یادداشت Navid Kalahroudi

روایت و کنش جمعی: چرا فراخوا ن های اجتماعی به افسون داستان نیاز دارند
        قصه‌ها قلب سیاست هستند. این جمله شاید چکیده تمام آن چیزی باشد که فردریک مِیِر استاد علوم سیاسی دانشگاه دوک در این کتاب جذاب قصد بیان آن را دارد. 
کتاب به دنبال پاسخ به این سوال است که چرا انسان‌ها دست به کنش های جمعی میزنند؟ چه می‌شود که ما برخی اوقات برای تحقق منافع یا اموری غیر ملموس که لزوما برایمان نفعی شخصی نیز در در پی ندارند قیام میکنیم و دست به عملی جمعی میزنیم؟ 
نویسنده ضمن توضیح نظریه هایی همچون انتخاب عقلانی و نهادگرایی توضیح می‌دهد که هیچ کدام این نظریه‌ها توضیح کاملی به این سوال نمی‌دهند. از نظر او این روایت، تخیل و نقش قصه‌ها در سیاست است که انسان‌ها را به کنش هایی جمعی مشغول می‌سازند.
تلاش کتاب بر این است که نشان دهد قصه‌ها دارای چه کارکردهایی در سیاست هستند‌. مثلا او نشان می‌دهد که روایتگری قوه ای است که می‌تواند انسان‌ها را برای یک خیر جمعی مشترک سامان دهد به عبارت دیگر جز نیازهای اولیه انسان بقیه نیازها و دغدغه‌های انسان‌ها همگی نیاز به برساخته شدن دارند‌.
این قصه‌ها هستند که به ما ابزار شناخت جهان را می‌دهند، ما اساسا رویدادها و اتفاقات جهان را درون روایت‌ها میگذاریم و آنها را به این شکل برای خودمان معنادار می‌سازیم. قصه‌ها به تجربه‌های ما معنا می‌دهند و کمک می‌کنند تا ما خودمان را در روایت های کلان تری جای دهیم و به نوعی برای خودمان هویتی بسازیم. 
بنابراین وقتی یک سیاستمدار یا یک نویسنده بتواند روایتی خلق کند که به خصوص مبتنی بر باورهای کهن مردم آن جامعه باشد و برای مردم آشنا باشد می‌توان گفت که او قصه ای موفق برای پیشبرد اهدافش ابداع کرده است قصه ای که در درون یک روایت کلان تر است.
این قدرت روایتگری است که می‌تواند افراد را خاطر جمع کند که برای چیزی قیام کنند و خود را در درون یک کل و در کنار دیگران حس کنند.
قصه ها با به کارگیری ابزار تخیل به ما این امکان را می‌دهند که خودمان را در موقعیتهایی قرار دهیم که امکان حضور فیزیکی در آن را نداریم. ما با اینکار آن قصه را در قالب زمان حال بازتعریف می‌کنیم و به عبارتی دیگر زمان حال را به زمانی تاریخ بدل می‌سازیم. 
کتاب سرشار از ایده ها و مطالب الهام بخش برای دانشجویان علوم سیاسی، جامعه شناسی سیاسی و حتی سیاست گذاری عمومی است. وسعت دانش نویسنده کتاب، تاثیر پذیری آشکارش از پل ریکور و البته علاقه وافر او به ژانر ادبیات تخیلی و فانتزی و مثال های عینی او از سیاستمداران و قصه‌‌هایی که دنیای ما را تغییر دادند و البته ترجمه روان کتاب آن را به اثری خواندنی بدل می‌سازد. 
#روایت
#تخیل
#کنش_جمعی
      

6

(0/1000)

نظرات

تاکنون نظری ثبت نشده است.