بهتر انتخاب کن، بهتر بخوان

حاشیه های فمینیستی قرآن

حاشیه های فمینیستی قرآن

حاشیه های فمینیستی قرآن

3.8
4 نفر |
2 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

6

خواهم خواند

2

"عایشه هدایت الله" اولین تحلیل جامع از تفاسیر فمینیستی معاصر از قرآن را تحت عنوان "حاشیه های فمینیستی قرآن" ارائه می کند. او با ترکیب قرائت‌های برجسته فمینیستی از قرآن در ایالات متحده از اواخر قرن بیستم، مقدمه‌ای اساسی برای این حوزه نوپا ارائه می‌نماید. "عایشه هدایت الله" با قرآن پژوهی به بررسی عمیق و همچنین نقد ریشه‌ای روش ها و رویکردهای آن می پردازد. او با تمرکز ویژه بر بن‌بست‌های فمینیستی در متن قرآن، استدلال می‌کند که بسیاری از تفاسیر فمینیستی بر ادعاهایی درباره عدالت فمینیستی تکیه می‌کنند که به طور کامل پشتیبانی نمی‌شوند. در "حاشیه های فمینیستی قرآن" او یک تجدید نظر اساسی در مبانی تفسیری متن قرآن کریم پیشنهاد می‌کند. اثر پیش رو، یک اثر تحریک‌آمیز از الهیات فمینیستی مسلمان، "حاشیه های فمینیستی قرآن" و مداخله‌ای حیاتی در گفتگوهای ضروری درباره زنان و قرآن است. در "حاشیه های فمینیستی قرآن"، "عایشه هدایت الله" یک فصل معاصر، پر جنب و جوش و تا حدودی متلاطم در تاریخ را بررسی می کند. این کتاب ایده‌های پویایی مانند وابستگی متقابل دو جنس را ارائه می‌دهد که نشان دهنده تغییر موازنه قدرت بین زن و مرد است. هدف "عایشه هدایت الله" آرمان بخشیدن به برخی از آیات قرآن یا انتقاد از برخی دیگر نیست. هدف او بزرگتر است؛ او به ما یادآوری کند که دوگانه‌ کنترل مردانه و انفعال زنانه باید برای همیشه ساقط شود. این کتاب برای هرکسی که می خواهد درک غنی تری از نحوه قرائت و تفسیر قرآن در چارچوب فمینیستی داشته باشد، ضروری است. این اثر یک ترکیب فوق العاده از کارهایی است که تاکنون در این زمینه انجام شده است و ابزارهای لازم برای جستجوی راه های جدید در درک کلام الله مجید را فراهم می کند. کتاب حاشیه های فمینیستی قرآن

لیست‌های مرتبط به حاشیه های فمینیستی قرآن

یادداشت‌های مرتبط به حاشیه های فمینیستی قرآن

            آیا قرآن از برابری جنسیتی حمایت می‌کنه؟ جواب این سوال، که می‌دونیم به احتمال زیاد «نه» است، برای زن‌های مسلمون چه معنایی داره؟ 

این کتاب جنبش تفسیرهای فمنیسیتی قرآن رو توضیح می‌ده، این که چطور زن‌های مسلمان آمریکایی تو چند دهه‌ی اخیر تلاش کرده‌ن یه جوری بعضی آیه‌های به طور خاص مشکل‌ساز قرآن رو توجیه کنن که با ایده‌ای که ما امروز از عدالت و برابری داریم جور دربیان. بعد هم نقدشون می‌کنه. من به عنوان کسی که سال‌ها خودم رو مذهبی می‌دونستم قدم به قدمِ این کتاب رو تجربه کرده‌م: مواجه شدن با آیه‌های زن‌ستیز، شوک، انکارشون، دلیل تراشیدن، خوندن و شنیدن دلیل‌تراشی‌های بقیه، و در نهایت قبول کردن این که شاید قرآن واقعاً اون چیزی نیست که من می‌خوام باشه.
در نهایت البته این کتاب نه کمکی بهم کرد و نه جوابی بهم داد. به خصوص که مسئله‌های مطرح‌شده توی این کتاب با مسئله‌های منی که فقط با اسلامِ شیعه سروکار دارم خیلی فرق دارن. آخرش هم داشت تقریباً بهم خوش می‌گذشت از این که نویسنده حین نقد کردن نظریه‌های تفسیر فمنیسیتی گفت یکی از ایرادهای این تفاسیر اینه که تعریفی از جنسیت ارائه نمی‌دن، با جنس یکی می‌دونندش و با «زن» و «مرد» به عنوان دو قطب مخالف و متقابل رفتار می‌کنن. ولی خب بعدش برگشت گفت «قصد ندارم با استدلال علیه تفاوت‌های ثابت، ذاتی و دقیقاً یکسان میان زن و مرد، از برخی شکل‌های دوجنسی بودن یا محو تفاوت بین زن و مرد طرفداری کنم. جنس را هم مفهومی خیالی تصور نمی‌کنم که هر ادعایی درباره‌ی عدالت برای زنان را غیرممکن می‌کند (وانگهی، اگر هیچ زن واقعی وجود نداشته باشد، چطور باید به دنبال برابری با مردان باشد)». چرا بعضیا این‌قدر اصرار دارن ترنسفوبیاشونو با جوهر قرمز رو پیشونی‌شون تتو کنن؟ =)) 
بگذریم. این کتاب به خودی خود برای من به‌دردبخور نبود. اما الان می‌دونم باید پژوهش‌های این شکلی بیشتر بخونم. تفسیرهای فمنیسیتی قرآن از دیدگاه شیعه، و تفسیرهایی که نگاه و نظر قرآن و حدیث رو به دگرباشی بررسی می‌کنن. فکر نمی‌کنم از چیزی که قراره بهش برسم خوشم بیاد ولی خوشبختانه دیگه چنین انتظاری هم ندارم، که همه چیز رو راحت‌تر می‌کنه.

پی‌نوشت: ترجمه‌ی کتاب شلخته است، و طرح جلدش واقعاً خیلی زشته. :>