درآمدی بر حقوق تامین اجتماعی: نقد قانون تامین اجتماعی ایران بر اساس مطالعه تطبیقی

حسن بادینی و 3 نفر دیگر
0.0 0 یادداشت

1386/1/14

تامین اجتماعی با بیش از یک قرن توسعه در تمام کشورها از منظر اقتصادی و اجتماعی از اهمیت فراوانی برخوردار بوده و امروزه به یک رکن اساسی در اقتصاد بازار تبدیل شده است. سازمان تامین اجتماعی جمهوری اسلامی ایران نیز با بیش از 50 سال قدمت از جمله نهادهای مردمی است که مسئولیت میلیون ها نفر را در گستره ی بیمه های اجتماعی عهده دار است و اصل بیست و نهم قانون اساسی ما نیز به این مهم اختصاص یافته است. اما هنوز آن گونه که شایسته است این امر محقق نشده است. لذا نویسنده در این کتاب کوشیده است تا نارسایی ها و کمبودهای موجود در قوانین مربوط به تامین اجتماعی و مشکلات اجرایی آن را درکشور مطابق با اسناد بین المللی بررسی نماید. بر این اساس، کتاب در پنج فصل تدوین یافته است: در فصل نخست، چگونگی شکل گیری نظام های تامین اجتماعی، دوره های شکوفایی و بحران هریک و نیز سیر قانون گذاری در ایران و در اسناد بین المللی به اختصار بررسی گردیده است. در فصل دوم و سوم به ترتیب به خطرهای شغلی و بیکاری پرداخته شده و در فصل چهارم به سه پدیده ی بیماری، از کارافتادگی غیر ناشی از کار و پیری اشاره گردیده است. فصل پایانی نیز به رابطه ی نهاد خانواده با تامین اجتماعی اختصاص یافته که طی آن از حمایت های مربوط به بارداری و زایمان، کمک عائله مندی، و سرانجام مستمری بازماندگان سخن رفته است. گفتنی است، در فصل دوم تا پنجم، مقاوله نامه ها و توصیه نامه های بین المللی کار از لحاظ قلمروی شمول، مزایا و حمایت ها و شرایط دریافت آن ها با قانون تامین اجتماعی ایران مقایسه گردیده و ضمن مشخص نمودن کاستی های قانون تامین اجتماعی، پیشنهادهایی برای اصلاح مقررات داخلی عرضه گردیده است.