1324 کتاب‌فروشی گوتنبرگ را در مشهد تأسیس کرد و بعدها با همین نام انتشاراتی و کتاب‌فروشی دیگری در تهران برپا کرد. او مدتی کتاب‌هایی از شوروی وارد می‌کرد و می‌فروخت. او در عالم نشر صاحب ایده‌ی فروش کیلویی کتاب است. در سال 1340 اوضاع اقتصادی ایران وخیم بود و انبار ناشران و موزعان پر از کتاب‌های فروش‌نرفته. کاشی‌چی به فکر می‌افتد کتاب را کیلویی بفروشد: «چند بار چند کتاب را وزن کردم و قیمت واقعی یک کیلو کتاب را حساب کردم، قیمت کاغذ، چاپ، صحافی، حق‌التألیف و... به طور متوسط به رقم کیلویی شش تومان برای کتاب‌های مختلف رسیدم... صبح روز حراج... گفتم تلفنی برنم به گوتنبرگ و ببینم چه خبر است. گفتند آقای کاشی‌چی خودت را هر چه زودتر برسان که وضع خیلی خراب است... صحنه را فراموش نمی‌کنم: ازدحام جمعیت و ترازویی که کفه‌هایش متصلاً بالا و پایین می‌رفت.» (تاریخ شفاهی نشر ایران (ویراست دوم)، تهران: ققنوس، 1393، ص 159).

ماهنامه‌ی شهر کتاب، شماره‌ی سیزدهم، سال 1395.