یادداشت
1401/10/26
این کتاب تأثیر قصه و روایت را بر رفتارهای اجتماعی و سیاسی بررسی میکند و نشان میدهد که چگونه روایتها میتوانند هویت فردی و جمعی انسانها را شکل دهند و آن را هدایت کنند. نویسنده در این کتاب تشریح میکند داستانها و قصهها چگونه و چرا میتوانند انتخابهای ما را تحت تأثیر قرار دهند. از دید نویسنده، «ما» به کمک داستان به تجربههایمان معنا میدهیم و هویتمان را تعریف میکنیم و برای رفتارها و عملمان قالب و فرمی مشخص میسازیم. وقتی افراد حول داستان و روایتی (Narrative) کنار هم قرار میگیرند امکان همزادپنداری و بعد عمل مشترک حول آن معنا امکان هستی مییابد. قصه از دید نویسنده ابزار شناختی است و انسان جهان را به واسطه قصههایی که دربارهاش میگویند درک میکند. قصهها دارای توالی منسجم هستند. پیرنگی از رخدادها در فرمی معنادار را از آغاز تا پایان بازگو میکنند. قصه نقش محرکی اثرگذار را دارد که با قراردادن رویدادها در رمزگان آشنای قصه، بر تجربههای افراد، نظمی معنادار ایجاد میکند. در قصه، احساسات هم فعال میشوند. به گونهای که صحبت از احساسات بدون قصه دشوار و شرح روایت و داستان بدون احساسات امری نامحتمل میشود. درهمتنیدگی احساسات و شرح داستان، قصه را جاندار میکند و این جانیافتن قصه خوب؛ امکان تسخیر ذهنها و بدنها را ایجاد میکند. در واقع از دید نویسنده، این مکانیسم بههمپیوسته از واقعیت بیبدیل قصه در زندگی ما میتواند به وجدمان آورد، باورهایمان را تغییر دهد و منافعمان را تعریف کند. منافعی غیرخودمحور که شالوده شکلگیری کنش جمعی میشوند. از دید نویسنده قصه و روایت، نقش محوری را در بازی سیاست ایفا میکنند و قصهگویی نیروی حیاتبخش سیاست است. نویسنده میگوید اغلب محققان حوزه اجتماعی و سیاسی در تبیین و تحلیل کنش جمعی از مقوله کلیدی «روایت و قصه» غافلاند و این نادیدهگرفتن باعث میشود سرنخهای مهم برای توصیف و تحلیل چگونگی و چرایی رفتار مردم حول یک کنش جمعی از دست برود و تحلیلی ناقص ارائه شود. قصهها از دید نویسنده تنها پوسته سیاست نیستند بلکه قلب سیاستاند.