سیری در نظریه پیچیدگی

سیری در نظریه پیچیدگی

سیری در نظریه پیچیدگی

ملانی میچل و 1 نفر دیگر
2.5
3 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

5

خواهم خواند

8

ناشر
نشر نو
شابک
9786007439746
تعداد صفحات
532
تاریخ انتشار
1399/8/19

توضیحات

        چگونه از مجموعه هایی بزرگ متشکل از اجزای ساده، رفتار پیچیده سر می زند؟ چه چیز باعث می شود که حشراتی ساده و مستقل مانند مورچه ها این  چنین دقیق و هدفمند در قالب گروه کار کنند؟ چگونه تریلیون ها نورون چیزی فوق العاده پیچیده مثل ذهن را به وجود می آورند؟ ملانی میچل، دانشمند پیشگام در سیستم های پیچیده، در این کتاب که در سال 2010 برنده? جایزه? کتابهای علمی "فی بتا کاپا" شده است، به زبانی ساده سیری آگاهی بخش را درباره? علوم پیچیدگی در اختیار ما قرار می دهد. وی به روشنی کارکرد پیچیدگی میان پدیده های زیست شناختی، تکنولوژیک، و اجتماعی را شرح می دهد و به پژوهش در اصول عمومی و قوانین به کار رفته در آنها می پردازد تا برخی از مهم ترین مسائل علمی زمانه? ما را حل کند.
      

یادداشت‌ها

          سوای از اطلاعات کلی که درباره‌ی پیچیدگی به دست آوردم، 3 موضوع برایم در کتاب جلب توجه کرد.
1- درواقع مدتها بود که در حل مشکلاتی مانند مشکلات کشور به این فکر می‌کردم که چون این مشکلات سیستمی هستند و هر کدام بر مشکلات دیگر تاثیر مثبت و منفی دارند، حل آنها بسیار سخت و عجیب و غریب است. موضوع مربوط به شبکه‌های بی‌مقیاس و اینکه عموما گره‌ها در عملکرد کلی شبکه تاثیر چندانی ندارند، در کتاب به ذهنم در این خصوص نظم بخشید. در شبکه اینترنت یا مغز، گره‌های مختلف مدام حذف و ایجاد می‌شوند ولی اینترنت یا مغز به کار خود ادامه می‌دهند. با اینحال گره‌هایی هم وجود دارند که به عنوان هاب عمل می‌کنند. این گره‌ها در صورت حذف، اختلال در عملکرد اینترنت یا مغز ایجاد می‌کنند. به همین روش مثال پیشگیری از بیماری ایدز جالب بود. کافی است فردی که به عنوان هاب بیشترین ارتباط را با دیگران دارد پیدا کنیم. با حذف آن فرد از چرخه‌ی بیماری، به جلوگیری از گسترش بیماری کمک شایانی کرده‌ایم. این موضوع را می‌توان در حل مشکلات کاری یا زندگی یا کشورداری نیز مد نظر قرار داد. بدین منظور لازم است شبکه‌ای فکر کنیم و به صورت دقیق ارتباط مابین مشکلات را ترسیم کنیم. سپس سعی کنیم مشکلاتی که به عنوان هاب وجود دارند را پیدا کرده و سعی کنیم آنها را حل کنیم. در این صورت می‌توان به حل سایر مشکلات نیز پرداخت.
2- اصطلاح «لبه آشوب» را برای حیات سازمانها در کتابهای مدیریت به کرّات شنیده‌ایم. اینکه این اصطلاح توسط «استوارت کافمن» یک زیست‌شناس نظری در دهه 1960 مطرح کرده است، جالب بود. کافمن ابتدا روی RBNها (شبکه تصادفی بولی) کار می‌کند و سپس استدلال می‌کند، برای اینکه اندام‌واره‌ای هم زنده باشد و هم باثبات، شبکه‌های ژنتیکی که RBN مدل آنهاست باید در رژیم «مایع» جالب توجهی باشند – نه خیلی خشک یا «یخزده» و نه خیلی آشوبناک یا «گازی». به بیان خود او «حیات بر لبه‌ی آشوب، هستی می‌یابد»
3- درنهایت نقل قولی از آندره ژید برایم جالب بود: «هیچ کس سرزمین‌های جدیدی کشف نمی‌کند، مگر بر خود روا دارد که منظره‌ی ساحل مدت‌ها از چشمش پنهان شود.»
        

0