یادداشتهای نوید نظری (85) نوید نظری دیروز قرارگاه های فرهنگی سیدعلی خامنه ای 4.9 3 در این کتاب نکات اجرایی، دانشی و فردی خوبی گفته شده است که عمدتا برخاسته از تجربیات راوی در سالهای مختلف نهضت و پیروزی انقلاب است. کتاب یکدستی و خوشخوانی است و میشود فی المجلس سر کشید آنرا کسانی که دستی در کار تیمی و فکری دارند حظ کافی از این کتاب خواهند برد. 1 8 نوید نظری دیروز رستم و سهراب جلال خالقی مطلق 4.6 2 شاید راه اصلی آشنا کردن نوجوانان با تاریخ کهن و متون میراثی ما نوشتن چنین دست کتبی باشد. این کتابها راه را برای خواندن متن شاهنامه هموار میکند نکته مهم اما همانندسازی و بروزرسانی محتوا با ادبیات و جهان کودکان امروز است. کلمات، مفاهیم، جغرافیا و حتی تعلیقهای داستان باید سازگار و دلپسند باشند. 0 7 نوید نظری دیروز هایدی یوهانا اشپیری 3.9 8 پدر و مادر عزیز مربی کوشا کاش مجالی بود نوجوانان و کودکان ما قبل از آلودن ذهنشان به تصویر و انیمیشن! آن را با خواندن کتاب آذین میکردند! تا هم ذهنشان قوی شود، هم جهاز فکرشان پرتر! داستان زندگی دختری دهساله است که تجربه دوگانهای از آزادی فطرتگونه در دل طبیعت و اسارتی مدرن شده در چنگ مدرنیته دارد. او در داستان پیامآور نشاط و سادگی است که توفیق یافته کسان خویش را زنده و مسرور کند. خواندن این کتاب زوایای مهمی را در ذهن کودکان و نوجوانان ما روشن خواهد کرد که اگر توسط کتابهای دیگر و یا نگاه درست پدر و مادر پشتیبانی شود موجب بالندگی، آرامش، قناعت، خودساختگی آنان خواهد شد. 0 9 نوید نظری دیروز جاناتان مرغ دریایی ریچارد باخ 3.7 106 عالی است! من در این کتاب سیرت رسولان و پیامبران را خواندم! کتاب شرح حالی نمادین کسانی است که رنج و سستی و یأس همنوعان را خویش را میبینند اما بجای نشستن و نق زدن و در خود فرو رفتن! میایستند و امید میدهند و میشکفند! شکفتگی که حیات و بالندگی جامعه را در پی خواهد داشت. رهبری جوامع انسانی از همین نقطه شروع میشود و هر جامعهای همانقدر رشد میکند که قلب رهبرش وسیع و قوی شده است. از کسانی که نقشی فراتر از خورد و خواب در زندگی دارند، پدرند یا مادر! فرزندی هستند امید پدر و مادر! شرکتی دارند یا کسب و کاری! کارمند شرکتی هستند که دلشان برای قلب و سکه مدیرشان میسوزد! فعال اجتماعی اند یا نگران کودکان کار! نویسندهاند یا نیکوکار و در نهایت خود را دارای سهمی میداننند در اعتلای این وطن یا اینکه اگر خلوت کنند خود را وامدار میبییند به مادر میهن خواهش میکنم بخوانند این کتاب را 0 6 نوید نظری 2 روز پیش آرش کمانگیر سیاوش کسرایی 4.4 5 جان خود در تیر کرد آرش این اشعار فوقالعاده است مدتها پیش با کلماتش تمرین سریع نوشتن میکردم! روایت مرحوم کسرایی از داستان آرش چیزی بسیار بیشتر از حماسهسرایان ماضی دارد و آن اینکه مردم هم کنار قهرمانشان هستند! زنان، کودکان، پیرمردان امتیاز دوم پرواز نویسنده از معاصرت ما تا باستان ایرانی است. اگر حال و هوای سالهایی که این شعر سروده شده است را در نظر بگیرید به اهمیت بیش از پیش پی خواهید برد. 0 24 نوید نظری 3 روز پیش شوهر آهو خانم علی محمد افغانی 3.6 44 اگر حوصله خواندن کتاب