معرفی کتاب پیمانه و دانه: شرح و تفسیر همه داستان های مثنوی معنوی به نثر روان امروزی اثر مهدی سیاح زاده

پیمانه و دانه: شرح و تفسیر همه داستان های مثنوی معنوی به نثر روان امروزی

پیمانه و دانه: شرح و تفسیر همه داستان های مثنوی معنوی به نثر روان امروزی

مهدی سیاح زاده و 1 نفر دیگر
5.0
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

4

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

1

شابک
9786006395203
تعداد صفحات
956
تاریخ انتشار
1397/8/23

توضیحات

        دکتر مهدی سیاح زاده  در سال  1313  در بندر انزلی متولد شد. در رشته روان شناسی در ایران و آمریکا درس خواند و در  لس آنجلس ممقیم و مشغول به کار گردید.هنگام تحصیل در ایران از محضر استاد بدیع الزمان فروزانفر و دکتر عبدالحسین زرین کوب بسیار بهره برد و از همان زمان  شیفته مولانا  گردید. دکتر سیاح زاده بیشتر اوقات خود را  در  20 و اندی  سال اخیر صرف پژوهش در آثار مولانا  کرده است که حاصل آن کتاب های «و چنین گفت مولوی» ، «فرهنگ مختصر  مبانی مثنوی» «گلبیت های شمس» و همین کتاب  است. مهدی سیاح زاده هم اکنون مدیر «انیستیتو پژوهش ایران  در لس آنجلس است.»«پیمانه و دانه» در مرحله اول بیان همه داستان های مثنوی  معنوی ست که با زبانی ران، و به دور از پیچیدگی های مرسوم، داستان های تو در تو مثنوی را یک به یک و تماما جدا کرده، بیان میکند، و پس از آن با همان زبان به شرح وتفسیر داستان ها و نمادهای  آن میپردازد. معانی نغز ودرس آموزی که در قالب دلنشین داستان های آشنای فارسی راه خود را به  جمع انسان های ادب آشنا و فرهنگ دوست این سرزمین میگشاید.
      

یادداشت‌ها

پیمان

پیمان

1402/4/4

          مولف محترم کتاب همه داستان‌های مثنوی را در حدود 270 داستان از کل دفاتر ششگانه مثنوی را احصا و به نثر امروزی روان  شرح و تفسیر کرده‌است. البته تعداد داستان‌ها را منحصر در 270 داستان نکرده، بلکه برخی داستان‌های کوتاه را نیز بدون اینکه عنوان خاصی بر آنها تعیین کند در ضمن داستانها آورده است که با احتساب آن‌ها شمار داستان‌ها بالغ بر 270 داستان می‌شود. البته بهتر بود داستان‌های کوتاه که در لابلای داستان‌های عنوان‌دار ذکر شده، مستقلاً عنوانی برایشان انتخاب می‌شد و شماره‌گذاری می‌گردید تا مخاطب بداند کل مثنوی دارای چه تعداد داستان است. این‌گونه سبب می‌گردید عنوان فرعی کتاب که عبارت است از « شرح و تفسیر همه‌ی داستان‌های مثنوی ...» نمود بیشتری پیدا کند. 
عمده تلاش مولف ارجمند آن است که مخاطب را با داستان‌های تو در توی مثنوی آشنا سازد. ضمن اینکه ایشان هرگز به همین مقدار بسنده نمی‌کند و به طور وضوح و دقیق نشان می‌دهد که هر داستان اصولاً چرا به ذهن مولانا متبادر  گشته و چرا نقل شده است و دقیقا ابیاتی را که موجب این تبادر ذهنی مولوی در نقل داستانها شده، به وضوح از لابلای ابیات دیگر تفحص و استخراج کرده و در معرض دید مخاطب می‌گذارد، ضمن اینکه در این شیوه پیام و مقصود از داستان‌ها نیز تشریح گشته است.
چنین کاری (ریشه‌یابی چرایی طرح داستان‌ها و کشف و تبیین ارتباط آن‌ها با یکدیگر) در کتب مشابه همچون مراه‌المثنوی تلمذ حسین مغفول است. 
با خواندن  پیمانه و دانه، مخاطب علاوه بر آشنایی با داستان‌ها، با علت طرح  و همچنین ارتباط آن‌ها با همدیگر اشراف قوی حاصل می‌کند و با چنین اشرافی، است که در گام بعدی ارتباط با خود مثنوی  برای مخاطب فراهم می‌شود.
به ویژه برای مخاطب خالی‌الذهنی که می‌خواهد مطالعه مثنوی را آغاز کند، مطالعه این کتاب بسیار سودمند و مفید و راهگشاست.
اصولاً ورود به مثنوی و مطالعه آن به سبب همین طرح داستان‌های تو در تو برای مبتدی توام با مشقت و دشواری خاصی است، اما مولف ارجمند کتاب مستطاب پیمانه و دانه، طی مسیر  سنگلاخ و دشوار مطالعه مثنوی را برای مبتدیان هموار  کرده و نورافکنی بر آن مسیر افکنده است. 
از مولف گرانقدر کتاب پیمانه و دانه صمیمانه تقدیر و تشکر می‌کنم.
سعی‌اش مشکور
اجرش محفوظ
        

1