بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

حماسه جاویدان: جهانگیرنامه (طومار کهن)

حماسه جاویدان: جهانگیرنامه (طومار کهن)

حماسه جاویدان: جهانگیرنامه (طومار کهن)

5.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

1

کتاب حماسه جاویدان: جهانگیرنامه (طومار کهن)، نویسنده ابوالقاسم مادح هراتی.

لیست‌های مرتبط به حماسه جاویدان: جهانگیرنامه (طومار کهن)

حسین کرد شبستری داستان های خاطره انگیز حسین کرد شبستریامیر ارسلان نامدارملک بهمن

داستان های عامیانه فارسی

30 کتاب

در فرهنگ ایرانی ، یک سری داستان داریم که نسل به نسل و سینه به سینه نقل شدن که حاوی فرهنگ ایرانی و اجدادی ما هستند. خیلی از این داستان ها اینقد شیرین و جذابند که کمتر کسی پیدا میشه که اگر پای این قصه ها بشینه ، بتونه راحت از خیرشون بگذره و نیمه کاره رها کنه. خیلی از این قصه ها که اکثرا هم طولانی هستند ، توی ضرب المثل های عامیانه ما هم وارد شدند. مثلا قصه حسین کرد شبستری که از شدت طولانی بودن تبدیل به یه ضرب المثل شده و به کسی که یک مبحثی رو با طول و تفصیل مطرح میکنه میگن " در حال گفتن قصه حسین کرد شبستری یه ". یا مثلا داستان امیر ارسلان نامدار که اینقد شیرین بوده که میگفتن نباید تا ته خوند چون سردرگمی میاره. و وقتی ریشه یابی کنی متوجه میشی که چون در قدیم زیر کرسی در شبهای طولانی زمستان دور هم جمع میشدن و قصه امیر ارسلان رو میخوندن ، موقع پایانش سردرگم میشدن و از شب‌های بعدی نمیدونستن که چیکار کنن. این قصه ها پر از هیجان و جوانمردی و پهلوانی و توکل به خدا و ائمه و جنگ با دیوها و عفریت ها و جادوگرانه. قصه هایی که شاید اگر صنعت فیلم و سریال درستی داشتیم شاید پا به پای آثار فیکشن خارجی مثل بازی تاج و تخت و ارباب حلقه ها میومد. این لیست حاوی چند تا از این داستان های زیبای ایرانی یه که پیشنهاد میکنم حتما به سراغشون برید تا متوجه بشید که چه گنجینه عظیمی داریم که کمتر بهشون توجه شده.

یادداشت‌های مرتبط به حماسه جاویدان: جهانگیرنامه (طومار کهن)

            همونطوری که میدونید بعد از مرگ سهراب ، رستم چند وقتی افسرده و غمگین توی سیستان میمونه تا تولد سیاوش. در شاهنامه فردوسی در این بین اتفاق خاصی برای رستم پیش نمیاد و ماجرای سیاوش اتفاق میفته. 
اما طومار و کتابی وجود داره نوشته " ابوالقاسم مادح هراتی " که در قرن پنجم یا ششم در هرات زندگی می‌کرده و به سبک شاهنامه ، کتابی در حدود ۶۰۰۰ بیت سروده که همین جهانگیر نامه ست. 
جهانگیر نامه شباهت زیادی به داستان رستم و سهراب داره ولی با پایان خوش.
داستان از این قراره که رستم بعد از مرگ سهراب و کدورتی که از کی کاووس سر قضیه نوشدارو پیدا میکنه ، تصمیم میگیره که بزنه به کوه و دشت و بره چند وقتی از همه چی دور باشه. اونجا با دختر مسیحای عابد که در مازندرانه آشنا میشه و ازدواج میکنه و حاصل این ازدواج میشه پسری به اسم جهانگیر . اما باز هم مثه داستان سهراب بین این پدر و پسر جدایی اتفاق میفته و جهانگیر با سپاه افراسیاب به ایران میاد و با کاووس میجنگه .
در واقع ذکر داستانی یه که در شاهنامه وجود نداره. 
داستانی که در اون از دیو و جادو و دلاوری و جنگ و اسطوره به وفور یاد میشه.
این کتاب بعدها توسط جمشید صداقت نژاد تصحیح و بازنویسی میشه ( از روی نسخه ای که در موزه لندن و یک نسخه ای که در دهلی چاپ شده ) که به شدت خوندنی و جذابه. 
درسته که به نثر تبدیل شده اما در جای جای اثر،  از اشعار زیبای ابوالقاسم مادح هراتی هم استفاده میشه که به شکل عجیبی زیباست.
به عنوان مثال این بیت رو که در باره لحظه ورود زال به میدان جنگ برای مقابله با جهانگیر سروده شده توجه کنید که چقد تصویری و زیباست :

چو زال اندر آمد به میدان جنگ
تو گویی ز دریا برآمد نهنگ

این اثر خیلی کمیابه ولی اگر پیدا کردید ، توصیه میشه که بخونید و لذت ببرید.