معرفی کتاب روان کاوی و تکرار (چرا اشتباهات گذشته را تکرار می کنیم) اثر خوان داوید نازیو مترجم مهدی خوریانیان

روان کاوی و تکرار (چرا اشتباهات گذشته را تکرار می کنیم)

روان کاوی و تکرار (چرا اشتباهات گذشته را تکرار می کنیم)

3.9

ناشر
نشانه
1403/1/1

نسخه‌های دیگر

این توضیحات مربوط به نسخۀ دیگری از این کتاب است.

خوان ‌ـ ‌داوید نازیو، روانکاو آرژانتینی و یکی از شاگردان ژاک لاکان، در کتاب کوتاه چرا همیشه همان اشتباهات را تکرار می‌کنیم؟: جستاری روانکاوانه در باب ناخودآگاه و تکرار از «تکرار و ناخودآگاه» سخن می‌گوید، هم از تکرار سالم که به ما اجازه می‌دهد گذشته‌مان را حفظ کنیم و به هویت خویش استحکام بخشیم، و هم از تکرار بیمارگونه، زخمی گشوده که مداوا نمی‌یابد و با گذر ماه‌ها و سال‌ها ــ از کودکی تا بزرگسالی ــ عمیق‌تر می‌شود، به‌سان نقطه‌ای عفونت‌گرفته که کل شخص را آلوده می‌کند. بنابراین، از طرفی، «من تکرار می‌کنم، پس هستم». و از طرف دیگر، «من آنم که در آگاهی پس‌اش می‌زنم، اما در عمل تکرارش می‌کنم». نویسنده در آمیزه‌ای جالب از نظریات فرهیخته و مثال‌های عامیانه می‌کوشد به این پرسش‌های ساده اما بسیار مهم پاسخ گوید که در اعمال و رفتار تکراری ما چه چیز تکرار می‌شود؟ چرا تکرار می‌شود؟ و چگونه تکرار می‌شود؟

خوان _ داوید نازیو می‌نویسد: در این کتاب می‌کوشم به شما نشان دهم که چگونه تجربۀ روانکاوانه‌ام مرا به این نتیجه‌گیری رسانده است که ناخودآگاه تکرار است. معمولاً می‌گوییم که ناخودآگاه خودش را از راه تپق‌ها، لغزش‌ها و رؤیاها جلوه‌گر می‌سازد. این درست است. اما ناخودآگاه برای ما بسی حیاتی‌تر و عمیق‌تر است. ناخودآگاه چیست؟ بدون انکار این نکته که ناخودآگاه ساختاری همچون زبان دارد، ترجیحاً آن را در اینجا رانه، نیرویی رانشی، در نظر می‌گیرم. ناخودآگاه آن نیروی بی‌چون‌وچرایی است که ما را به انتخاب زن یا مردی وامی‌دارد که زندگی‌مان را با او قسمت می‌کنیم. برخلاف باور عام، انتخاب محبوب بیش از آنکه تصمیمی عقلانی باشد نتیجۀ رابطۀ عاشقانه‌ای است که علتش بر ما معلوم نیست. اما ناخودآگاه همچنین نیرویی است که ما را به انتخاب شهر یا خانه‌ای وامی‌دارد که در آن سکنی می‌گزینیم.

نیروی ناهشیار، نیروی حاکمی است که به تمام ابعاد زندگی انسان گره خورده است و او را در جهت انتخاب‌های مختلفی که در زندگی دارد هدایت می‌کند. هدایتی که به عقیده روانکاوان با ظرافت خاصی بر ما تحمیل شده است. یکی از وجوه نیرومند ناهشیار، تکرار است که انسان را به سمت رفتارهای سالم و مرضی سوق می‌دهد.
دکتر خوان داوید نازیو روانپزشک و روانکاو آرژانتینی در کتاب «چرا اشتباهتمان را تکرار می‌کنیم؟» به بررسی این موضوع پرداخته است. او برای ساده سازی این مفهوم، دو نمونه از شرح حال مراجعین خود را بیان کرده و به تحلیل این نیرو و تاثیر آن بر رفتار بیمار می‌پردازد و از این طریق سعی دارد این مفهوم را برای مخاطب خود به صورت عملیاتی توصیف نماید
 نویسنده در این کتاب، به شرح و تفسیر نظریه فروید و لاکان در این زمینه پرداخته و آن را با بیانی ساده و روان توضیح می‌دهد.
از نگاه دکتر نازیو وجه سالم تکرار آن رانه ی زندگی محسوب می‌شود و وجه مرضی آن که فرد را به تکرار اجبارگونه ی اشتباهات قبلی و رفتارهای محکوم به شکست سوق می‌دهد رانه ی مرگ است.
این روانکاو بلژیکی در اثر خود، مفاهیم مهم مربوط به تکرار را تبیین کرده و از نقش تکرار سالم بر رفتار انسان سخن می‌گوید و به تاثیرات سه گانه حفظ خود، خودشکوفایی و تایید هویت اشاره می‌کند.
در بخش دیگری از کتاب نویسنده به نیرویی در زندگی روانی افراد تاکید کرده که قدرتش از تمایل به لذت جویی و اجتناب از ناراحتی بیشتر است‌. نیرویی که درواقع همان اجبار به تکرار است. به این صورت که امر سرکوب شده به روان فرد فشار می‌آورد و مدام می‌خواهد به شکل یک نشانه یا عمل برون ریزی کند.
خوان داوید نازیو، تمام این مفاهیم علمی و روانکاوی را که در بالا به آنها اشاره شد با زبانی ساده و روان برای خواننده بیان کرده و سعی داشته این مفاهیم علمی را ساده سازی نماید و این موضوع مهمترین ویژگی این اثر می‌باشد که سبب شده این کتاب برای تمام افراد مفید باشد. همچنین مختصر بودن این کتاب و اکتفا به بیان مفاهیم مهم در زمینه نظریه تکرار باعث شده خواننده از مطالعه این اثر احساس خستگی ننماید.