معرفی کتاب مسأله حجاب (تاجیکی) اثر مرتضی مطهری

مسأله حجاب (تاجیکی)

مسأله حجاب (تاجیکی)

4.3
117 نفر |
9 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

8

خوانده‌ام

300

خواهم خواند

58

شابک
9789641954729
تعداد صفحات
248
تاریخ انتشار
1392/1/21

توضیحات

        روی کردی تاریخی، اجتماعی، فقهی و فلسفی به موضوعات مرتبط با حجاب است. این موضوعات در پنج بخش سامان یافته است: بخش نخست، پیشینه حجاب را در میان برخی ملت ها از جمله روم، ایران، هند باستان و قوم یهود بررسی کرده و چنین نتیجه‏ گیری شده که پیش از اسلام، حجاب در میان بسیاری از ملل جهان رایج بوده است. مؤلف در بخش دوم به تبیین نظریاتی پرداخته که درباره فلسفه و علت پیداشدن حجاب، ابراز شده ‏اند. این علل که جنبه فلسفی، اجتماعی، اخلاقی، روانی یا اقتصادی دارند، عبارت‏ اند از: ریاضت و رهبانیت، عدم امنیت، استثمار زن، حسادت مرد و عادت زنانگی. ولی به عقیده وی عامل اصلی حجاب را باید در تدبیر ماهرانه غریزی زن برای بالا بردن ارزش خود با پوشیدگی جستجو کرد. بخش سوم، فلسفه پوشش در اسلام، محدود شدن کام یابی‏ های جنسی به محیط خانواده و دور بودن جامعه از آن را، ذکر نموده و ترکیبی از چهار عامل آرامش روانی، استحکام پیوند خانوادگی، استواری اجتماع و ارزش و احترام زن دانسته است. بخش چهارم نیز، به بیان مهم ‏ترین ایرادها و اشکال های مطرح شده درباره حجاب زن و پاسخ بدان ها اختصاص یافته است. در بخش پنجم، نویسنده به تشریح حدود و جزئیات حجاب از دیدگاه اسلام با استناد به آیات، احادیث و فتاوای فقهی پرداخته و تعابیری چون استیذان، غض بصر، ستر عورت و زینت را توضیح داده و نتیجه گرفته که اسلام از یک سو بر رعایت عفاف و پاکدامنی در روابط زن و مرد تأکید می‏کند و از سوی دیگر زنان را تا حدودی که منجر به فساد نشود، از شرکت در اجتماعات باز نمی‏ دارد. گفتار پایانی کتاب پیرامون موضوع شرکت زن در مجامع از دیدگاه قرآن، احادیث و فقه اسلامی است.
      

بریدۀ کتاب‌های مرتبط به مسأله حجاب (تاجیکی)

مسئله حجاب
بریدۀ کتاب

صفحۀ 106

عشق ، عمیق و متمرکز کننده نیروها و تقویت کننده نیروی تخیل و یگانه‌پرست است ، و اما هوس ، سطحی و پخش‌ کننده نیروها و متمایل به تنوع و تفنن و هرزه صفت است . این نوع از عطش که هوس نامیده می‌شود ارضاء شدنی نیست . اگر مردی در این مجرا بیفتد ، فرضا حرمسرائی نظیر حرمسرای هارون الرشید و خسرو پرویز داشته باشد پر از زیبا رویان که سالی یک بار به هر یک نوبت نرسد ، باز اگر بشنود که در اقصی نقاط جهان یک زیباروی دیگر هست ، طالب آن‌ خواهد شد . نمی‌گوید بس است دیگر سیر شده‌ام . حالت جهنم را دارد که هر چه به آن داده شود باز هم به دنبال زیادتر است . خدا در قرآن می‌فرماید : « یوم نقول لجهنم هل امتعت و تقول هل من مزید »به جهنم می‌گوئیم پر شدی‌ ؟ سیر شدی ؟ می‌گوید آیا بازهم هست ؟ چشم هرگز از دیدن زیبا رویان سیر نمی‌شود و دل هم به دنبال چشم می‌رود . به قول شاعر : دل برود ، چشم چو مایل بود دست نظر رشته کش دل بود در اینگونه حالات سیر کردن و ارضاء از راه فراوانی ، امکان ندارد و اگر کسی بخواهد از این راه وارد شود درست مثل آن است که بخواهد آتش را با هیزم سیر کند.

5

یادداشت‌ها

          خدا خیرت بده مرد. به همچین کتابی نیاز داشتم. روحت شاد :)
اگر حجاب براتون مسئله شده و سوالات زیادی تو ذهنتون و اینکه اسلام حرفش چیه در این مورد؟ قرآن چی امر میکنه و چرا حجاب اصلا؟ مسئله حجاب انتخاب خوبی میتونه باشه.
قبل از گذاشتن این مرور، نظر برخی هارو خوندم که به نویسنده کم لطفی کردن. کتاب هیچگونه افراط و تفریطی نداره و کاملا منطقی به نظر میاد. البته اگر با اسلام مشکل داشتن نظر دهنده ها که خب بحث چیز دیگری است. در غیر اینصورت در کمال بی انصافی بوده دیدگاهاشون. حداقل برای من که بدون هیچ تعصبی نشستم پاش و خوندم همچین حسی نگرفتم. چه بسا شهید مطهری خرده هم گرفت به کسانی که افراط کردن در موضوع حجاب.
‌خب بریم برای internal evaluation خودمون.
بخش اول که تاریخچه‌ی حجاب بود جدید بود برام و خیلی اطلاعات جالبی بدست آوردم. مثلا اینکه حجاب در قبل اسلام چطور بوده و چقدر عجیب بوده بعضی افراط ها مخصوصا ایران باستان و هند که بسیار سخت گیر بودن‌. تو بخش بعد علت پیدا شدن حجاب بررسی میشه و این نظراتی که داده شده توسط مردم و تاریخ نویسان رو، نویسنده از نظر اسلام بررسی میکنه‌. سومین بخش فلسفه پوشش در اسلام که سیمای حقیقی مسئله‌ حجاب و دلایل وجودش رو بیان میکنه. قسمت بعد ایراد ها و اشکالاتی است که به حجاب گرفته میشه. مثل منطق حجاب، اصل آزادی، رکود فعالیت ها و ...
بخش آخر که بیش از نیمی از کتاب رو تشکیل میده عنوانش هست : حجاب اسلامی
تو اینجا سوره هایی که در مورد حجاب اومده قرار داده شده به همراه تفاسیر. بحث اصلی در این قسمت حدود پوشش که با مقایسه روایات و آیات میشه به اون پی برد اما در این بین خیلی نکات دیگه هم هستن مثل شرکت زن در اجتماع و دیدگاه های افراطی برخی که باعث شده دیدگاه های غلط بسیاری بین مردم به وجود بیاد.
‌
پ.ن نسخه صوتی رو با گویندگی خانم راد پور و آقای همت مومیوند شنیدم که کار خوبی هم بود.
در چند نشست هم تموم کردم و به یک هفته هم نکشید. اثر خوشخوانی بود و لذت بخش. فکر میکنم چون مسئله خودم هم بود برای همین با ولع خوندمش و اصلا خسته کننده نبود.
        

0