معرفی کتاب ایران کجاست ایرانی کیست اثر الناز نجفی

ایران کجاست ایرانی کیست

ایران کجاست ایرانی کیست

الناز نجفی و 2 نفر دیگر
5.0
2 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

2

ناشر
روزنه
شابک
9786222344641
تعداد صفحات
573
تاریخ انتشار
1401/1/1

توضیحات

        اهلیت چیزی نیست که براثر اراده و خواست فردی و گروهی به صور فرمایشی ایجاد شود یا از بین رود اهلیت منوط به این است که جامعه در محیطی روزگارانی را سپری به میزان قدمت این همنشینی، دانایی غنا می یابد و به میزان این غنا، آحاد آن جامعه «کسی» می شوند ممتاز از دیگران و سرزمینشان «جایی» میشود ممتاز از جاهای دیگر. طبیعی است که سرزمینهای جوان و روزگار نادیده از غنای دانایی برخوردار نباشند و اهلیت در آنان ریشه نداونده باشد. در سرزمینهایی که حیات در آنان سابقه چندانی ندارد و به یمن فناوریهای مدرن ممکن شده است هر قدر هم قدرتمند و مرفه اهلیت مصداق ندارد و بیش از آن باید از شهروندی یا تابعیت سخن گفت.ایران از جمله سرزمینهایی است که سابقه طولانی و متداوم حیات در آن دانایی ویژه ای را پدید آورده و اهلش بنا به برخورداری از این دانایی هویتی مشخص و معلوم یافته اند. ایران سرزمینی خشک و کم جاذبه است؛ نه منابع نقد وافری دارد و نه اقلیم همواری مشابه همین شرایط در نواحی دیگر این کره خاکی سبب شده آن صفحات خالی از سکنه باقی بماند.دانایی در مقیاس جامعه و ،سرزمین همچون ژنوم در مقیاس ،سلولی، علی رغم وجوه اشتراک فراوان، موجبات تفاوتهای چشمگیر را فراهم ساخته است. بسیاری از صاحب نظران که قائل به بعد دیگری ورای موجودیت زیست شناختی یا مادون موجودیت الهی انسان و جامعه نیستند، تفاوتهای میان آدمیان را مهم نمیشمارند؛ لیکن موضوع این کتاب تامل در همین این مباحث بنا را بر آن گذاشته ایم که تفاوتهای محیط نه تنها تفاوت های زیستی آدمیان را رقم زده بلکه بنا به ایجاد کیفیات متفاوت دانایی عوالم متفاوتی ایجاد کرده است. جوامع به اعتبار همین تفاوت نه فقط مسیری اختصاصی را در تاریخ طی میکنند، بلکه وجوه افتراقشان بر وجوه اشتراکشان در هر زمینه ای سایه می اندازد.
      

یادداشت‌ها

.
اینقدر ک
          .
اینقدر که من میشناسم و خبر دارم، اکثر قریب به اتفاق آدمهایی که سر و کله‌شون حوالی موضوع پیدا شده، به خاک و خون کشیده شدن. 
هایدگر رسما به حزب نازی ملحق شد، ادوراد سعید به مطربی گروید و توی راک بندش سر و کله چندتایی اسراییلی پیدا شد، شایگان در اواخر عمر پست‌مدرن شد و از داوری اردکانی هم زمزمه‌های پذیرش جبر تاریخی به گوش میرسه.

علی الظاهر هیچکس - حتی تک تک این اسم‌های بزرگ - درست و حسابی نمیدونه با امر مدرن چه باید کرد. آدمهایی که تلاش کردن تا گره این نقطه از تاریخ رو باز کنن نهایتا دست‌شون به مجموعهای از نقدهای ساختاری رسیده. هرچند همین نقدها برای ماهایی که امر مدرن رو بدیهی تلقی می‌کنیم بسیار غافلگیرکننده، حیرت‌انگیز و دگرگون کننده‌ست، با اینحال رهایی از امر مدرن احتیاج به ایده‌های اثباتی‌ای داره که بتونن بهمون بگن چه چیزی رو میشه جایگزین درک مدرن از جهان کرد و همین مساله‌ست که "ایران کجاست، ایرانی کیست" رو به کتابی متمایز و مهم تبدیل میکنه.

اینقدر که سواد من قد میده، "ایران کجاست، ایرانی کیست" اولین کتابی‌یه که حداقل در ظاهر چرایی تفاوت امر ایرانی و امر مدرن رو به خوبی شرح داده، مفاهیم منحصر به زیست جهان ایرانی رو در مقابل جهان مدرن عَلَم کرده و در نهایت بسترهای تحلیلی‌ای رو پیش کشیده که می‌تونن هویت تاریخی ایرانی رو مستقل از چارچوب‌های مفهومی غرب روایت کنن. 
بعلاوه بنظر میرسه کتاب تونسته از طریقی برای اولین بار مفاهیم بنیادی فلسفه‌ی ایرانی رو به فلسفه‌ی اجتماعی پیوند بزنه و پلی بین باورهای اصیل و زندگی‌ِ در جریانِ انسانِ ایرانی خلق کنه.

فکر میکنم مدتهاست منتظر پیدا شدن یه گریزگاهیم و کتاب نقطه روشنی بود در این زمانه‌ی تردید.

پ.ن: 
۱.نمیدونم اینجا چطوری باید باشگاه درست کرد، علی ای حالن دوشنبه‌ها از ساعت چهار حلقه کتابخوانیش با حضور نویسنده‌های کتاب در دانشگاه شریف برقراره.

۲. نظریه‌های ایرانشهری؟ خیلی مطمئن نیستم!
        

1