قطور دارید حتما امتحانش کنید! اگر از توصیفات و شرح جزئیات در خلال داستان لذت میبرید حتما بخوانید! اگر از خلق داستانکها در میان داستان اصلی کیف میکنید از دست ندهید! شوهر آهو خانم کتابی است که در اویل دهه ۲۰ شمسی یعنی دوران طلایی ادبیات فارسی نوشته شده و به توصیف زندگی یک مرد نسبتا متمول در سالهای ۱۳۱۳ تا ۱۳۲۰ میپردازد. سوژه اصلی داستان اینقدر گیرایی دارد که نویسنده را از پرداختن به تحولات اجتماعی، وضعیت سیاسی، جنگ جهانی و شرایط زندگی مردم بینیاز کند اما نویسنده از توضیح صحنههای ورود تجدد به کشور، نظام اداری رایج در شهرها، موقعیت اقشار مختلف جامعه و حتی آداب و رسوم مردم کردزبان کرمانشاه نگذشته است و انصافا جایی که ورود کرده است موفق خارج شده است. اصطلاحات عامیانه، ترسیم شکل زندگی رایج در آن دوران، درهمآمیختگی در پابستگی به سنتهای قومی و دلبستگی به آیین مذهبی در کتاب گزارش شده است. شوهر آهوخانم یکی از بهترین آثار ادبی در معاصرت ماست که روزگاران زیاد یکی از پرفروشترین کتب ایران بوده است. با گذشت زمان و کمحوصلگی مردمان در خوانش داستان! هرچند این دست آثار رو به زوال گذاشتهاند اما این اثر بخاطر سوژه مورد انتخابش همچنان خواندنی و دوست داشتنی است. 6 45 نوید نظری 6 روز پیش من و کتاب سیدعلی خامنه ای 4.3 27 توصیه میکنم حتما بخوانید هم برای اینکه با کتاب آشنا بشید! هم با دلیل کتاب خواندن! هم با کتابهای خوبی که میشود خواند آن هم نه یک بار و نه دو بار بعد از هر ۲۰ کتابی که خوانده میشود میارزد که این کتاب خوانده شود! دوستانی که شناختی از ایشون ندارند دو برابر توصیه میکنم کتاب را بخوانید. 2 13 نوید نظری 1403/7/3 افسانه قاجار حمزه سردادور 3.6 5 رمان تاریخی خوب است برای کسانی که نای تاریخخوانی ندارند تا نوای تاریخ را بشنوند و نور حقیقت را ببینند! اما باید مراقب بود که خیال حکم نکند به عقل که این همه حقیقت است. رمان نویس تاریخی به اقتضای داستان باید جاهایی را دستکاری کند، جای مهمها را با مهمترها عوض کند و دل به دل قهرمان کتابش بدهد. از این رو ناگزیر از چرخشهایی نسبت به حقیقت تاریخ خواهد بود. حسن این کتاب این است که نویسندهاش ایرانی است و آسیبها و ایرادات رمانهای تاریخی مستشرقین تا حد زیادی مصون است. افسانه قاجار محمل روایت برگهایی از تاریخ معاصر ما در دوران محمدشاه قاجار و آغاز سلطنت ناصرالدین میرزاست. مرگ نایبالسلطنه عباس میررزا، به تخت نشستن محمدشاه و پسر نوجوانش، کوری و تبعید شاهزادگان قاجاری مدعی نظیر قهرمانمیرزا، خسرو میرزا و ... داستان در پهنه جغرافیایی ایران از تبریز تا صحراهای ترکمننشین و از تهران تا هرات گسترده شده است. جنگ و گریز مدعیان از تبریز با شاه جوان تا زنجان، قزوین و تهران و از سوی دیگر جدال پرماجرای محمدحسن خان سالار پسر آصف الدوله معروف در خراسان و هم چنین اشاراتی به مساله هرات و لشکر کشی حسامالسلطنه در بستر یک مبارزه بزرگتر و اما مخفی بین ناصرالدین میرزا و دختر افسانهای محمدشاه قاجار رخ مینماید. شرح مختصر سلوک فردی و حکومتی محمدشاه، میرزا حاجی آغاسی و زن خواسته او برای شاه یعنی خدیجهخانم چهریقی و فرزند عزیزش عباس میرزای نایبالسلطنه دوم، دولت مستعجل مهدعلیای ملک جهان قبل از پیشآمدن میرزا تقیخان امیر نظام تا صدراعظمی پایتخت در کتاب آمده است. نویسنده بخاطر گرایش طبیعی برای تصویر کردن جهان قهرمان داستانش کملطفیهایی هم در حق امیرکبیر کرده است که البته نمیتوان با جرات آنها را رد کرد. خواندن این کتاب به کسی که تاریخ معاصر علاقه دارند اما شوق خواندن کتب اصلی را ندارند. توصیه میکنم. 