معرفی کتاب در میانه ی امنیت و ناامنی اثر ایوان کلیما مترجم فروغ پوریاوری

4.0

ناشر
آگه
1399/9/16

در میانه امنیت و ناامنی»، بعد از ترجمه کتاب‎های «روح پراگ»، «در انتظار تاریکی، در انتظار روشنایی»، «کار گل»، «روح پراگ و چند مقاله دیگر» از ایوان کلیما، پنجمین کتابی است که فروغ پوریاوری از این نویسنده و روشنفکر خوش قلم و مشهور چک به فارسی ترجمه و منتشر کرده است.

در میانه امنیت و ناامنی
نوشته ایوان کلیما
ترجمه فروغ پوریاوری

“جامعه ما با توجه خاص و بیش از حد خود به مصرف ( هم مصرف مادی و هم مصرف معنوی.)، تولید و برآورده ساختن نیازهای مادی ما، غالبا به نیازمان به امیدِ داشتن یک زندگی با معنا بی‌توجهی می‌کند. بسیاری از مردم شانس داشتن کار با معنا را ندارند (و خیلی‌ها اساسا شانس پیدا کردن هیچ نوع کاری را ندارند). خیلی‌ها در انزوا به سر می‌برند و یا در جوامع بیماری زندگی می‌کنند که از سر استیصال در آن پناه جسته‌اند. بسیاری از مردم مأیوس اند، چون هرگز یاد نگرفته‌اند که خودشان و یا دنیایی را که در آن زندگی می‌کنند درک کنند. زندگی نومید آنها را به آغوش پیامبران دروغین سوق می‌دهد. در صورتی که این‌همه در مقیاس وسیع اتفاق بیفتد، میتواند به یک بلوای اجتماعی فاجعه آمیز بیانجامد.”

ایوان کلیما، نویسنده، متفکر، منتقد و روزنامه نگار چک، در این کتاب، که به صورت مجموعه مقالات نوشته شده است، سعی دارد تا با دیدی واقع‌نگر، به دور از بدبینی و یا خوشبینی، به بررسی جامعه جهانی در واپسین سالهای قرن بیستم بپردازد.
او در این مقالات عنوان می‌کند که جهان مدرن امروز، پس از طی کردن مراحل توسعه و صنعتی شدن، و پس از جنبش های ویرانگر قرن بیستم که دو جنگ جهانی را رقم زدند، جهانی است که دوره خطیر آن، دست کمی از انقلاب صنعتی و یا انقلاب کشاورزی ندارد.
او که خود در اردوگاه های کار اجباری بزرگ شد و دو دهه در کشور خود، زیر سیطره کمونیسم شوروی ممنوع القلم بود، جهان امروز را جهانی
نیازمند تحولات اساسی میداند.
تحولاتی که در آن، اهمیت ندادن به جنبه های اساسی انسانی، و مسخ شدن در ایدئولوژی ها، رسانه های همگانی فرهنگ ساز و جهت دار، خشونت و … بشر را از تفکر در مورد خود و محیط زیست او، دور ساخته. و یا ثروت اندوزی و فردگرایی شدید، او را از محبت، احترام، همدلی و درک محروم، و معنویات نیز همراه با سنت، به عمد و یا غیر عامدانه، از زندگی، حذف شده اند. معنویاتی که جزئی از بشر و تاریخ و هویت وی بوده اند.
کلیما قرن حاضر را، از این جهت مخاطره آمیز می‌نامد که در آن، پس از پشت کردن و زدودن سنت، فرهنگی جایگزین برای زیستن در آن، به دلایل مختلفی که او در نظر دارد، به وجود نیامده است؛ کلیت دنیایی که با رشد تکنولوژی، نه تنها به شکل رعب آوری گسترده و گسترده تر می‌شود، بلکه در آن معناهای گذشته نیز نیاز به بازتعریف و یا تجدید نظر دارند.

در پناه خرد.