5.0

1397/9/3

کتاب شهر از منظر هندسه فراکتال: مجموعه مقالات سالینگاروس، نویسنده نکوس آنجلوس سالینگاروس.

از مقاله،زندگی یک جور طبیعت فراکتال دارد:

وقتی انسان چشمانش را برای دیدن جادوی زیبایی طبیعت آماده میکند،این بلافاصله آشکار می‌شود که جهانی که در آن می زیییم تنها از اشکال و فرم‌های صلب هندسی ترکیب نیافته است.بلکه علاوه بر آن نمایشی هول برانگیز از جهان ناپیدا و اشکال تجزیه شونده یکپارچه ،که هیچ فرمول یا قانون ریاضی پشتش نیست ،می باشد.قبل از آخرین سال‌های سده نوزدهم دانشمندان با شستشوی دستها سعی کردند از دیدن آشوب غیرقابل پیش بینی و حرکت کاتوره ای که در عالم می پیچد صرفنظر کنند.اندازه گیریهای پراکنده ای برای مهار این جریان نابکار فرض شده که واقعیت را محاسبه ناپذیر جلوه میداد ،ولی بی هیچ دستاوردی، انجام می‌شد.اما بناچار نه از روی لیاقت این پرده را واگذار به هویت آشوبناک کردند که آنها را قرار بود به معبد مقدس دانش ریاضیات که در نمای آنها نزدیک می نمود برساند.این آیت در اواخر سده نوزده بر ایشان نازل شد و درست در دهه ۱۹۶۰ توسط بنوا مندلبرات از آن استقبال شد.مندلبرات یک فرمول ساده ریاضی کشف کرد که می‌توانست در رایانه و حافظه آن ثبت شده و با حلقه های ریاضی و مضاربه نامتناهی به تصویری چندبعدی از اشکال تکثیر یافته از روی خود شکل اولیه و نمایش آن آنطور که امروزه هندسه فراکتال نامیده می‌شود دست یابد.هیچ چیزی بیش از فراکتالها آشوبناک و تصادفی نبود ،که با کشف عینی آنها بعنوان پدیده برنامه ریزی شونده از بیدار شدن حس نظم پنهان و وحدت کلی آن خبر داده است.

آنچه درباره اشکال هندسه فراکتال دنبال می‌شود تنها خلق تصاویر زیبا توسط آن نیست بلکه کاربرد عمومی این ایده ها است.در کتاب"اکتشاف بی نظمی"مندلبرات میگوید:"هندسه فراکتال دو نقش دارد.آن هندسه بی نظمی تعین یافتنی است و علاوه تفسیر کننده هندسه کوهستان،ابرها و کهکشان‌ها است."بااین وجود که کمتر قابل شناخت است توصیف فراکتال در عملکردهای زیستی کاربردی است چون بواقع زندگی موجودیتی بشکل تجریدی فراکتال دارد.

میزان مشابهی از تاثیر بر شباهت گونه های انسانی مانند آنچیزی که در خود طبیعت هست بوسیله فراکتال قابل شناسایی است.با تغافل بزرگ انسانی ارتباط فراکتال همچنان برقرار می‌شود.راحت طرح شدن اشکال نو از طریق خلق اشکال ساده و خطی در حالیست که همچنان اشکال خلاقانه بی قانون طبیعت را احاطه کرده است.چنانچه مندلبرات میگوید،"ابرها کره کامل نیستند،کوهها نیز مخروط.حاشیه دریا دایره،یا حاشیه رودخانه خط نرم نیستند و یا حتی نور مسیری مستقیم را طی نمی‌کند."هندسه فراکتال نه تنها با این واقعیت مطرح شده بلکه خود قابلیت تولید دوباره تصویر درختها،کوهستانها،و مناظر طبیعی دیگر را با کمی محاسبه رایانه ای دارد.واقعیت مطرح شده به نامنظم بودن الگوی شکل دهنده طبیعت بسنده نکرده بلکه به خودتشابهی معتقد است که ارکان جهان صغیر و کبیر را تحت حکم مقیاس فراکتال دارد می‌بیند.با بیرون آمدن از حالت خیرگی به رودی که در حاشیه خود  به باریکه های آب و از آنجا به کرتها می‌رسد و در زمین جاری می‌شود این ایده بطور واضح مرئی میشود.یا درخت که از تنه به شاخه و برگ می‌رسد همین‌گونه است.الگوی خودمشابه بودن در رگها،ریه و حتی جریان یافتن برق از رعد و برق موجود است. ولی از همه فراکتالهای موجود در طبیعت یکی جلب توجه بیشتری میکند:ساختار مغز پستانداران.

