معرفی کتاب ابن خلدون و علوم اجتماعی اثر سید جواد طباطبایی

ابن خلدون و علوم اجتماعی

ابن خلدون و علوم اجتماعی

0.0 2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

3

ناشر
طرح نو
شابک
9786006220192
تعداد صفحات
400
تاریخ انتشار
1374/3/28

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        "ابن خلدون و علوم اجتماعی" اثری است به قلم "جواد طباطبایی" که در آن "گفتار در شرایط امتناع علوم اجتماعی در تمدن اسلامی" را مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهد. در این اثر "جواد طباطبایی" کسانی را که معتقدند ابن خلدون مبتکر بنیان‌گذار علوم اجتماعی در تمدن اسلامی است، رد می کند. در این کتاب تلاش می شود تا جامعه شناسی برخی از ابعاد معرفت و روش شناسی نویسنده درباره علوم جدید اجتماعی، به ویژه ایده‌ی امتناع "عبدالرحمان بن محمد بن ابن خلدون" از علوم اجتماعی، تحلیل و تفسیر شود. به همین دلیل، ابتدا رابطه‌ی بین فلسفه و تفکر ابن خلدون با سنت مورد بررسی قرار می‌گیرد و پس از آن بحثی در مورد مبناهای کلامی نظریه‌ی اجتماعی وی در الهیات و علم کلام متاخر صورت می‌گیرد.
سپس با تأملی در اندیشه‌های افلاطون، فارابی و ابن خلدون، دیدگاه فلسفه اسلامی در مورد ماهیت جامعه بشری مورد بررسی قرار می گیرد و به جنبه هایی از "نظریه عمران ابن خلدون" و طرح و مبانی این دانش به تفصیل پرداخته می‌شود و سپس با مبانی معرفتی علوم اجتماعی قیاس می‌شود.
توصیفات ابن خلدون از عدالت، واقعیت اجتماعی، تجمل و به طور کلی نظریه اقتصادی وی در بخش‌های بعدی کتاب "ابن خلدون و علوم اجتماعی" به قلم "جواد طباطبایی" بررسی می‌شود. پس از تحلیل رویکرد غربی نسبت به سنت در عصر جدید، ایدئولوژی مدرنیسم ابن خلدون و تاریخ اندیشه در دوره اسلامی مرور می شود. لازم به ذکر است که "جواد طباطبایی" در این اثر به دیدگاه‌های نویسندگانی مانند "داریوش شایگان"، "جلال آل احمد"، "احسان نراقی"، "علی شریعتی" و دیگران نیز توجه نشان داده است.

      

لیست‌های مرتبط به ابن خلدون و علوم اجتماعی

یادداشت‌ها

          چاپ اول ابن‌خلدون و علوم اجتماعی در سال 1374 رخ داد و اینک پس از ربع قرن مؤلف آن را با تحریر و تدقیق نو منتشر کرده است. مهم‌ترین تمایز دو چاپ در پیشگفتار نسخه‌ی دوم است که «تحریر محل نزاع در شرایط امتناع» می‌کند. چاپ اول که منتشر شد روزگاری بود که نظریه‌ی انحطاط اندیشه‌ی سیاسی طباطبایی هنوز جوان بود و آرامش دوستدار مدعی شد که طباطبایی آن را از نظریه‌ی دین‌خویی او به امانت گرفته است. اکنون پس از 26 سال توضیح سهمگین و خشمگین طباطبایی به آرامش دوستدار در شرایطی چاپ شده است که اندکی پس از تجدید چاپ کتاب، مدعی به دیار مرگ رفته است اما قلم طباطبایی هم‌چنان ستیهنده است:
 «ایران‌ستیزی سخت ابتدایی، دین‌ستیزی بنیادینی که به لحاظ منطقی با نوعی از دین‌خویی پهلو می‌زند، همه نشانه‌هایی از فقدان منطق بحث فلسفی در نوشته‌های آرامش دوستدار هستند.»


دوماه‌نامه‌ی آگاهی نو، ویژه‌نامه‌ی نقد و بررسی کتاب: «کتاب‌نامه؛ در نقد و بررسی آثار، جلد یک»، شماره‌ی پیاپی 05، پاییز 1400.
        

2