معرفی کتاب سرمایه داری علیه آب و هوا همه چیز را زیر و رو می کند اثر نائومی کلاین مترجم احمد عزیزی

سرمایه داری علیه آب و هوا همه چیز را زیر و رو می کند

سرمایه داری علیه آب و هوا همه چیز را زیر و رو می کند

نائومی کلاین و 2 نفر دیگر
0.0 1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

2

ناشر
نشر نی
شابک
9786220602910
تعداد صفحات
704
تاریخ انتشار
1399/5/11

نسخه‌های دیگر

توضیحات

        در حساب وکتاب کربن، که همواره نشانگر خیزش گازهاست، شبهه و دروغی در کار نیست. گازهای گلخانه ای هر سال از سال پیش بیشتر تولید می شود و میزان گستردگی شان هم بیشتر است؛ گازهایی که با حبس گرما برای نسل های آتی، جهانی می سازند داغ تر، سردتر، بارانی تر، تشنه تر، گرسنه تر و خشمگین تر! اگر همچنان با چشم بستن بر فرایند تصاعد گازها، همین جا که هستیم بمانیم و همین راه را ادامه دهیم، تغییر آب وهوا همه ی دنیای مان را زیر و رو خواهد کرد. شهرهای بزرگ مان احتمالاً زیر آب خواهند رفت، دریاها تمدن های دیرین مان را خواهند بلعید، و به احتمال خیلی زیاد فرزندان مان بخش های عمده ای از عمرشان را در جنگ و گریز با توفان هایی مهلک و خشکسالی های بی حدومرز خواهند گذرانید… ایستادن در برابر آینده ای این چنین تیره و تار، یا دست کم کاستن از تاریکی و هراس آن، راه هایی نیز دارد. یا باید اجازه دهیم اختلالات اقلیمی همه چیز جهان مان را در هم بریزد، یا تا آنجا که می شود باید همه چیز اقتصادمان را برای گریز از چنین تقدیری در هم بریزیم. درباره این کتاب بیشتر بخوانید
      

یادداشت‌ها

آخرین فرصت
          آخرین فرصت

امروز بحران‌های زیست‌محیطی و بنیادگرایی بازارمحور درهم‌تنیده‌اند. مشخصهٔ برجستهٔ سرمایه‌داری همین درهم‌تنیدگی و جدایی‌ناپذیریِ بحران (محیط زیستی و اقتصادی) از منطق حاکم بر آن است. پاسخ بنیادگرایی بازارمحور به بحران‌ها در گام نخست مشخص است: انکار. در مواجهه با معضلات محیط‌زیستی و اقلیمی هم این همیشه انتخاب نخست است. پیامد انکار هم روشن است: نابرابری و مقابله با هرگونه کنشِ دگرگون‌کننده. نبردی تمام‌عیار در جریان است: سیستم جهانیِ پشت‌گرم به قدرت و ثروت و رقابت یک طرف است و طرف دیگر کنشگران تغییرات اقلیمی. نبرد مهیب نظام سیاره‌ای و نظام اقتصادی مسلط. نبردی که فاتح اصلی آن تا اینجا اید‌ئولوژی و سبک زندگی مصرف‌گرایانه بوده است.

اما چه باید کرد؟ آیا می‌شود دست به ترکیب قوانین و مهره‌ها زد؟ اصلاً کدام قوانین تغییرپذیر است؟ قوانین ثابت طبیعت یا قوانین محافظه‌کاران و تمهیدات بازار آزادشان؟ در زمانه‌ای که راست سیاسی نیز در برابر تغییرات اقلیمی سیاست انکار در پیش گرفته و چپ سیاسی سنتی هم عاجز از تغییر است، سیارهٔ زمین پایان تاریخ را به نظاره نشسته است خاموش و سرگردان. با این همه، هنوز روزنه‌ای گشوده است در تاریکای سرگردانی و بیم و امید عصر نولیبرالیسم جهانی و دههٔ صفر تغییرات اقلیمی؛ هنوز آنجا و اینجا میل به تغییر هرچند اندک به چشم می‌خورد: یا همین حالا تغییر می‌کنیم یا فرصت تغییر را به‌کلّی از دست می‌دهیم. هیچ راه میانه‌ای وجود ندارد.

حالا که جنبش‌هایی مانند جنبش سبز دیگر نمی‌توانند مانع استخراج کربن شوند، پس باید برای نگرشی الهام‌بخش ‌و اثرگذارتر جنگید. واکنش درست به بحران تغییر اقلیم این است که فراتر از دولت‌ها و رهبران جهان، با وجدان و خودآگاهی فردی‌ حرکت کنیم و جنبش‌های گوناگون در سطح جهان را به هم نزدیک کنیم تا پارادایم مسلط را با بازسازی ویرانه‌های نولیبرالیسم تغییر دهیم، سیاستی به نفع همگان پدید بیاوریم و به اقتصاد آلترناتیوِ هماهنگ با محیط زیست دست یابیم.
تجربهٔ چند دههٔ اخیر می‌گوید که تنها در این صورت است که بحران فروپاشی و شرایط اقلیمی ممکن است به عنوان کاتالیزوری برای ایجاد تغییرات مثبت عمل کند. و ما باید هرطور که شده، به هر قیمت ممکن، بحران را به فرصت تبدیل کنیم. این حرف نائومی کلاین، نویسندهٔ اکوسوسیالیست این کتاب است. شاید امروز که من می‌گویمش، فردا دیگری بگویدش، پس‌فردا دیگران.
        

0