1 33 نوید نظری 1403/7/2 من دیگر ما: فرزند ما از ما جدا نیست، او خود ما است اما در اندازه ای کوچکتر جلد 1 محسن عباسی ولدی 4.2 13 من این کتاب را تا مجلد چهارم خواندهام. راحت میتوانم بگویم معرکه است. متن روان و روشن برای والدینی که دغدغه تربیت فرزند دارند. امیدوارم مجلدات بعدی آن هم به خوبی همین چند جلد اول باشد. تعریف روشنی از نقش بازی، تصویر و تعاملات گروههای هم سان در تربیت فرزندان ما. توصیه میکنم همه کسانی که فرزند زیر ده سال دارند یا تصمیم به مادر یا پدر شدن دارند این کتاب را بخوانند. 0 12 نوید نظری 1403/6/28 کوری ژوزه ساراماگو 4.1 136 رمان کوری اثر ژوزه سارا ماگو را میتوانم یکی از سه داستان خوبی که تا کنون (بابا گوریو، کوری و سومی که هنوز خلق نشده است) خواندهام، بخوانم! داستان و نقاط تعلیق، سبک نگارش، پیدایی جهان نویسنده در آن، تغییرات تحولگونه شخصیت افراد در مسیر داستان، نمادشناسی استادانه و صد البته ترجمه خوبی که به دست من رسید این اثر را بینظیر کرده است. سعی میکنم دریافتهای خودم از این داستان را اینجا با شما در میان بگذارم. • قبل از هرچیز نثر و الگوی نگارش کوری را شما شگفت زده میکند! کتاب پاراگراف ندارد! نقل قولها خلاف همه رمانها از هم جدا نمیشوند و علائم سجاوندی در حداقل خود بکار رفته است. اگر در سرزمین بینایان راه تشخیص گوینده کلمات نگاه کردن به صورت اوست! در اینجا همه صداها درهم به گوش شما میرسد پس باید گوشتان را قوی کنید و تمایزها را تشخیص بدهید! نویسنده این کار را با نشاندن حرف بزرگ اول در متن کرده است! کار فارسیزبانان این میانه سخت است. • کوری را میتوان روایت یک بیماری و بحران فراگیر اجتماعی قلمداد کرد. هرچقدر مثالهایی که در ذهنتان میآید مهلکتر باشد تطبیقهای بیشتری خواهید یافت. برای ما که کرونا تجربه کردیم، تصور اینکه یک بیماری چطور میتوان نظامات اجتماعی، بنیانهای فردی و جمعی و قواعد حکمرانی را متحول کند امکان درک بیشتری دارد. افراد کنار ما در مواجهه با چنین بحرانی دقیقا مثل داستان دو پاره میشود؛ کسانی وضعیت رنجآور پیشامده را فرصتی برای بهرهمندی و استثمار هرچه بیشتر همنوعان و در مقابل افرادی نیز پیامبرگونه نقش رهبری، امداد و توانمندسازی دیگران را به عهده میگیرند. با این عینک تصاویر بسیار خوبی را در این داستان تجربه کرده و خواهید دید. • اگر فرض کنیم در قرنطینه و یا در کل شهر کوری باعث نابودی تمام لوازم و ابزار و خدمات زندگی شهری شده است، نظم پساکوری! را میتوان یک نمایش الهیاتی از سفر پیدایش دانست! جامعه بینظم نخواهد بود و اگر نظامات ساخته ما نابود شوند خودش نظمی خودبسنده را تولید و تقویت خواهد کرد! خواندن این کتاب شاید درک درستتری به