نمایندگان امر نمایندگان کلام

نمایندگان امر نمایندگان کلام

نمایندگان امر نمایندگان کلام

5.0
1 نفر |
3 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

0

انتشارات امیرکبیر منتشر کرد: ارکان حکومت پهلوی دوم، کانون نویسندگان ایران را از بدو تأسیس «غیرقانونی» خواند، اما نویسندگان و شاعرانی که دور هم جمع شده بودند تا تشکلی صنفی و سیاسی برای دفاع از قلم داشته باشند، خود را «قانونی» می دانستند. به همین دلیل، ساواک به طور مداوم سعی داشت این دورهم نشینی را از بین ببرد و در مقابل، نویسندگان سعی داشتند همراه با نبض حركات اجتماعی ایران، حرکت اعتراضی خود را به دستگاه حکومت پهلوی ابراز کنند. این کتاب روایتی است از این برخوردها؛ روایتی که بر اساس اسناد حکومت پهلوی، خاطرات، گفته ها و نوشته های اعضای کانون نویسندگان ایران از آن روزها تعریف می شود...

یادداشت‌های مرتبط به نمایندگان امر نمایندگان کلام

          کتاب به جلال آل‌احمد و محمود اعتمادزاده (به‌آذین) تقدیم شده است. اهدائیه‌ای که جهت‌گیری نویسنده را به چپ نشان می‌دهد: چه توده‌ای، چه توده‌ای سابق! چنان که نام کتاب هم برگفته از خطاب جلال آل‌اجمد به امیرعباس هویداست. اتکای کتاب به اسناد، مدارک و از همه مهم‌تر شنودهای ساواک علیه کانون است. چیزی در ادمه‌ی کتاب‌های مرکز اسناد انقلاب اسلامی که البته فقط سند چاپ نمی‌کند و اسناد را تحلیل و بررسی می‌کند. نهادی که توده‌ای‌های سابق (راه سوم، هواداران خلیل ملکی) آن را بنیان نهادند، با توده‌ای‌ها درگیر شدند و پس از انشعاب آنان در دست چپ‌ترین چپ‌ها قرار گرفت. داستان دست‌بوسی سیمین دانشور اما جالب است: «دانشور به آیت‌الله یک جور شیفتگی داشت بعد گفت آقا اجازه بدهید دست‌تان را ببوسم. (آیت‌الله) خمینی گفت حالا چه فایده دارد؟ ببوسند برند!»

دوماه‌نامه‌ی آگاهی نو، ویژه‌نامه‌ی نقد و بررسی کتاب: «کتاب‌نامه؛ در نقد و بررسی آثار، جلد یک»، شماره‌ی پیاپی 05، پاییز 1400.
        

3

          «نمایندگانِ امر نمایندگانِ کلام» حاصل پژوهش آراز بارسقیان درباره‌ی فعالیت کانون نویسندگان از شکل‌گیری تا اسفند ۵۷ است. بررسی این کتاب از روزهای شکل‌گیری دوره‌ی اول کانون در سال ۱۳۴۵ آغاز می‌شود و تا آخرین روزهای اسفند ۱۳۵۷ ادامه می‌یابد. در این کتاب سعی شده بیش‌تر نوشته‌ها، روایت‌ها و گزارش‌های مستقیم و غیرمستقیم با کانون نویسندگان بررسی شود. به علاوه دوازده هزار برگه سند منتشرنشده شامل پرونده‌های افراد و گروه‌های مختلف استفاده شده است. سرنخ‌های اولیه‌ی تمام یافته‌ها از گفته‌ها و نوشته‌های خودِ اهالی کانون بوده و اسنادِ منتشرنشده فقط به منظور تکمیل تاریخچه به کار رفته است.

