معرفی کتاب قدرت جغرافیا: نقشه هایی که اکنون و آینده جهان را آشکار می کنند! اثر تیم مارشال مترجم پریناز طالبی

قدرت جغرافیا: نقشه هایی که اکنون و آینده جهان را آشکار می کنند!

قدرت جغرافیا: نقشه هایی که اکنون و آینده جهان را آشکار می کنند!

تیم مارشال و 2 نفر دیگر
4.8
4 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

8

خواهم خواند

20

ناشر
همان
شابک
9786226203364
تعداد صفحات
408
تاریخ انتشار
1401/1/2

توضیحات

کتاب قدرت جغرافیا: نقشه هایی که اکنون و آینده جهان را آشکار می کنند!، مترجم پریناز طالبی.

لیست‌های مرتبط به قدرت جغرافیا: نقشه هایی که اکنون و آینده جهان را آشکار می کنند!

یادداشت‌ها

باسمه
🔰 چ
          باسمه
🔰 چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟ دنیا چگونه ثروتمند شد؟ و کلی نمونه دیگه: تا حالا نظریه‌های مختلفی برای توضیح علل وضعیت گذشته، حال و آینده ملت‌ها ارائه شده که هر کدوم، عامل خاصی رو مد نظر داشتن؛ از قبیل نهادها، استعمار، موقعیت جغرافیایی، مذاهب و...
⚠️ طبعاً به هر کدوم از این نظریه‌ها (از جمله برخی موارد طرح شده در همین کتاب)، انتقاداتی وارده؛ اما بحث اصلی، ایجاد شناخت نسبت به هر کدوم از این نظریات هست تا در ادامه، ضمن ترکیب با باقی نظریات، بتونن توضیح دقیق و مقبولی رو ارائه بدن. به هر حال، محور تحلیل کتاب «قدرت جغرافیا» هم همون‌طور که از اسمش مشخصه، جغرافیای ملل هست.
🔰 آقای «تیم مارشال» رو از کتاب دیگه ایشون به نام «جبر جغرافیا» می‌شناختم. کتاب حاضر هم در اصل ادامه‌ای بر اونه که سعی کرده گذشته تا آینده تعدادی از مهم‌ترین مناطق جهان رو بر اساس جغرافیای اون‌ها بررسی کنه.
🔰 تفاوت عمده و مثبت این جلد نسبت به جلد قبلی، اضافه شدن بخش قابل توجهی نگاه تاریخی در هر فصل بود. این باعث شده که تحلیل، حافظه‌دار باشه و بر بستری ملموس، علل وقایع دیروز، امروز و احتمالات فردا رو مطرح کنه.
🔰 در هر  فصل نکات خیلی جالبی می‌خونین؛ اما متفاوت‌ترین فصل، مربوط به فضا بود! مباحثی از گذشته نه چندان طولانی مباحث فضایی و سیاست فضا مطرح شده بود و رقابتی بر سر مالکیت بیرون از زمین که همین الآن در جریانه! بیان فرصت‌ها و تهدیدها و در کنار اون، نمایش دیدی از بالا که در نقطه‌ای کوچیک و آبی، همه همه ما رو کنار هم نشون می‌داد... لذت بردم 🙂
🔰 علی‌رغم وجود نقشه کلی در ابتدا و نقشه‌های جزئی‌تر در بین صفحات هر فصل، اینکه گوگل مپ کنار دست باشه تا حین مطالعه نقاط مورد اشاره رو پیدا و توضیحات رو با نقشه تطبیق بدی، یه حال دیگه‌ای داره 😅
🔰 این جلد، نسبت به جلد قبلی، خیلی بهتر ترجمه شده. ایشون جلد سومی هم به صورت خاص در حوزه سیاست فضا کار کردن که به تازگی توسط نشر پارسه ترجمه شده. با این وجود، احتمالاً منتظر چاپ نشر همان بمونم...
🔰 گرچه موقف نویسنده، جایی در جهان غرب هست و اثرش در نگاه تحلیلی کاملاً واضحه؛ در کل توصیه می‌کنم این کتاب رو بخونین 👌

        