ما بدهد که آنارشیستم بینظمی نیست بلکه نوعی نظم است که ما از درک قواعد و اصولش ناتوانیم. مکانیزم اسکان مردمان، سازوکار توزیع غذا، فرایندهای برطرف کردند نیازهای ضروری فردی و اجتماعی همه در کتاب توضیح داده شده است. اینکه ما از شکل غذا خوردن یا اجابت مزاج مردم کور آزرده و متهوع میشویم یک دلیلش این است که قادر به درک نظمی که چنین جامعهای را شکل داده و توسعه خواهد داد نیستیم. • یکی از زیباترین اپیزودهای کتاب اتفاقاتی است که موقع توزیع غذا میافتد! من حس میکنم بتوانیم این صحنه را با لحظه پیدایش جوامع مدرن باستانی! که حکومت به عنوان نماد تولید و اجرای نظم و همچنین ابزار توزیع رانت در پدید آمده است، مقایسه کنیم. ابراز رضایت نسبتا عمومی شهروندان از دیکتاوری گروه غذادار! خود نشاندهنده نظام ذهنی جوامع در پذیرش دیکتاتوری و ظلم بعد از پایداری یک نظم جدید است. • نظم جدید همه ارزشها و پدیدههای جامعه را متحول میکند و البته ارزشهای جدیدی هم خلق خواهد کرد که به شکل چرخشپذیر بازتولید همان نظم اولیه هستند تا جایی که کاملا استیلا پیدا میکنند و بعد از آن به خود تخریبی دچار میشوند! (زمینههای انقلابهای اجتماعی) مفاهیم اخلاقی، مالکیت، حقوق شهروندی، نیازهای اولیه مسکن و خوراک و پوشش همگی دستخوش نظمی جدید میشود. • زندگی در وضعیت کوری صورت بدی دارد! روان انسان میخلد و جسم را میکاهد! اما در این کاهیدن و خلیدن تزکیه و پالایشی است که چشم نازکبین میخواهد! با فروکاست مفهوم زندگی مدرن در داستان کوری به رفع نیازهای اولیه آنهم به شکل دهشتآلود، روح آدمی فرصت میکند بسته به استعداد خودش پالوده شده و اوج بگیرد. با تحول مفهوم مالکیت خصوصی که سرآغاز قدرتطلبی نوع بشر است با انسانی مواجه میشویم که برای زندگی حرص نمیزند و کبر نمیورزد و از این درگاه متعالی مفهوم مرگ و زندگی برایش تغییر میکند. • خانواده چیست؟ جمعی که ایمان دارند در برآیند با یکدیگر نیازهاشان برآورده میشود، خیالشان تخت و روحشان آرام خواهد بود. داستان کوری روایت شکلگیری خانوادهای جدید است که با وضع جدید سازگار است. خانواده را مادری رهبری میکند که همچون نه بلکه خود پیامبری در شهر کوران است. او وظیفه دارد نگران همه باشد! چشم همه باشد! نانآور همه باشد. برای همه بجنگد و هیچ نخواهد! مگر بعثت جز برای این است و دست آخر که کم آورد و مچاله شد بین دوگانه اینکه بگوید من هم کورم یا بینا! بینایی را انتخاب کند با همه مسولیتهایش 12 21 نوید نظری 1403/6/23 وداع با اسلحه ارنست همینگوی 3.4 41 اگر میخواهید با انواع شراب و نوشیدنیهای سکرتآور محبوب سده بیستم آشنا بشید!!! کتاب بدی نیست. نویسنده در بیان زشتیها و تلخیهای جنگ و تطبیق آن با تباهی ملتها، نابودی نسلها و پناه بردن مردم به چیزهایی که روانشان آسوده سازد، تلاش فراوان و البته ناموفق داشته است. همچنین توصیفات پیرامون ملل، پیشینههای جنگ اول جهانی، جدال مذهب و تجدد نیز سر در گم و آشفته است. 0 17 نوید نظری 1403/6/23 نورالدین پسر ایران معصومه سپهری 4.8 5 یکی دیگر از حسبحال نویسیهای خوب تاریخ دفاع مقدس که داستان مجاهدات جوانی ایرانی در جبهه است. کتاب با واقعگرایی