یادداشت محمد

محمد

محمد

1402/3/17

تاریخ مختصر به گندکشیدن جهان
        اونطور که وبگاه متمم نوشته است کتاب آن چنان علمی نیست و منبعی برای حرف های خود ارائه نمی دهد ولی دارد حداقل اکثرا. اطلاعات جالبی به شما می دهد که باید دست به عصا آن را بپذیرید یا گوشه ذهنتان نگه دارید.

کتاب ۱۱ فصل است:
فصل اول درباره خطاهای شناختی ما است که بعضا از گذشتگان به ما ارث رسیده است صحبت می کند. این خطاها شاید در زمان خودشان کمک کننده بودند اما امروزه ممکن است سبب اشتباه ما شوند(خطاهای شناختی همان توابعی هستند که در ذهن ما شکل گرفته اند مثلا شما تابع سهی را در نظر بگیرید. شما هر چقدر هم که عدد منفی بدهید خودکار عدد مثبت می گیرید. مانند برنامه های کامپیوتری منتها در ذهن ماست که در ازای یک ورودی یک خروجی معین می گیرید. برای مثلا خطای لنگر انداختن که در آن فرد به اولین اطلاعاتی که دست پیدا کند همان را درست و تمام شده می داند.).
فصل دوم به کارهایی که انسان ها کردند و موجب نابودی محیط زیست و به طبع آن نابودی خودشان شده است می پردازد. بعضی از مثال ها واقعا جالب بودند البته جالبی که خوب نیست(تقریبا بیشتر مثال های کتاب خوب نیست به هر حال تاریخ گندزدن را روایت می کند).
فصل سوم هم به کشاورزی می پردازد که حداقل به شکل کنونی منجر به صدمات زیادی شده است. البته باز هم سیاست های اشتباه افراد در آن دخیل است.
فصل چهارم بعضی از پادشاهان بی کفایت که منجر به صدمات زیادی به مردم شدند را لیست می کند(اصولا کتاب یک لیست با توضیحات زیاد است!)
فصل پنجم به نوعی گریز از دیکتاتوری به دموکراسی است که باز هم از ابله بودن مردم(البته کتاب می گوید دموکراسی به شعور رای دهنده بستگی دارد) استفاده کردند و یک احمق دیگر به دیکتاتوری رسید و همان سیکل دوباره تکرار شد.
فصل ششم به جنگ های بی خود و بی جهت می پردازد
فصل هفتم به استعمار می پردازد که ابتدا با آمریکا شروع می کند. نکته جالب این بود که اگر کلمب با اشتباه محاسباتی به آمریکا نمی رسید باز هم این قاره توسط اسپانیایی ها 8-9 سال بعد کشف می شد. در ادامه به کاوشگران بخت برگشته که در مسیر کاوش مردند می پردازد. در آخر هم به ویلیام پترسون که با رویافروشی اسکاتلند را به باد داد اشاره می کند.
فصل هشتم به دیپلماسی می پردازد و عنوان می کند که اولا آدم باشید و دوما در دیپلماسی اعتماد نکنید و نمونه می آورد.«اعتماد نکنید». یک قسمت درباره آمریکا است که می گوید آمریکا به افغانستان/ویتنام که حامی آن بود برای سنگر جلوی شوروی حمله کرد، اول از ایران حمایت کرد چون سنگر جلوی شوروی بود بعد از انقلاب از عراق که دشمن ایران بود حمایت کرد و بعد دشمن شد و به خود عراق هم حمله کرد بعد داعش و القاعده و ... پیچیده شد. منظورش این است که از هرکس که حمایت کرده است بالاخره بهش حمله کرده است نمونه آخرش هم اوکراین و خط لوله نورد استریم2 که فرستاد هوا و اروپایی ها جیکشون در نیامد.
فصل نهم به فناوری هایی که به زندگی ما گند زدند مانند بنزین سرب دار می پردازد و البته اشتباهات علمی مانند اشعه N که وجود نداشتند ولی مدتی مورد وثوق بودند.
فصل دهم هم لیست پیش بینی ها غلط افراد، سیاستمداران و دانشمندان است که غلط از آب درآمدند فلذا توصیه می کند زیاد پیش بینی نکنید.
فصل یازدهم هم به تغییرات اقلیمی، بیت کوین، هوش مصنوعی و ... می پردازد و توصیه می کند حواسمان به این دست مسائل جدید باشد تا طبق روال گذشته نسبت به چیزهای جدید دچار اشتباه نشویم.

کتاب جالب و روانی بود ولی ترجمه بعضی جاها به نظرم خوب نبود همچنین به نظر چند غلط نگارشی در تاریخ ها بود.
      
3

13

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.