بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

راهنمایی کوچک برای نوشتن درباره ی فیلم ها

راهنمایی کوچک برای نوشتن درباره ی فیلم ها

راهنمایی کوچک برای نوشتن درباره ی فیلم ها

تیموتی کوریگان و 2 نفر دیگر
3.7
3 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

6

خواهم خواند

11

نقد فیلم ظاهرا ساده ترین کاری است که این روزها می شود انجام داد. ولی واقعا این طور نیست. فیلم دیدن واقعا هیچ ربطی ندارد به نقد فیلم. هرکسی که فیلم می بیند لزوما منتقد فیلم نیست. منتقد فیلم پیش از هر چیز باید خودش را تماشگر فیلم ها بداند اما در طول سال ها به چیزهایی مجهز شده باشد که بعد از تماشای فیلم، به کمک آن ها نظری کارشناسانه درباره اش بدهد. کتاب تیموتی کوریگان یک راهنمای تمام عیار است؛ یک کتاب راهنمای درجه یک برای هرکسی که فکر می کند می خواهد نوشتن درباره ی سینما و نقد فیلم را یاد بگیرد. برای نوشتن نقد فیلم به نظریه ها و اصطلاح ها و چیز های دیگری نیاز داریم که اگر یاد نگیریم شان نتیجه صرفا می شود نظری معمولی، نه نقد. کوریگان در این کتاب همه چیز را قدم به قدم توضیح می دهد و اگر خواننده حوصله به خرج بدهد، بعد از تمرین های مکرر واقعا می تواند پا به باشگاه منتقدان سینما بگذارد.

لیست‌های مرتبط به راهنمایی کوچک برای نوشتن درباره ی فیلم ها

راهنمایی کوچک برای نوشتن درباره ی فیلم هامبانی مطالعات سینمایی و نقد فیلم: با بررسی و تحلیل نمونه هایی از فیلم های مهم تاریخ سینما از آغاز تا امروزمفاهیم نقد فیلم: تحلیل نئوفرمالیستی و مقالات دیگر

در باب نقدنویسی برای سینما

9 کتاب

این روزها با گسترش فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی، تعداد افرادی که دربارهٔ فیلم‌ها می‌نویسند و خود را منتقد می‌پندارند زیاد شده است. دراختیار داشتن تریبونی برای اظهار نظر دربارهٔ فیلم‌ها در کنار مزایای خود، آفاتی هم داشته است؛ از جمله اینکه امروز بسیاری گمان می‌کنند نقد فیلم چیزی در حد ارزش‌گذاری آثار با صفات «خوب» و «بد» است و با فروکاستن نقد به سطحِ بازی با چند کلمهٔ کلیشه‌ای مثل «مقوا»، «نخ‌نما»، «اگزوتیک»، «خوش‌ساخت» و «شاهکار» قصد دارند منتقد شوند. اولین و مهمترین نکته درباب نقدنویسی این است که با خواندن یکی دو کتاب دربارهٔ چگونگی نگارش نقد نمی‌توان منتقد شد! یک منتقدِ واقعیِ سینما علاوه بر اینکه باید بر مبانی نظری سینما، اصول و استانداردهای فیلمسازی و تاریخ سینما مسلط باشد باید هنر و ادبیات را بشناسد و با علومی مثل روانشناسی، جامعه‌شناسی و فلسفه هم بیگانه نباشد. دایرهٔ اطلاعات مورد نیاز برای نقد گاه آن‌قدر گسترده می‌شود که نیاز است دربارهٔ سبک یک فیلمساز ناآشنای دوران صامت یا علومِ مختلفی مثل تاریخ اطلاعاتی کسب کنید یا منابع مورد اقتباس فیلمساز را بررسی نمایید. آنچه در ادامه می‌آید سیاهه‌ای از کتاب‌هایی‌ست که «به‌طور مستقیم» به موضوع نقدنویسی پرداخته‌اند و ویژگی‌های یک متن خوب با موضوع نقد فیلم را بررسی می‌کنند. قطعاً این کتاب‌ها بخش کوچکی از مفاهیم و اصطلاحات و فنونی را دربردارند که یک منتقد باید بیاموزد؛ لذا نام نبردن از کتب مرجع درحوزهٔ مطالعات سینمایی مثل «تاریخ سینما»، «مبادی سواد بصری»، «مفاهیم کلیدی در مطالعات سینمایی» و... به‌معنای کم‌اهمیت بودن آن‌ها برای علاقه‌مندان به نقدنویسی نیست.

یادداشت‌های مرتبط به راهنمایی کوچک برای نوشتن درباره ی فیلم ها

            چند نکته دربارهٔ این کتاب:

✅ از اون جایی که کتاب‌های کمی در حوزهٔ نقدنویسی برای سینما منتشر شده، باید وجود این کتاب رو در بازار چاپ و نشر غنیمت دونست؛ علی‌الخصوص که نسبت به سایر کتاب‌ها منبع روزآمدتریه و فیلم‌های جدیدتر رو هم مورد بررسی قرار داده.

❌ با این حال نیمهٔ اول کتاب چیز زیادی به آموخته‌های من اضافه نکرد. مقدمات کلی و کسل‌کننده که برای دانشجوها و مخاطبان جدی سینما احتمالا تکراری خواهد بود. احساس کردم در بخش‌های آغازین کتاب سیر منطقی برای ارائهٔ مباحث وجود نداره یا آرایش سرفصل‌ها گیج‌کننده‌ست و نمی‌تونید بفهمید قراره از کجا به کجا برسید. بنابراین شاید برای تازه‌کازها و مبتدی‌ها شروع مطالعه با این کتاب، مناسب باشه ولی برای باتجربه‌ها احتمالا نکات بدیهی و پیش‌پاافتادهٔ زیادی خواهد داشت.

✅ نیمهٔ دوم کتاب وضعیت بهتری داره و یه سری نکات جزئی، دقیق و تازه دربارهٔ نگارش نقد بهتون یاد می‌ده: چگونگی شروع متن، ویژگی‌های یک پایان‌بندی خوب، پرهیز از انتخاب موضوعات خیلی کلی و گسترده، نکاتی دربارهٔ جمله‌بندی و استفاده از واژگان و... .

❌ فصل آخر کتاب هم که نکات ویرایشی و شکلی رو بیان می‌کنه به درد خواننده‌های فارسی‌زبان نمی‌خوره؛ چون به گفتهٔ مترجم تمام نکات نگارشی و ویرایشی که در کتاب ذکر شده مختص زبان انگلیسیه.

✅ درمجموع این کتاب رو توصیه می‌کنم و معتقدم خواندنش برای علاقه‌مندان به نقد و یادداشت‌نویسی در حوزهٔ سینما خالی از لطف نیست.