معرفی کتاب علم و دین اثر توماس دیکسون مترجم محمد دهقانی

علم و دین

علم و دین

توماس دیکسون و 1 نفر دیگر
3.5
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

6

خواهم خواند

8

ناشر
ماهی
شابک
9789642091263
تعداد صفحات
200
تاریخ انتشار
1397/2/23

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        روایت شده که در طول تاریخ بارها اتفاق افتاده که دین در برابر علم قرار گرفته است. یکی از معروف ترین نمونه های تاریخی آن زمانی بود که گالیله را به جرم کفرگویی در دادگاه تفتیش عقاید به مرگ محکوم کردند، سرانجام او با پس گرفتن حرف خود، یعنی ایده مرکزیت خورشید و چرخیدن زمین به دور آن، از مرگ رهایی یافت.آیا واقعا دین رو در روی علم ایستاده؟ آیا چنانکه برخی می اندیشند با معیار های علمی نمی توان به سراغ دین رفت و دینداری با داشتن باورهای علمی در تعارض است؟ آیا دین به قلب آدمی رسوخ می کند و صرفا باوری فطری ست؟ و... چنین گفته هایی مستمسک آنهاست که می کوشند با جدا کردن راه دین و علم تصویری غیر عقلانی از دین ارائه کنند و برخی نیز ساده انگارانه می پندارند با طرح چنین ایده ای دین را در برابر چالش هایی که می تواند با علم داشته باشد واکسینه کنند. به هر روی دلیل طرح چنین باوری هرچه باشد چندان به نفع دین نیست به خصوص اینکه از دل چنین تعارضی راه برای طرح باورهای اساطیری و حتی خرافی در دین باز می گردد. بی گمان دور از حقیقت نیست که این دین نبود که که دربرابر باور درست علمی گالیله ایستاد بلکه اصحاب کلیسا بودند که دربرابر علم ایستادند.اگر می خواهید درباره علم و دین و تعامل میان آنها بیشتر بدانید و به شکلی قانع کننده جواب این پرسش را پیدا کنید که علم و دین تا کجا در کنار هم و در کجا برابر هم هستند، کتاب علم و دین نوشته تامس دیکسون با ترجمه محمد دهقانی که به همت نشر ماهی منتشر شده کتاب بسیار سودمندی ست.
      

لیست‌های مرتبط به علم و دین

زمینه تاریخی مدرنیته (از رنسانس تا جنگ جهانی اول)سنت روشنفکری در غرب از لئوناردو تا هگلاندیشه غرب جدید؛ مدرنیته

فهم تاریخیِ «اکنونیت و مدرنیته»

49 کتاب

میشه از زوایای مختلفی به مدرنیته نگاه کرد؛ فلسفی، تاریخی، جغرافیایی و... اما یه چیز که قبل از همه‌ی این‌ها لازمه و کمک زیادی به فهم بهتر مطالب می‌کنه، درک زمینه‌ی تاریخی موضوعه. یه مثال بزنم: خیلی از اساتید فلسفه هم برای توضیح نظریه‌ها، اول سراغ خودِ نظریه نمی‌رن، بلکه تاکید می‌کنن که باید تاریخ و فهم اون دوره رو درک کنیم، چون مسائل توی بستر تاریخیه‌شون معنا پیدا می‌کنن. برای همینه که این سیر تاریخی برامون مهمه! به نظرم توی این مسیر، یه نگاه کلی به فلسفه‌ی علم هم لازمه، تا یه تصویر اجمالی از جریان علمیِ شکل‌گرفته در طول تاریخ داشته باشیم. یه چیز دیگه هم که خیلی مهمه: برای درک این جریان علمی، حتماً باید فلسفه‌ی علوم اجتماعی و یه پیش‌زمینه‌ی تاریخی ازش رو هم بلد باشیم. بدون این‌ها، مثل این می‌مونه که بخوایم یه فیلم رو از وسطش تماشا کنیم - کلی چیز گنگ می‌مونه! (من که رشته‌م علوم سیاسی هست، تو درس روش‌تحقیقمون فلسفه علوم اجتماعی خوندیم؛ یعنی اینقدر مهمه که نگو!) کتاب‌های کمتر شنیده‌شده: 1. مجموعه «درآمدی بر فهم جامعه‌ی مدرن» زیرنظر استورات هال: یه راهنمای تاریخی-مفهومی عالی از جامعه‌ی جدید و مسائلش. هر فصل رو یه نویسنده نوشته و به موضوع خاصی پرداخته. جلد اول به «صورتبندی‌های مدرنیته» می‌پردازه و چارچوب‌های مفهومی اصلی رو بررسی می‌کنه. جلد دوم و سوم هم به جنبه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مدرنیته اختصاص دارن. ویژگی جالبش پیوست‌های هر فصل هست که گزیده‌ای از نظریات کلاسیک رو آورده. 2. مجموعه ۴جلدی تاریخ قرن ۱۹ و ۲۰ هابسباوم: یه شاهکار واقعیه! از انقلاب صنعتی و فرانسه شروع می‌کنه و تا فروپاشی شوروی پیش می‌ره. نکته جالبش اینه که این تاریخ‌نویسی مخصوص دانشجویان علوم‌اجتماعیه - نه خیلی سیاسی صرف، نه خیلی اجتماعی. بینش جامعه‌شناختی داره و به همه جنبه‌ها از اقتصاد و سیاست تا فرهنگ و ایدئولوژی پرداخته. درس‌گفتارهای «اندیشه غرب ۱ و ۲» از شاهد طباطبایی، «تاریخ فلسفه غرب» مهدی اردبیلی و «تاریخ فلسفه غرب جدید» حسن مرصعی می‌تونن نقطه شروع خوبی باشن، ولی یادتون باشه اینا بیشتر فلسفی‌ان تا تاریخی. اگه دنبال زمینه‌های مدرنیته هستید، ممکنه یه‌ذره سردرگم‌تون کنن. درس‌گفتار «تمدن‌شناسی» عطاء بیگدلی هم جالبه و می‌تونه کمک‌کننده باشه، هرچند مطمئن نیستم چقدر مفیده. پ.ن: راستی، آقای ایمانی اینقدر توصیه کرد که بالاخره تصمیم گرفتم یه سیر مطالعاتی بنویسم تا یه‌کمی متمرکز بشم. ولی هنوزم برام سخته! اگه چیز دیگه‌ای دیدم که به درد بخوره، حتماً به این لیست اضافه می‌کنم - از درس‌گفتار گرفته تا کتاب‌های دیگه.

