معرفی کتاب مهدی اخوان ثالث: شعر مهدی اخوان ثالث از آغاز تا امروز، شعرهای برگزیده، تفسیر و تحلیل موفق ترین شعرها اثر محمد حقوقی

مهدی اخوان  ثالث: شعر مهدی اخوان ثالث از آغاز تا امروز، شعرهای برگزیده، تفسیر و تحلیل موفق ترین  شعرها

مهدی اخوان ثالث: شعر مهدی اخوان ثالث از آغاز تا امروز، شعرهای برگزیده، تفسیر و تحلیل موفق ترین شعرها

محمد حقوقی و 1 نفر دیگر
4.0
10 نفر |
4 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

19

خواهم خواند

6

شابک
9789646736924
تعداد صفحات
400
تاریخ انتشار
1398/2/14

توضیحات

        این کتاب شامل موارد زیر است:اخوان و آفرینش شعر 10 ـ معنى تنوع در شعر اخوان 11 ـ سیر اندیشه اخوان 12 ـ جوهر تلخوش، مایه شعر اخوان 16ـ درونمایه شعر اخوان 18ـ اخوان آرمانگرا 18 ـ اخوان گریان 19 ـ سیر تحول زبان و بیان در شعر اخوان 21 ـ زبان خراسانى 21 ـ اضلاع زبانى شعر اخوان 22ـ زبان ویژه در شعر اخوان :25 1) عامیانه و معمول 25 ـ 2) ادبى و منسوخ 26 ـ 3) واژه هاى تازى 26 ـ ترکیب هاى ویژه اخوان 26 ـ ترکیب هاى تصویرى اخوان 27 ـ تعبیرهاى اخوان28 ـ سیر تحول زبان و بیان در شعر اخوان 29 ـ وزن در شعر اخوان 32 ـ قافیه در شعر اخوان :34 نخست قافیه قطعه اى 34 ـ دوم قافیه «بندى» 36 ـ سوم قافیه معمول 36 ـ شگردها و تناسب محتوى و محتوا در شعر اخوان 37 ـ تصویرهاى شعر اخوان 47 ـ تناسب تصویر و زبان در شعر اخوان 49 ـ اخوان تابع اسلوب و شارح شعر نیما 53 ـ اخوان بعنوان بزرگترین و آخرین شاعر کلاسیک ایران 54 ـ اخوان بعنوان شاعر نوپرداز 56 ـ اخوان در مقایسه با نیما، شاملو و فروغ 60 ـ شعر اخوان پلى میان شعر کهن و شعر نو 61 ـ مهمترین دهسال عمر شاعرى اخوان 62.«شعر زمان ما» نام عام کتاب هایى است که انتشارات نگاه هرچند ماه یکبار، یکى از مجلدات آن را انتشار خواهد داد. با این منظور که خوانندگان و علاقمندان شعر این زمان خاصه دانشجویان و شاعران جوان ـ بتوانند با فضاى راستین شعر این روزگار، که صور گوناگون آن، صرفآ در آثار چند شاعر پیشرفته امروز تجلى یافته است، آشنایى یابند.چنین کتاب هایى، ضمن اینکه موفق ترین شعرهاى هر شاعر را به عنوان متن دربر خواهد داشت، نیز شامل مقدمه اى خواهد بود که بیش یا کم مسیر خاص خود شاعر را از آغاز ایام شاعرى او تا امروز نشان خواهد داد. و درست از همین جاست که این مجلدات با منتخبات و برگزیده هاى معمول و متداول تفاوت مى کند.این مقدمه، همه مختصات و کیفیات شعر شاعر و همه جوانب کار او را دربر خواهد داشت: چگونگى سرایش، زبانِ وسیله و زبانِ شعر، محتوا، «دید» و جهان بینى، تأثیرپذیرى و تأثیرگذارى، ساختمان خاص و فضاى ویژه و به طور کلى ضعف ها و قدرت هاى او را… و…بدیهى است کتابى از این دست، وقتى به نسبت کامل و جامع خواهد بود که در عین حال، راه ورود به فضاى ویژه اشعار هر شاعر را ـ که در حقیقت مربوط به زبان ویژه شعرى اوست ـ حتى الامکان نشان دهد.
      

یادداشت‌ها

ایلیا

ایلیا

1402/6/29

          و اما این کتاب، که از دو جهت (که همان دو جهت کل جهات‌اش هست ) سراغ‌ش برویم کتاب شاه‌کار و یا خیلی خوبی نیست؛ حتا بر گذاشتن نام خوب هم برآن مردد ام. نخست آن‌که خود اخوان 
متاسفانه کار نیما را نفهمیده و ظاهر را گرفته و با محتوای سنت
آن را پُر کرده‌ست. البته شاید از شاه‌کارهاش در ’زمستان‘ ’آخر شاهنامه‘ ’از این اوستا‘ به‌خاطرتان بیاید که بازهم فکر می‌کنم آن روح مدنیستی‌ی کامل را ندارد، این را باید اضافه کرد که اکثر کسانی که به‌عنوان‌ شاعران بزرگ معاصر می‌شناسیم و فرزندان نیما هم گاهی اوقات، نامِ آن‌ها می‌گذاریم چون شاملو، فروغ، سهراب  فقط در برخی جاها کار نیما را درک کرده‌اند. گویا همان حرف احمدرضا احمدی به واقع نزدیک‌تر است که می‌گفت: نوه‌ها حرف پدربزرگ را به‌تر می‌فهمند و گویا هم همین‌طور است. و جدا از این اخوان در همان کتاب‌هایی که در مورد کار نیما نوشته است بسیار تحریف انجام داده‌است و الحق به‌جای آن‌که شعر نیما را از یوش به خراسان بیاورد به ناکجا آباد برده است و خودش هم پس از چند دوره سرگردانی در این ناکجا آباد دوباره به همان دیار شعر عروضی و سنت و دقیانوس برگشته است. 
اما مشکل دوم در نقدهای خود محمد حقوقی‌ست که متاسفانه 
هنوز از سلطه و غلبه‌ی نگاهِ نقد سنتی بیرون نیامده، هرچند تلاش‌هایی کرده برای بیرون‌روی، اما اساس کار هنوز همان است که بوده و ثمر خاصی هم نداشته چه در این‌جا چه آن کتاب‌های دیگرش. البته شاید این نقد سنتی برازنده‌ی چنین شاعری هم باشد –شاید.
        

10