تحسینشدهای که سبک کار خانم معصومی است خواندنی و تأمل برانگیز از آب درآمده است. جبهه همهاش صفا و شجاعت ایثار نیست! جنگ خستگی، جراحت، نومیدی و حتی ترس دارد. مجاهد قلب دارد و قلب آبستن ترس است اگر با نور روحالقدسی ایمان بارور نشده باشد. قلب تمرین میخواهد روح هم میخواهد مثل جسم و مثل ذهن! باید در معرکه بود تا آزموده شد، جوشید، سرباره بالا آورد تا نهایت خالص توان شد. 0 8 نوید نظری 1403/6/23 لشکر خوبان معصومه سپهری 4.1 3 شنیدهاید که لشکر عاشورا صف شکن بوده؟ این کتاب را بخوانید تا معنایش را بدانید. دیدهاید که همه لشکر عاشورا برای مهدی باکری حمید بودهاند؟ این کتاب را بخوانید تا درک کنید. شنیدهاید که در جبههها صفا و صداقت و ایمان موج میزده؟ این کتاب را بخوانید تا بفهمید همه اینها به دست آوردنی است نه به دستدادنی! این آخری را گفتم تا تجربه خودم را از برگردان زندگی روزمره و درگیریهای کاری و خانوادگی و فکری را به درسها وتجربهها و روایات عرصه جنگ به خودم یادآور شوم. میشود در این روزگار و در پهنه تهران و ایران هم با لشکر خوبان محشور بود. زبان مطایبهآمیز راوی با نکتهسنجی مثالزدنی خانم سپهری کاری میکند که کتاب را لاجرعه سر بکشید. 0 4 نوید نظری 1403/6/21 محاکمه فرانتس کافکا 4.0 18 بد نیست اما چندان چنگی به دل نمیزند! مسیر داستان برای آنچه که نویسنده در دل داشته است چندان هموار نیست و ناچار باید یهویی بیفتید در اپیزود پایان! صورت این نمایشنامه نشاندهنده یکی دیگر از بیماریهای اجتماعی در ایجاد تصویر و باور غلط از شهروندان و توسعه و تثبیت سریع آن است. عناصر جامعه دوست باشند یا دشمن به شکل ناخودآگاهی میتوانند علیه چیزی اجتماع شوند که نابودش سازند. 0 4 نوید نظری 1403/6/19 مسخ فرانتس کافکا 3.7 58 نمیدانم فانتزی باید فرضش کنیم یا یک رئالیسم جادویی! شما بفرمایید اصلا! فقط احتیاط کنید چون اگر هرکدام از این دو باشد جهانی متفاوت از ذهن نویسنده را روایت خواهد کرد. یک روایت نمادین از دنیا و اجتماع ما! یا یک تصویر ذهنی از باور انسان به چیستی خودش که هر آینه در حال مسخ و دگرگونی است. قاعدتا ترجمه صادق هدایت برتری جدی به سایر ترجمهها دارد همین را بخوانید 0 13 نوید نظری 1403/6/19 روی ماه خداوند را ببوس مصطفی مستور 3.5 98 یک داستان الهیاتی است. چیزی شبیه طوفانی دیگر سید مهدی شجاعی آنچه متمایزش کرده ضرباهنگ تندتر و پرداختن به اصل موضوع یعنی فلسفه حیات در سایه باور به خداوند است. خدایی که میشود در یادداشتهای یک نویسنده آن را یافت و یا در مسافرکشی شبانه یک جوان! خدا را میشود در خیابان گاندی دید یا در مسجد شلوغ پایین شهر فقط یادت باشد هرجا خدا رو دیدی روی ماهش را ببوس 0 9 نوید نظری 1403/6/17 ناطور دشت جی. دی. سلینجر 3.7 142 کتاب، روایت بیم و امیدهای یک جوان نورس و در آستانه بلوغ است. بلوغ جنسی، بلوغ فکری و عقلی و حتی بلوغ اجتماعی. متن کتاب پر است از خردهگیری و ایرادهای رایج نوجوانان به سنتهای درست و غلط جامعه! همان چیزی که مختصات زندگی نوجوانی است؛ زندگی که نوآوری دارد و هنجار شکنی؛ چه اینکه نفرتها عمیق نیست و در بسامد رویدادهای زندگی تبدیل به دلتنگی و حتی محبت میشود. نوجوان به همه بزرگسالان بدبین است حتی معلمی که او را دوست دارد و سرنوشتش را دنبال میکند! هرچند بدبینیها گاهی تنها تا زمان ترک آن افراد ادامه مییابد. نوجوان در ابر مشکلات و ناهنجاریهای جامعه امریکایی (نیویورک) خود را آزمند مهاجرت میبیند! مهاجرت به غرب دور! به ناشهرها و زندگیا ی دور از مردمان!