یادداشت آریانا سلطانی

انقراض ششم: یک تاریخ غیرطبیعی
        .
انقراض ششم
نوشته الیزابت کولبرت
ترجمه نیک گرگین

.

اگر تا به حال دغدغه‌های محیط زیستی یا طبیعت محور داشته و یا به این فکر کرده‌اید که اعمال و تاثیرات امروز بشر چه عواقبی بر آینده فرزندان ما خواهد داشت و حتی اگر در مورد گرم شدن سطح کره زمین و تغییر اقلیم مشغولیت ذهنی داشته باشید، این کتاب می‌تواند اوقات جالب، شگفت انگیز و ترسناکی را برای شما فراهم کند.

نویسنده این کتاب، الیزابت کولبرت، که یک دهه پیش برای نوشتنش جایزه پولیتزر غیر داستانی را نیز دریافت کرد، نویسنده و روزنامه‌نگار آمریکایی است که در ۱۳ فصل سعی دارد یافته‌ها و پژوهش‌های علمی معاصر و جدید را در مورد تحولات محیط زیست و سطح کره زمین، همراه با دانشی کلی در مورد داروین، لایل و پیشگامان پژوهش‌های تکاملی و همچنین سفرهای تحقیقاتی خود نویسنده به مناطق آزمایشگاهی یا حفاظت شده از استرالیا تا جنگل‌های آمازون را به گونه‌ای شرح دهد تا خوانندگان متوجه اهمیت و اضطرار وضعیت حال حاضر زیست محیط شده و التزام توجه به آن را یادآور شود.

در شرح و توضیحی مختصر سه دوران دیرینه سنگی، میان سنگی و نو سنگی جزو دوران‌های اصلی تاریخ سطح کره زمین‌اند که به دوره و سپس عصر تقسیم بندی می‌شوند. در این پنج میلیون سال عمر سطح کره زمین، ساکنان این کره خاکی پنج انقراض بزرگ را تجربه کرده‌اند(همچو انقراض داییناسورها در انتهای دوره کرتاسه ۷۰ میلیون سال پیش.) با این حال گویی در عصر حاضر که آنتروپوسین نام نهاده‌اند انقراض جدیدی رخ می‌نماید که تنها مضنون منطقی برای دلایل آن انسان است. انقراض ششم با تغییر اقلیم، شرایط جغرافیایی، تخریب و ساختمان سازی وسیع، اسیدی شدن اقیانوس‌ها و تخریب جنگل‌ها و انقراض هزاران هزار گونه پیش می‌رود. آیا سرنوشت تمامی گونه‌ها طی پنج میلیون سال همین بوده و یا باید نسبت به اعمال گونه خود احساس مسئولیت کنیم؟

ابتدا نسبت به خواندن این کتاب پیشاپیش قضاوت منفی داشتم. با این که نویسنده روزنامه نگار است و کتاب کاملا آکادمیک تألیف نشده، با این حال خواندن آن روان‌تر و شیرین‌تر‌ به نظر رسیده و خواندن آن را همچو مشاهده مستندی می‌کند که هرفصل از کتاب یک قسمت مجزا از آن مستند در مورد محیط زیست بشر است؛ محیطی که بشر در آن پرورش یافته، راه‌های تکاملی را دور زده و فراتر از محدودیت‌ها حتی دست به تخریب آن پرورشگاه برده است. 

در پناه خرد
      

0

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.