تبارشناسی جریان های سیاسی و آسیب شناسی احزاب در ایران

تبارشناسی جریان های سیاسی و آسیب شناسی احزاب در ایران

تبارشناسی جریان های سیاسی و آسیب شناسی احزاب در ایران

4.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

2

خوانده‌ام

3

خواهم خواند

0

شابک
9786004052993
تعداد صفحات
514
تاریخ انتشار
1398/4/15

توضیحات

        کتاب تبارشناسی جریان های سیاسی و آسیب شناسی احزاب در ایران در چارچوب گفتگوهایی نظام مند و واکاوانه با سرشناس ترین فعالان حزبی ایران از دوران نهضت ملی شدن صنعت نفت تاکنون، دانسته های بی نظیری را بر خواننده هویدا می کند. این کتاب را می توان چکیده تجربیات تحزب گرایی در ایران معاصر دانست که با رنج ها و جانفشانی های فعالان حزبی به دست آمده است. بخش نخست کتاب در گفتگو با سیاستمدارانی چون محمد علی اکبری، محمد علی عمویی، محمد مهدی عبدخدایی، حسین راضی، پرویز ورجاوند، ابراهیم یزدی، عزت الله سحابی، محمد نبی حبیبی، سید محمد سلامتی و هاشم آغاجری، پیدایش، تحولات و فراز و فرود بزرگ ترین و تاثیرگذارترین جریان های سیاسی معاصر را بررسی می کند: حزب توده، حمعیت فداییان اسلام، خداپرستان سوسیالیست، حزب ایران و جمعیت آزادی مردم ایران، جبهه ملی ایران، نهضت آزادی و انجمن های اسلامی دانشجویان، نهضت مقاومت ملی و جریان ملی- مذهبی، هیئت های موتلفه و سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی.در نهایت، بخش نخست کتاب با بررسی شکل گیری احزاب پس از انقلاب به پایان می رسد. بخش دوم کتاب بیش تر به ساختار بندی و آسیب شناسی احزاب به مثابه دولت در تقدیر، به مباحثی چون موانع شکل گیری احزاب در ایران، احزاب به مثابه دولت در تقدیر، تقسیم بندی جریان های سیاسی - فکری در ایران و در نهایت موانع ساختاری و مخاطرات شکل گیری احزاب می پردازد. مزیت کتاب این است که در چارچوب مجموعه ای از گفتگوها که ریشه در تجربیات عینی مردانی کارکشته دارد، پروژه ای نظری را دنبال می کند و همین باعث شده «نظریه پردازی پیرامون تاریخ احزاب سیاسی در ایران» به امری مملوس و تجربه مدار تبدیل شود.
      

یادداشت‌ها

          کتاب «تبارشناسی جریان‌های سیاسی و آسیب شناسی احزاب در ایران» در چارچوب گفت‌وگوهایی عمیق و نظام‌مند با چهره‌های شاخص احزاب از زمان ملی شدن صنعت نفت تا دهه‌های اخیر، به واکاوی پیشینه‌ی احزاب در ایران و بررسی فراز و فرودهای آنان می‌پردازد. گفت‌وگوها در زمان‌های گوناگونی انجام پذیرفته ولی با این حال به علت تسلط طرفین گفت‌وگو، مطالب ارائه شده حاوی اطلاعاتی است که امروزه روز هم می‌توان روی آن‌ها حساب باز کرد و البته وضعیت احزاب در کشورمان طوری است که مطالب چندین دهه پیش در باب چرایی عدم توسعه‌ی احزاب همچنان می‌تواند در موردشان صادق باشد.
کتاب در دو بخش تدوین شده، بخش نخست به گفت‌وگو با شخصیت‌هایی چون محمد علی عمویی (حزب توده)، محمد مهدی عبد خدایی (جمعیت فداییان اسلام)، حسین راضی (حزب مردم ایران یا همان جمعیت خداپرستان سوسیالیست)، پرویز ورجاوند (جبهه ملی)، ابراهیم یزدی و عزت‌الله سحابی (نهضت آزادی و جریان ملی مذهبی)، محمد نبی حبیبی (هیات‌های موتلفه اسلامی) و سید محمد سلامتی (سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی ایران) پرداخته و در بخش دوم که از نظر ماهیتی کمی ضعیف‌تر از بخش نخست می‌نماید، ضمن گفت‌وگو با اشخاصی چون سعید حجاریان، غلام عباس توسلی و علیرضا علوی تبار به مباحثی همچون موانع شکل‌گیری احزاب در ایران، دسته‌بندی جریان‌های سیاسی فکری و موانع ساختاری و مخاطرات شکل‌گیری تحزب در ایران می‌پردازد.
مباحث کتاب عمدتا از غنای خوبی برای خواننده برخوردار است و می‌تواند به عنوان منبع مناسبی برای پژوهشگران علوم سیاسی و تاریخ احزاب در ایران مورد استفاده قرار گیرد. آنچه روشن است این واقعیت است که تا زمانی که نخستین مانع یا شرط تحزب در جامعه یعنی نبود آزادی حل نشود، نمی‌توانیم شاهد انتخاباتی آزاد باشیم. تاریخ کشورهای اروپایی هم حکایت از این دارد که حزب نه با یک اراده و تصمیم قبلی بلکه بر حسب ضرورت و بنا به یک عامل فنی که برگزاری انتخابات باشد جوانه زد، رشد پیدا کرد و به تدریج توسعه یافت.
        

0