یادداشت معصومه طباطبائی
1404/2/10
یکی از کتابهایی که هرگز از آن دل نخواهم کند، یادگار گنبد دوار است. به برکت واحد درسی غنایی ۳ و داستان خسرو و شیرین با این کتاب مفید آشنا شدم و بارها خواندمش. نگاه دکتر ثروت، نگاهی جامع و موشکافانه است و در جای جای کتاب میتوان این دقت نظر را دریافت. کتاب در عین اختصار بسیار مفید و کاربردیست و مجموعا زبان شیوایی دارد. دیباچه اثر به زیبایی بر لزوم وجود داستانهای عاشقانه تأکید میکند و فصل اول به اختصار تأثیر این اثر بزرگ حکیم نظامی بر ادبیات ایران و جهان را شرح میدهد. در فصل دوم خلاصه گویایی از کل داستان را شاهدیم و فصل سوم کتاب، با دقتی قابل تحسین و البته بالاجمال چهار شخصیت اصلی در منظومه خسرو و شیرین را بررسی میکند و نکات جالبی درمورد این شخصیتها بیان میدارد. فصل چهارم به حاشیه پردازیهای حکیم نظامی میپردازد و جهان بینی وی را در این منظومه شرح میدهد. و فصل پنجم انتقاداتی بر ساختار داستان و شخصیتپردازیها وارد میکند. مجموعا در کتاب شاهد یک تحلیل عالمانه از این منظومه ارزشمند هستیم. رفتار حرفهای و دقیق دکتر ثروت در پذيرش نقد اشتباه خود در ابتدای فصل پنجم و بازبینی کتاب، حکایت از دقت نظر ایشان دارد. نگاه جالب به روانشناسی زنان و شخصیتهای زن داستان از دیگر نکات مثبت کتاب بود. این موشکافی و دقت نظر از سوی یک نویسنده مرد قابل تحسین است. مجموعا به غیر از چند ایراد تایپی و بعضی از جملات غامض و طولانی، ایراد خاصی در این کتاب ندیدم. البته معتقدم بخش روانشناسی زنان که در فصل پنجم آمده، بهتر بود در فصل سوم و در خلال بررسی شخصیتها آورده میشد. چرا که در واقع نه نقطه ضعف، بلکه نقطه قوت بزرگ نظامی گنجوی در این منظومه است. امیدوارم که این دست کتابهای خوب بیشتر و بیشتر منتشر شوند.