18

یادداشت‌ها

          نویسنده‌ی این کتاب که استاد تاریخ و متخصص تاریخ تفکر مدرن است، با ارائە‌ی مثال‌هایی تاریخی (به‌ویژه دربارە‌ی داروین و گالیله) رابطە‌ی میان علم و دین را با نگاهی تاریخی، فلسفی، اخلاقی و سیاسی ـ اجتماعی و رویکردی میانه‌رو بررسی و به
دیدگاه‌های مختلفی در زمینە‌ی مناقشە‌ی تاریخی علم و دین اشاره کرده است. در حقیقت، دیکسون به‌جای بررسی خود علم
زیر ذره‌بین علوم اجتماعی، مناقشه‌های تاریخی میان علم و دین (از قبیل جدال میان خلقت‌گرایان و زیست‌شناسان) را در سایە‌ی بستر تاریخی شکل‌گیری جوامع غربی، به‌ویژه امریکا، بررسی می‌کند و بیش از آنکه علم یا دین را در جایگاه متهم بنشاند، نشان می‌دهد مناقشه‌ی میان این دو ــ که برای نمونه به تولد «خلقت‌گرایی» و «طرح هوشمند» منتهی شده
است ــ معلول شرایط بیرونی، یعنی وضعیت جامعە‌ی امریکا، است. دیکسون در کنار متهم کردن بخشی از سردمداران
اصلی این مناقشه مثال‌هایی از افرادی می‌آورد که کوشیده‌اند بدون خدشه‌دار کردن اعتبار یک سوی این جدل نشان بدهند مناقشه‌ا‌ی در کار نیست. برای مثال، از هنری دراموند، متأله انجیلی اسکاتلندی، می‌گوید که ذیل بحث «نگرش درستِ مسیحی به نظریه‌ی تکامل» به مخاطبانش گفت: «معجزه "چیز سریعی نیست"، بلکه کل فرایند آرامِ تکامل معجزه‌آمیز است». همو بود که مفهوم «خدای حفره‌ها» را مطرح کرد و گفت: «برخی حضرات عرصه‌ی طبیعت و کتاب‌های علمی را بی‌وقفه در جست‌وجوی حفره‌ها می‌کاوند، حفره‌هایی که آن را با خدا پر می‌کنند؛ انگار خدا در آن حفره‌ها به سر می‌برد!» او معتقد بود خدا را باید در دانش آدمی جست نه در جهل او. او می‌پرسید: «بعد که این حفره‌ها پر شد، چه خواهیم کرد؟»
این کتاب در مجموعە‌ی «مختصر و مفید» (همان مجموعە‌ی very short introduction دانشگاه آکسفورد) از سوی نشر ماهی منتشر شده. نسخە‌ی انگلیسی کتاب نخستین بار در سال۲00۸ منتشر شده است.
        

2