معرفی کتاب مساجد تاریخی شیراز اثر کوروش کمالی سروستانی
با انتخاب ستارهها به این کتاب امتیاز دهید.
خواندهام
در کتاب حاضر به دلیل اهمیت مساجد تاریخی در روند شکل گیری مساجد در فارس به معرفی پنج مسجد تاریخی شیراز پرداخته شده که عبارت اند از: مسجد "جامع عتیق"، "نو"، "وکیل"، "مشیر" و "نصیر الملک". گفتنی است، در قرن اول و دوم نیمه ی اول قرن سوم هجری قمری به دلیل درگیری ها، مقاومت ها، و عدم وجود امنیت لازم، هیچ بنای درخوری در شیراز ساخته نشده و یا نشانی از آن به دست ما نرسیده است. در سال 281 هـ ق یعنی دوران حکومت عمر و لیث صفاری "مسجد جامع عتیق" ساخته می شود. در سال 543 هـ ق اتابکان سلغری، سلجوقیان را شکست داده شیراز را به عنوان پایتخت خویش انتخاب کردند در همین دوران است که اتابک سعد بن زنگی در سال 598 هـ ق ساخت "مسجد جامع جدید" (مسجد نو) را به پایان می برد. ساخت "مسجد سلطانی وکیل" نیز به سال 1187 هـ ق به پایان رسید. دستور ساخت این مسجد را کریم خان زند صادر کرده بود. در دوران قاجاریه اگرچه شیراز موقعیت ویژه ی خود را به عنوان مرکز سیاسی کشور از دست داد. اما هم چنان به منزله ی یکی از شهرهای درجه ی اول ایران مطرح بود. مشیرالملک شیرازی بانی "مسجد مشیر" و حسنعلی نصیر الملک بانی "مسجد نصیرالملک" می شوند. تصاویری رنگی از زوایای مختلف این مساجد زینت بخش کتاب است.