شهرها! مدرسه و حتی کسب و کار او در این سفر میخواهد تنها یک نفر را با خود ببرد اگر ببرد! همان حسی که سفر و رفتن را در او برانگیخته میکند تا خودش را حفظ کند جایش را به ماندن میدهد تا نونهالان را حفظ کند. او میخواهد نونهالان را مصونیت ببخشد از تندباد زشتیهای جامعه که اگر توفان کند کودک و جوان نمیشناسد. او خود را مسئول سلامت و نشاط و خندهها و بازیهای کودکان میداند؛ چیزیکه بزرگسالان از خود او دریغ کردهاند. مرگ نیز در نظر او جلوه جالبی دارد؛ مرگ را نیستی نمی داند برای مردگان چه اینکه با مردگان رابطه دلی دارد اما برای خود نیستی میداند و غربت. این حسی است که از یک باور الهیاتی بر میآید؛ عظمت و حیات مضاعف روح بر انسان و ترس از تغییر مکان! سازشکاری او نه از پخمگی که از درک متفاوتش از پدیدههای اطراف نسبت به همسالان است. تردید او در انجام دادن کارهایی که دوستشان دارد مثل زنگ زدن به یک دوست قدیمی و کمایراد نیز، بیش از آنکه ناشی از تردید و سستی باشد از همان درک و باورهای قلبی او سرچشمه دارد. حرف نویسنده این است نوجوانان را تنها نگذارید اگر بگذارید کودکان هم تنها خواهند بود و اگر باشند ما جامعهای از تنهایان خواهیم بود. 0 8 نوید نظری 1403/6/15 وقتی نیچه گریست اروین دی. یالوم 4.1 111 این رمان بیشتر به من کمک کرد که ابعاد دیگری از شخصیت نیچه را بشناسم که در خواندن آثار خود او کمک خواهد کرد. هر چند باید آنرا در دسته «رمانهای آموزشی» نهاد! اما وجه رمان و تعلیقهای آن قابل تحسین است. هر چند از این دقت نباید غافل شد که برخی از روایتها خلاف تاریخ سرگذشت قهرمانان داستان است پیشنهاد میکنم خودتان را رها کنید و تا آخر کتاب به این مقایسهها نپردازید! نویسنده در آخر کار پاسخ تردیدها و ابهامات شما را خواهد داد. 0 5 نوید نظری 1403/6/10 تاریخ خلفا: از رحلت پیامبر تا زوال امویان (11 - 132ه) جلد 2 رسول جعفریان 4.2 2 از رسول جعفریان در تاریخ هرچه یافتید بخوانید! این کتاب نه تنها تاریخ بلکه تحلیل عمیق و موشکافانه بسیاری از وقایع صدر اسلام است. جعفریان در این کتاب با مراجعه به اقول اکابر علمای تاریخ اسلام ریشه بسیاری از وقایع سختفهم و پیچیده را بیان میکند. مدل شکلگیری نظام حاکمیت در عصر خلفای سهگانه میراث آنان برای حضرت امیر ریشهناکامیهای حضرت امیر در بستر نهاد اجتماعی جامعه و بالاخره نقش نخبگان در آن 0 2 نوید نظری 1403/6/10 سیره رسول خدا (ص) رسول جعفریان 3.9 3 حسن کتاب بهرهمندی از منابع دست اول است. اگر هدفتان از خواندن تاریخ اسلام آگاهی صرف از رخدادها و وقایع است بنظرم کتاب دیگری انتخاب کنید؛ فروغ ابدیت آقای سبحانی خوب است. این کتاب به شما کمک میکند جامعه مدنی معاصر پیامبر، سیره حکمرانی آن حضرت و ریشه بسیاری از وقایع بعدی جهان اسلام را دریابید. 5 7