کتاب شامل چهار بخش و یک موخره و یک پیوست است:
در بخش اول که از سال ۱۳۴۵ شروع و در سال ۱۳۴۶ ختم می‌شود به زمینه‌های شکل‌گیری کانون نویسندگان و فعالیت‌های اهالی‌ای می‌انجامد که به ایجاد این کانون منجر شده است.
در بخش دوم،که شامل سال‌های ۱۳۴۷، ۴۸ و ۴۹ است، از اولین جلسات کانون تا آخرین روزهای دور هم نشستن رسمی نویسندگان و شاعران بررسی شده است.
بخش سوم کتاب یک بررسی کلی بین سال‌های۱۳۵۰ تا ۱۳۵۵ است. در این بررسی به دلیل نبود تشکلی به نام کانون نویسندگان مسیر دیگری در نظر گرفته شده است؛ از اسناد موجود، روایت‌هایی استخراج و انتخاب شده است که شامل بررسی پرونده‌های شخصی اشخاص، خاطرات و روایت‌هایی است که از این دوران درباره‌ی تنی چند از اهالی قلم وجود دارد. اهالی‌ای که بعدتر به اعضای مهم‌تر کانون تبدیل شدند.
بخش چهارم و آخر کتاب شامل سال‌های ۱۳۵۶ تا ۱۳۵۷ می‌شود.در این بخش به بررسی فعالیت‌های آشکار و پنهان کانون نویسندگان و اهالی آن در آستانه‌ی انقلاب ۱۳۵۷ پرداخته می‌شود.
در موخره‌ی کتاب هم با اشاره‌ی جزئی به وقایع سال ۱۳۵۸ نگاهی شده به جریان اخراج اعضای حزب توده.
در پژوهش پیش رو اسناد، گفت‌وگوها، روایت‌ها و تاریخ‌نگاری‌های موجود درباره‌ی کانون نویسندگان و اهالی آن، مکتوبات موجود، اعم از اسناد آشکار و پنهان، به سه قسمت تقسیم شده‌اند:
اولویت اول متعلق به اسناد منتشرنشده است.
قسمت دوم روایت‌ها و تاریخ‌نگاری‌های دسته‌ی یک است؛ هم آن‌هایی که از قدیم عضو بودند، هم دیگرانی که در وقایع تاریخی مثل جریان حادثه‌ی دانشگاه صنعتی آبادان ۱۳۵۶ شاهد دسته‌ی اول حساب می‌شدند.
دسته‌‌ی سوم مکتوباتی است که نگارندگان خود ارتباط مستقیمی با واقعه نداشته‌اند، بلکه راوی‌های قسمت‌های مختلف وقایع بوده‌اند. این‌ها به عنوان اسناد دسته‌ی سوم استفاده شده و نقش تکمیلی – تصحیحی داشته‌اند.
نویسنده این کتاب را به دو دلیل بسنده نمی‌داند:
۱- اگر حرفی تازه باشد، هیچ اشکالی ندارد کتاب یازدهمی هم درباره‌ی موضوعی منتشر شود که تاکنون ده کتاب درباره‌اش منتشر شده است.
۲= داستان کانون نویسندگان ایران، هرگز کامل نخواهد بود تا روزی که اسناد وقایع سال‌های دهه‌ی هفتاد به طور کامل و بی هیچ حصر و استثنایی در اختیار پژوهشگران قرار گیرد.
        

0

          مدتی آثار مرتبط به تاریخ نویسندگان و یا تاریخ ادبیات را تهیه و مطالعه می‌کردم. دانستن از گذشتۀ این حوزه برای من بسیار مهم بود. یکی از کتاب‌هایی که دوبار به آن مراجعه کردم، نمایندگان امر اثر آراز بارسقیان بود. روی جلد کتاب می‌خوانیم که این کتاب روایت 12سال با کانون نویسندگان ایران و اهالی آن از سال 1345 تا 1357 می‌باشد. کتابی که 796صفحه دارد و امیرکبیر آن را چاپ کرده است.
این کتاب اسنادی را از ساواک منتشر کرده که تابحال منتشر نشده است و روایت‌هایی تازه از سیمین دانشور، احمد شاملو، اسماعیل خویی، محمود دولت‌آبادی، جلال آل‌احمد و... را دارد. پهلوی دوم این کانون را غیرقانونی می‌دانست اما نویسندگان و شاعران دورهم جمع شده بودند تا تشکلی صنفی و سیاسی برای دفاع از قلم داشته باشند و معتقد بودند که قانونی هستند.
اگر شماهم می‌خواهید از تاریخ نویسندگان و شاعران این سرزمین اطلاعاتی کسب کنید تا فهم مناسبی از تاریخچه ادبیات و نویسندگان داشته باشیم، یکی از کتاب‌هایی که باید بخوانیم این کتاب است.
        

8