معرفی کتاب در کارگه خیال: بررسی جایگاه خیال در آثار استاد محمود فرشچیان اثر امیر رضائی نبرد

در کارگه خیال: بررسی جایگاه خیال در آثار استاد محمود فرشچیان

در کارگه خیال: بررسی جایگاه خیال در آثار استاد محمود فرشچیان

امیر رضائی نبرد و 1 نفر دیگر
0.0 1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

0

خوانده‌ام

1

خواهم خواند

0

شابک
9786000306038
تعداد صفحات
224
تاریخ انتشار
1396/12/12

توضیحات

        ادراک خیالی، به لحاظ انسان شناسی، و عالم خیال، از حیث هستی شناسی، از کلیدهای فهم نظام زیبایی شناسی حکمت، عرفان،و هنر ایرانی- اسلامی و از مهم ترین مقوله های مورد بحث فیلسوفان و حکیمان هستند. تصاویر و پدیده های گوناگون دنیای بیرونی در قوه خیال یا گنجینه حس مشترک فرشچیان نقش می بندند و با تعالی که قوه خیال و عالم مثال در تخیل فعال دارند، جست و جو، باز یابی، ترکیب، کشف شهودی، و رویت حضوری میشوند و در صافی ضمیر پالایش و پرداخت میشوند. سپس با فرایندی پیچیده و البته زیبایی شناسانه، عالم معقولات با عالم محسوسات در هم می آمیزند ودر نهایت با تخیل خلاق و با رعایت موازین زیبایی شناسی و عناصر و اصول حاکم بر هنرهای تجسمی، به صورت نقاشی های خیال انگیز و خلاقانه مجال تجلی می یابند.
      

یادداشت‌ها

          کتاب پیش رو به بررسی جایگاه خیال در آثار محمود فرشچیان می‌پردازد. نقاشی که شهرت بین المللی دارد و نقش به سزایی در شناساندن هنر ایران به دنیا داشته است. به گفته امیر رضایی نبرد نویسنده کتاب، فرشچیان با بهره‌گیری از عنصر خیال به منزله جوهره هنرها و با بیانی خلاقانه توانسته جایگاه ویژه‌ای برای خود در میان نگارگران، نقاشان ایران و هنرشناسان کسب کند. او با بررسی مبانی اصیل و سنتی هنر نگارگری، ترکیب نقش‌مایه‌های غربی و ایرانی و ابداع شیوه‌های جدید توانست مبدع سبک و مکتبی ویژه باشد. هنرمند با مطالعه مکاتب گذشته و بررسی اساتیدی چون کمال‌الدین بهزاد، آقا میرک و... و پس از حسین بهزاد که آغازگر مجدد مسیر نگارگری بود، توانست در این میراث ایرانی روحی تازه بدمد و آن را از سیطره چشم‌بادامی‌ها و دربار هلاکوخان برهاند.
همانطور که پاکباز نیز می‌گوید اکثر آثار نگارگری دوره معاصر غالبا ظرافت و مهارت قلم مینیاتور ساز را نشان می‌دهند و از خلاقیت و ابداع خالی هستند. اما در آثار متاخر فرشچیان هنرمند می‌تواند به اندیشه و خیال خویش میدان دهد و موفق شود اثری نو پدید آورد.
بخش اول کتاب به تعریف خیال و جایگاه آن در قرآن و نزد حکیمان و فیلسوفان ایرانی و غربی می‌پردازد. بخش دوم نیز به معرفی آثار محمود فرشچیان و بررسی جایگاه خیال در مجموعه آثار وی می‌پردازد.
        

0