لیست‌های کتاب

مقتل امام حسین (ع)ترجمه وقعه الطف: بازسازی مقتل الحسین ابومخنف (157ق) کهن ترین روایت از واقعه کربلاحسین (ع) از زبان حسین (ع): زندگی و زمانه امام حسین (ع) از زبان ایشان

پیشنهادهایی برای ماه محرّم

19 کتاب

درمورد عاشورا کتاب‌های خیلی زیادی وجود دارد. برخی از این کتاب‌ها صرفا به نقل گزارشات تاریخی پرداخته‌اند، برخی از آنها تحلیلات سیاسی و اخلاقی ارائه داده‌اند و برخی نیز از جنبه‌های هنری و اجتماعی به آن نگریسته‌اند. بخشی از بهترین کتاب‌هایی که در این حوزه مطالعه کرده‌ام را در لیست مجزایی قرار دادم. قطعا کتاب‌های بهتری وجود دارد که از دیده‌ی من پنهان مانده است و شما مطالعه‌شان کرده‌اید. این لیست صرفا گزینش و سلیقه‌ی من است. این کتاب‌ها با توجه به گرایشات و تحلیل‌های مختلف دسته‌بندی شده‌اند. برای مثال آیت الله مصباح یزدی درمورد عاشورا تحلیلی متفاوت از مرحوم فیرحی دارد لکن هر دو تحلیل را در لیست آورده‌ام تا گرایشات و تفکّرهای مختلف بتوانند از لیست استفاده کنند. اگر به گزارشات معتبر از تاریخ عاشورا علاقه دارید، مقتل الحسین علامه عسکری را بخوانید. به اندازه مقتل جامع مرحوم پیشوایی تخصصی نیست ولی بسیار خوب و جمع و جور است. اگر جمع‌بندی خوبی از تحلیل‌های عاشورایی می‌خواهید عاشورا شناسی استاد محمد اسفنیداری را بخوانید. اگر هم به متون کهن فارسی علاقه دارید، حتما مجذوب کتاب روضه خواهید شد. کتاب آذرخش کربلا نیز یکی از بهترین تحلیل‌های موجود درمورد عاشوراست که به تبارشناسی و مفهوم‌شناسی مسئله امر به معروف می‌پردازد. امیدوارم از ظرفیت ماه محرم برای ارتقای سطح آگاهی خود استفاده کنیم.

9

34

فلسفه مقدماتی (برگرفته از آثار استاد شهید مرتضی مطهری)درآمدی بر فلسفه اسلامیتاریخ فلسفه اسلامی

فلسفه اسلامی - مقدّماتی

6 کتاب

یکی از چالش‌های موجود در یادگیری متافیزیک اسلامی، کمبود کتاب‌های خوب مقدّماتی در این حوزه است. برای شروع یادگیری فلسفه اسلامی معمولا کتاب آشنایی با علوم اسلامی مرحوم مطهری و همچنین کتاب بدایه الحکمه را پیشنهاد می‌دهند. درحالی که کتاب مرحوم مطهری پوشش دهنده بحث‌های فلسفی نیست. کتاب بدایه الحکمه نیز با وجود حجم کم بسیار دقیق و با جزئیات نوشته شده است و اصلا برای شروع خوب نیست. به گمانم این سیر به همراه صوت‌های تدریس اساتید خوب بتواند تا حدودی شما را با فضای کلی فلسفه اسلامی آشنا کند. کتب این سیر در سه حوزه تاریخ فلسفه اسلامی، متافیزیک اسلامی و معرفت‌شناسی جا می‌گیرد. برای درک خوب از آنچه در فضای فلسفه اسلامی وجود دارد، باید هر سه حوزه مذکور به علاوه منطق ارسطویی یا سینوی مورد مطالعه قرار بگیرد. این سیر حاوی فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و حکمت متعالیه است و هر سه مکتب فکری را پوشش می‌دهد. ان‌شاءالله به مرور لیست‌هایی در منطق کلاسیک - ارسطویی اضافه خواهم کرد.

10