حق و مصلحت: مقالاتی در فلسفه حقوق، فلسفه حق و فلسفه ارزش

حق و مصلحت: مقالاتی در فلسفه حقوق، فلسفه حق و فلسفه ارزش

حق و مصلحت: مقالاتی در فلسفه حقوق، فلسفه حق و فلسفه ارزش

3.0
1 نفر |
1 یادداشت

با انتخاب ستاره‌ها به این کتاب امتیاز دهید.

در حال خواندن

1

خوانده‌ام

2

خواهم خواند

2

مجموعه ی حاضر جستارها و نوشتارهایی را دربردارد که در ده سال گذشته، پس از انتشار جلد نخست حق و مصلحت، به تدریج شکل گرفته و عمدتاً منتشر شده اند. مباحث این مجموعه پیرامون سه محور قانون، حق و ارزش می گردند. قانون ستون فقرات نظام حقوقی است. از این رو، فهم چیستی نظام حقوقی وابسته به درک ماهیت قانون است. چنین فهمی به شکل منفرد و جزئی میسر نیست. به دیگر سخن، به نظر می رسد درک دقیق تر قانون از رهگذر فهم آن در نسبت متقابل با مفاهیم و نظام های هنجاری مجاور به دست آید. همچنین، مفاهیم و نظام های هنجاری در ربط و نسبت با واقعیات موجود در «جهان ممکن» مشترک با خود قرار دارند. مجموعه ی عناصر یاد شده زمینه ی بروز نظریه ی «واقع گرایی انتقادی حقوقی» را فراهم می آورد، نظریه ای که در پی تبیین مفهوم و مبنای قانون در نقطه ای میان عدالت و واقعیت است. مفهوم حق، در معنای مدرن، مفهومی نو در جغرافیای فکر و نظام هنجاری است. درک این مفهوم البته در گرو شناخت عناصر گوناگون فلسفه ی حق است. این عناصر ناگزیر در نسبتی هم گرا با یکدیگر قرار دارند. فلسفه ی یادشده به نوبه ی خود جزئی از نظریه ی عدالت است. حقوق و حق، از نگاهی دیگر، از مصادیق ارزش هستند. از این رو، لازم است پابه پای بحث از قانون و حق به مقسم آن ها، ارزش، نیز پرداخته شود. فلسفه ها و نظریه های متقن و استوار در حوزه های هنجاری، از جمله در دو گستره ی پیش گفته، در گرو اتخاذ موضع نسبت در خصوص «ارزش» است. محمد راسخ دانشیار فلسفه ی حقوق و حقوق عمومی در دانشگاه شهید بهشتی است.

لیست‌های مرتبط به حق و مصلحت: مقالاتی در فلسفه حقوق، فلسفه حق و فلسفه ارزش

یادداشت‌های مرتبط به حق و مصلحت: مقالاتی در فلسفه حقوق، فلسفه حق و فلسفه ارزش

ذرني

1402/9/27

          برشی از درآمد کتاب:
به گفته‌ی مارتین گلدینگ «اصطلاحات مربوط به حق (rights) آن چنان در گفتمان اخلاقی و سیاسی روزمره‌ی ما نفوذ کرده که گویی برای ما غیر قابل تصور است که این گفتمان بدون آن اصطلاحات هرگز بتواند به حیات خود ادامه دهد.» همچنین نمی‌توان انکار کرد که زبان حق و مفاهیم رایج در سیاست و حقوق مدرن نقشی اساسی در مباحث و برنامه‌های متفکران و برنامه ریزان جامعه‌ی ما ایفا می‌کنند ...
به هر روی، اکنون که میهمانانی چون حق، قانون، آزادی‌های سیاسی-مدنی، عدالت اجتماعی و مصلحت به معنای جدید، جایی در سرزمین فکری ما باز کرده اند، لازم است در حد توان از سوی متفکران و نویسندگان مورد بحث و مداقه‌ی کافی قرار گیرند.

عناوین مقالات:
۱. فلسفه‌ی حقوق: نیل سیموندز
۲. حقوق و اخلاق: رونالد دورکین
۳. حکومت و اخلاق: راس هریسون
۴. درآمدی به نظریه‌ی مصلحت عمومی: ادگار بودنهایمر
۵. نافرمانی مدنی: رونالد دورکین
۶. فلسفه‌ی حق: جرمی والدرون
۷. مفهوم حق (۱): درآمدی تاریخی: مارتین گلدینگ
۸. مفهوم حق (۲): سهم هوفلد: کارل ولمن
۹. جدی گرفتن حق: رونالد دورکین
۱۰. شخص: محل تلاقی حقوق، فلسفه و پزشکی: محمد راسخ
۱۱. سیاست مردم‌سالار: سخنی درباره‌ی سیاست سودگرا: محمد راسخ
۱۲. همیشه حقیقت: محمد راسخ
۱۳. آزادی چون ارزش: محمد راسخ
        

11