یادداشت عطیه عیاردولابی
خیلی اتفاقی افتادم رو دور خوندن کتابهای کلاسیک فرانسوی. باید اعتراف کنم که علیرغم سوژههای جذاب و شخصیتپردازیهای حیرتآور، خوندنشون طاقتفرساست. بس که توضیح میدن.. گویا این وسط بالزاک یکی از اون بسیار توضیحدهندههاست و خوندن کتابش رسما حریف میطلبد! اگه تحمل این همه پرگویی و توضیحاتی رو که بود و نبود خیلیاش به جایی برنمیخوره، دارید این کتاب رو بخونید. اینم بگم سبک ترجمه کتاب بسیار قدیمیه و خوندن خود این سبک ادبیات هم حوصله و تحمل میخواد و با اینکه مال همین چند دهه قبله، با ادبیات سادهشده این روزهای ما زمین تا آسمون فرق داره. تمام مدت مطالعه داشتم فکر میکردم چه جالب میشد این کتابهای کلاسیک رو یه بار دیگه با ادبیات امروز ترجمه کنن. این به معنی نفی هنر و کار مترجمین صاحبنام قدیمی نیست فقط راهکاریه برای کمک به درک بهتر داستانی که ذاتا با دنیای امروز فاصله داره و با ترجمهای امروزیتر این فاصله رو میشه برای مخاطب کم کرد. چون مخاطب ایرانی هم باید با فرهنگ و تاریخی از کشور دیگه دست و پنجه نرم کنه و هم با این ادبیات قدیمی و در نتیجه خوندنش بیشتر از خوندن یه کتاب کلاسیک ایرانی وقت و انرژی میبره. در ضمن نسل جدیدتر هم میتونن از مانع سختخوانی این ترجمه بگذرن. اما اصل موضوع، چه سوژهای، چه ایدهای، چه پرداختی. آقا بالزاک دمت گرم به مولا! 😅 فرانسویهای در عین وحشی بودنشون چقدر یه جاها قشنگ اخلاق و خصوصیات رفیع یا شنیع انسانی رو به تصویر میکشن. چرم ساغری حکایت پسری فقیر و بیعرضهاس که دائم در رویا به سر میبره و با توهم و بیمسئولیتی ناشی از اون زندگی رو سر میکنه به امید اینکه یه روز متمول و سرشناس بشه. اون به این خواسته میرسه اما در شرایطی که در ازاش یا باید در عین ثروتمندی هیچ آرزو و خواستهای نداشته باشه و یا دم کوتاهی رو بچسبه و بعد هر آرزو پیه کوتاه شدن عمرش رو به تن بماله و از همین عمر کوتاه ولی غرق در ثروت استفاده کنه. و این شرط سخت و تلخ به خاطر اینه که از مغازهای عتیفهفروشی تکه چرمی جادویی و طلسمشده گرفته که میتونه آرزوهاش رو برآورده کنه اما به جاش عمرش رو میخوره. دوراهی همیشگی بشر: ثروت یا خوشبختی؟ بالزاک در داستانی پر از حرف و توصیف و جزئیات خستهکننده بهمون میگه هر آرزویی توی زندگی تاوانی داره. آیا حاضری تاوان خواستههات رو بدی؟ شرایط بیرحمانهایه ولی واقعیت زندگی همینه. برای همین با وجود یه طلسم خیالی تو این داستان، یکی از رئالترین داستانهاییه که میخونیم.