15

          کتاب قدرت جغرافیا ادامه‌ای است بر کتاب جبر جغرافیا، که حتی در ایران هم گویا کتاب پرفروشی بوده، چون حداقل سه ناشر آن را چاپ کرده بودند. تا الان، ندیده‌ام که ناشر دیگری به جز نشرِ همان کتاب قدرت جغرافیا را منتشر کرده باشد. 
کتاب‌های ژئوپلیتیک عامه‌پسند کم به چشمم می‌خورد. مطمئن نیستم که بازار نشر کمبودی از این جهت داشته باشد، هرچند کمبود مترجم و ناشر کاربلد در این زمینه حتماً هست. کتاب‌های ژئوپلیتیکی موجود کار ناشران دانشگاهی است. خیلی از استادان دانشگاه و دانشگاهی‌هایی که به ترجمه ورود می‌کنند از هنربودن ترجمه بی‌اطلاعند و آن را کاری مکانیکی در حد گوگل‌ترنسلیت می‌بینند. آثار این دانشگاهی‌ها را در کتابفروشی‌ها هم نمی‌توان پیدا کرد، چون اساساً هدف از چاپ این نوع کتاب‌ها مخاطب عام نیست و نیازهای دیگری را ارضا می‌کنند. 
اما خانم پرناز طالبی کتاب قدرت جغرافیا را به روانی ترجمه کرده و ناشر هم در جلب رضایت منِ مخاطب سلیقه‌ی کافی به خرج داده است. جذاب‌ترین بخش ظاهری کتاب قطع کتاب است که به‌نظرم به آن قطع پالتویی می‌گویند. کوچکتر از رقعی است و راحت در یک دست می‌توان آن را گرفت. و بدترین بخشش قیمت وحشتناک کتاب که منحصر به این کتابِ چاپ ۱۴۰۱ نیست و در دو سه سال اخیر، بازار هر روز رکوردهای جدیدی می‌زند.
باسلیقگی نشرِ همان در جای دیگری هم نمود پیدا می‌کند و آن ضمیمه‌کردن مقاله‌ای از نویسنده درباره‌ی حمله‌ی روسیه به اوکراین است که تر-و-تازگی این کتاب را بیشتر از قبل حفظ می‌کند. من درباره‌ی کتاب راه‌های جدید ابریشم، نوشته‌ی پیتر فرانکوپن، نوشته بودم که آن کتاب بسیار به‌روز است و برای همین تاریخ مصرف دارد. خوبی کار تیم مارشال، نویسنده‌ی کتاب قدرت جغرافیا، این است که نوشته‌اش -درست مثل ادعایی که درباره‌ی ژئوپلیتیک می‌کند- همیشگی است (البته با مقادیری اغراق). جغرافیا همیشه هست و کشورها و سیاستمدارها نمی‌توانند وجود آن را نادیده بگیرند، حتی اگر تکنولوژی‌های ارتباطی از همیشه پیشرفته‌تر شده باشند و ما هم در عصر مراودات جهانی زندگی کنیم. 
کتاب ده فصل به‌اضافه‌ی یک ضمیمه و یک فصل آغازین دارد. با خواندن فصل ایران احساس می‌کنیم که بسیاری از اطلاعات ارائه‌شده در حد اطلاعات عمومی است، بااین‌حال کمتر از زاویه‌ی ژئوپلیتیک به آن نگاه کرده‌ایم و همین باعث می‌شود این فصل هم طراوت خود را حفظ کند. 
اگر در کتاب اول، یعنی جبر جغرافیا، آنچه بیش از همه در یاد من ماند تاثیر جغرافیا بر رابطه‌ی روسیه و اروپا بود، فکر می‌کنم در این کتاب نقشه‌ی یونان و دریای اژه باشد که در ذهنم ماندگار می‌شود. نقشه‌ی کوهستانی یونان توضیح می‌دهد که چرا از بقیه‌ی اروپا جدا افتاده و چطور در دوران باستان مأمن دولت‌شهرها بوده است و نقشه‌ی جزائر آن دلیل تنش همیشگی با ترکیه را روشن می‌کند. دو فصل جذاب دیگر هم -و البته که همه‌ی فصل‌های آن برای من جذاب است- استرالیا و اسپانیا است. 
تنها تاسف می‌تواند این باشد که ای کاش این کتاب را پیش از بیست‌سالگی می‌خواندم و نه در آستانه‌ی چهل‌سالگی. این کتابی است که می‌تواند تخیل جوان‌هایی را که در آستانه‌ی یافتن مسیر زندگی خود هستند تحریک کند و انگیزه و سرنخ‌های کافی برای غور در دریای دانش را برایشان فراهم کند.
        

7