فرمول کشف شده از فراکتالها از مغز منشا گرفته مانند آنچیزی که برای تامل بر خاصیت باطنی چیزی ساخته و پرداخته شده است.از آغاز تاریخ ثبت شده بشری انسان در پی ایجاد تصویر پیچیده و برجسته ای هنری که الگوی کلی خود مشابه بودن را نمایش دهد اصرار ورزیده است.در شاخه های متنوع بودیسم ،راهنمایان بودایی در پی خلق تصاویر همراه با جزئیات از امر باطنی با نام مندله که کاربرد در تمدد اعصاب داشته و نماد جهان در اختیار است بوده اند.قسمت عمده هنر آفریقایی شامل تصاویر مشابه فراکتال از طبیعت است.ران اگلش سخنران عمده مطالعات تطبیقی در انسان شناسی و نویسنده کتاب فراکتالهای آفریقایی:محاسبه نوین و طراحی بومی، میگوید"هر چند هندسه فراکتال امروز در دانش‌های سطح بالا بکار می‌رود در طرحهای دست ورزانه آفریقایی و هنرمندیهای آنها بطور تعجب آوری متداول بوده است".   فراکتالها بخودی خود جلب توجه می‌کنند و بعلاوه در تولید گرافیک رایانه ای که فرم خلاقانه جدیدی برای ما است دخیل هستند.

یک شیوه دیگر هنرها که در جهت تقویت خاصیت خودتشابهی موثر افتاده موسیقی است.آنچه موسیقی صدا را قابل تشخیص میکند الگوهای ریتمیک صدا تشکیل یافته از مدولاسیون و طنین پیچیده ای است که احساس آشنا بودن را با رعایت شنونده بر می انگیزد.آن ریتم توسط کمپوزیسیون موسیقی که تکرار تثبیت یافته صدا را موجب شده بصورت یک امر تکراری قابل عرضه می‌کند.آنچه بعنوان رخداد نوین تولید موسیقی توسط رایانه جلوه گر شده از طریق مختصات دهی به صدای ضبط شده توسط رایانه و سپس تولید معکوس صدا از نمودار ضبط یافته فراکتال و از طریق برنامه مخصوص رایانه امکان‌پذیر شده ماهیت فراکتال دارد.آنچه که بیش از بقیه چیزها ترکیب بندی هندسی دی. ان .آ را بعنوان ساختار زیستی و قابل وارد کردن به برنامه ای ساده در رایانه و از  آن طریق تولید کمپوزیسیون موسیقایی راجع به آن کشف شده قابل تامل تر است.

در طیف نمای طبیعت و نمایندگان انسانی آن یک تم پایدارتر از خودتشابهی نمایان می‌شود.اگر شروع و خاتمه این زمینه در خود طبیعت،یا با شروع از ریاضی و خاتمه در علوم  بوده باشد بهرصورتی هندسه فراکتال به صورتی دیگر در میان علوم حسابان و هندسه اقلیدسی جلوه ای ویژه خواهد یافت.ولی پدیدار فراکتال بیش از آن برتوصیفات علم نما و پیش کشیدن موضوع ماموریت ویژه ای که برای عرضه آن تولید شده است یعنی:تولید تعادل زیبایی بین بی نظمی و نظم در تمام اجزای متشکله عالم یا دانش مربوط به آن و نیز نفوس خود ما ،خاطر ما را روشن ساخته است.
جولز روییس